Cele mai citite
 


'Web-terapie' pentru tratarea traumelor de război ale irakienilor
marţi, 27 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Au, ma doare!
 

Christine Knaevelsrud este de profesie psihiatru, dar ceea ce o deosebeşte de mulţi dintre colegii săi sunt terapiile la distanţă, pe care le face prin intermediul Internetului. (Sursa: Agerpres)

Principiul său este mai degrabă simplu: mai bine să exorcizezei fantomele psihicului în reţea decât să-ţi reprimi durerea în tăcere. Pentru cei 300 de irakieni care au acceptat să-şi înfrunte demonii, participând la programul ''Interapy'', lansat în primăvara lui 2008, de dr.Knaevelsrud, directoarea Centrului de tratament al victimelor torturii /BZFO/ din Berlin, ''web-terapia'' a fost salutară.

Concepută în Olanda, la sfârşitul anilor '90, “web-terapia”, sau terapia scrisă via web, s-a răspândit în Scandinavia, SUA, Australia, dar în mod limitat, având în vedere cheltuielile medicale neacoperite de stat.
''Ce se întâmplă cu mine? Îmi voi putea revedea familia, fie chiar şi pentru o zi? Îmi visez cadavrul aruncat în neant. Mi-e frică de durerea pe care o pot provoca rudelor. Plâng umilit, terorizat, fără speranţă''. Aceste mărturisiri ale tânărului irakian N. valorează mai mult decât o mie de imagini difuzate de mass-media despre războiul din Irak.
''N. avea 24 de ani, lucra pe post de consultant pentru o societate de transporturi din Bagdad, când o bandă de bărbaţi înarmaţi a pătruns în întreprinderea sa. N. nu a reuşit niciodată să povestească urmarea, nimănui, până când s-a aşezat în faţa unui computer într-un Internet café, ghidat de o 'web-terapeută' '', scrie ziarul francez Le Monde, citat de revista Panorama. Tânărul irakian a decis să povestească. Violenţa loviturilor suferite în cursul răpirii, pistolul lipit de tâmpla sa, execuţiile sumare al căror martor ocular a fost - toate violenţele au fost descrise în două e-mail-uri. Acum se află în etapa focalizării pe ceea ce a trăit şi pe traumele lăsare de sechestrare.
Knaevelsrud nu are îndoieli: ''Este etapa cea mai delicată a programului. Pacienţii se străduiesc să descrie detaliat amintirile pe care le au făsă să clacheze. În acest stadiu, mulţi dintre ei nu se simt în stare să meargă mai departe. Celor care clachează le spunem că această confruntare este necesară, pentru ca ei să poată prelua din nou controlul asupra traumei lor''.
În absenţa unor psihoterapueţi irakieni /''Au fugit cu toţii în străinătate'', spune Knaevelsrud/, victimele conflictului nu au altă opţiune decât să se încredinţeze unui psihiatru al cărui chip nu îl vor cunoaşte probabil niciodată, dar ale cărui voce, profesionalism şi cunoaştere a limbii arabe reprezintă singurul sprijin pentru a reveni la o viaţă ''normală''.
În haosul unui război care a distrus infrastructuri şi mijloace de comunicare, BZFO a decis să-şi promoveze serviciul prin apeluri lansate în mass-media arabe. Al-Arabiya, CNN şi BBC care transmit în arabă au acceptat să ajute centrul de cercetare german privind asistenţa on line gratuită acordată victimelor războiului. Lucrul care i-a convins pe irakienii ce urmează terapia este caracterul anonim al acesteia.
După un chestionar care permite diagnosticarea naturii traumelor, terapia, care durează în medie cinci luni, prevede redactarea a circa zece mail-uri, fiecare în 45 de minute, potrivit unui calendar stabilit de web-terapeuţi. În opinia lui Christine Knaevelsrud, ''pacienţii irakieni sunt mai eficienţi în progresul terapiei. Semnele de ameliorare a simptomelor lor sunt de două ori mai multe comparativ cu media''.
Un adevărat ''miracol'' pe care Le Monde îl justifică prin marea libertate de exprimare permisă victimelor într-o societate, cea arabă, ''în care sentimentul pierderii demnităţii de către un individ se repercutează imediat asupra familiei sau colectivităţii sale - fapt ce face orice confidenţe imposibile, de teama de a nu fi stigmatizat - sau unde gândurile de sinucidere, condamnate de religie, sunt inadmisibile''.
Printre limitele web-terapiei se numără enorma dificultate de acces a irakienilor la Internet. Numai 2% din populaţie este în măsută să navigheze pe Web. Acest lucru explică numărul redus al participanţilor la programul lansat în urmă cu un an de BZFO, totuşi ''mai bine decât nimic'', potrivit dr. Knaevelsrud.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Liban: o revistă ("Jasad") ridică vălul de pe subiecte privind sexualitatea, tabu în cultura arabă Beirut, 8 aprilie /Agerpres/ - O revistă lansată recent, în Liban, a decis să ridice vălul ce acoperă subiecte tabu în cultura arabă precum masturbarea ori homosexualitatea, în pofida reacţiilor de protest ale unor oficiali, informează luni AFP.
Chirurgia "luminată" - un nou tip de chirurgie împotriva cancerului Londra, 27 aprilie /Agerpres/ - O echipă de oameni de ştiinţă de la University of California din San Diego, a anunţat că a reuşit să eficientizeze procesul chirurgical în cazul bolnavilor de cancer prin crearea unei hărţi luminoase a ţesutului tumoral, astfel încât acesta să poată fi extras în totalitate...
Numărul persoanelor vindecate de cancer, în creştere Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Un studiu european - Eurocare-4 - recent dat publicităţii arată o creştere constantă a numărului persoanelor considerate vindecate dintre cele diagnosticate cu cancer.
Tot mai multe spitale americane îşi reduc serviciile şi concediază personal Washington, 27 aprilie /Agerpres/ - Multe din spitalele din Statele Unite ale Americii sunt nevoite, din cauza dificultăţilor financiare cauzate de recesiunea economică, să reducă din serviciile oferite pacienţilor şi să concedieze personal medical, după ce deja au efectuat restructurări bugetare în...
Gripa porcină, suspectată că s-ar fi extins în Europa Paris, 27 aprilie /Agerpres/ - Gripa porcină, suspectată că a ucis 81 de persoane în Mexic, pare să se extindă în diferite ţări, temerile autorităţilor sanitare mondiale de o pandemie umană fiind în creştere, informează AFP.
Stare de urgenţă în SUA din cauza gripei porcine Washington, 27 aprilie /Agerpres/ - Statele Unite ale Americii au declarat duminică ”stare de urgenţă sanitară” din cauza gripei porcine şi au anunţat măsuri de verificare ce vor viza persoanele care se vor prezenta la frontiere provenind din ţări atinse de virus, potrivit ministrului pentru securitatea...