Cele mai citite
 


Au fost inaugurate cursurile Facultăţii de Medicină din Iaşi - 130 de ani
marţi, 1 decembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
La 1 decembrie se împlinesc 130 de ani de la deschiderea cursurilor Facultăţii de Medicină din Iaşi.
Facultatea de Medicină din Iaşi, una dintre cele mai vechi şi renumite din ţară, a fost înfiinţată la 30 septembrie 1879, în condiţiile în care, în urma Războiului de Independenţă, existau foarte puţine cadre medicale. La această dată, Parlamentul de atunci al Regatului României a votat bugetul şi programul didactic al noii instituţii.
Cursul inaugural de anatomie a fost ţinut de Dr. Leon Scully, la 1/13 decembrie al aceluiaşi an. Restul disciplinelor studiate erau predate în cadrul Facultăţii de Ştiinţe a Universităţii. Ulterior, au fost înfiinţate alte două instituţii ce completau aria pregătirii medicale - Facultatea de Farmacie şi Facultatea de Medicină Dentară.
În 1887, prima promoţie de absolvenţi ai Facultăţii de Medicină din Iaşi a primit titlul de 'Doctor în medicină şi chirurgie', ce asigura dreptul de liberă practică.
În 1894, a fost desăvârşită construcţia celui mai important edificiu al complexului universitar, Institutul de anatomie reprezentând, pe atunci, cel mai modern centru de învăţamânt anatomic şi cercetare din sud-estul Europei. Institutul devine astfel centrul formativ pentru una dintre cele mai puternice şcoli de anatomie descriptivă topografic şi chirurgie operatorie, ai cărei reprezentanţi de seamă au fost Aristide Peride - fondatorul institutului, Emanuel Riegler, Francisc Rainer şi Grigore T. Popa, descoperitorul sistemului port hipotalamohipofizar şi unul dintre fondatorii neuroendocrinologiei.
O întreagă pleiadă de personalităţi marcante ale chirurgiei româneşti, ca Nicolae Hortolomei, Ion Tănăsescu, Vladimir Butureanu, Gheorghe Chipail, Nicolae Oblu au fost la începutul carierei lor, cadre didactice ale Institutului de Anatomie.
În 1948, Facultatea de Medicină devine Institut de Medicină, având în componenţa sa Facultatea de Medicină Generală, Pediatrie, Igienă Stomatologie şi Farmacie, care ulterior sunt desfiinţate succesiv: Facultatea de Stomatologie în 1951, Fascultatea de Farmacie în 1952, Facultatea de Igienă în 1956, şi tot în acelaşi an, Facultatea de Pediatrie se transformă în secţie de Pediatrie, alături de secţia de Medicină Generală.
În 1965, Institutul de Medicină îşi schimbă din nou structura, devenind Institutul de Medicină şi Farmacie cu trei facultăţi: Facultatea de Medicină (cu doua secţii - Medicină Generală şi Pediatrie), Facultatea de Medicina Dentară şi Facultatea de Farmacie. Din 1991, Facultatea de Medicină constituie, împreună cu Facultăţile Farmacie şi Stomatologie, Universitatea de Medicina şi Farmacie 'Gr. T. Popa'.
De-a lungul timpului, activitatea universităţii a fost marcată de mari personalităţi ale medicinei: Petru Poni, C.I. Parhon, Aristide Peride, Ion Ciure, Ludovic Russ, Ernest Juvara, C. Proca, P. Vrancea.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
135 de ani de la deschiderea cursurilor Facultăţii de Medicină din Iaşi Facultatea de Medicină din Iaşi, una dintre cele mai vechi şi renumite din ţară, a fost înfiinţată la 30 septembrie 1879, în condiţiile în care, în urma Războiului de Independenţă, existau foarte puţine cadre medicale. La această dată, Parlamentul de atunci al Regatului României a votat bugetul şi programul...
Iaşi: Facultatea de Medicină Dentară a încheiat două proiecte europene Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' din Iaşi a anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Facultatea de Medicină Dentară încheie cu succes două proiecte europene, ambele fiind cofinanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea...
Iaşi: Facultatea de Medicină Dentară a UMF 'Gr.T.Popa', beneficiară a unor proiecte europene Un centru de simulare stomatologică, unic în ţară, va fi inaugurat în cursul anului 2011, la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' din Iaşi, în urma implementării a două proiecte europene.
Iaşi: Facultatea de Medicină Dentară este evaluată pozitiv de biroul CIDCDF Facultatea de medicină Dentară din cadrul Universităţii de medicină şi farmacie Grigore T.Popa, din Iaşi, poate fi catalogată ca fiind un centru de învăţământ superior de înaltă calitate, a declarat pentru AGERPRES, prof.univ.dr Amal El Ouazzani, membră a Biroului Confederaţiei Decanilor Facultăţilor...
Iaşi: Proiect POSDRU de înfiinţare a unui "Centru de formare specialişti şi resurse în reabilitare orală" Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' din Iaşi în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' - Cluj-Napoca, Societatea Română de Reabilitare Orală Iaşi, Asociaţia Medicală Română Bucureşti şi Universitatea 'Johan Wolfgang Goethe' - Centrul Medical, ...
GALA OAMENII TIMPULUI INTERVIU/Norina Consuela Forna: Performanţa înseamnă profesionalism dus până la rang de sacrificiu Prof. univ. dr. Norina Consuela Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ''Gr.T.Popa'' din Iaşi, a primit în cadrul Galei Oamenii Timpului, eveniment care s-a desfăşurat sâmbătă seara pe scena Naţionalului ieşean, premiul la categoria "Sănătate",...