Cele mai citite
 


Maramureş: Dăunătorul tomatelor face ravagii în solarii şi sere
marţi, 1 decembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În acest an, în urma monitorizărilor dăunătorilor, a fost semnalată în judeţul Baia Mare apariţia unui dăunător extrem de periculos, îndeosebi pentru culturile de tomate - 'tuta absoluta', molia minieră a frunzelor de tomate, se arată în raportul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Unitatea Fitosanitară Maramureş, condusă de ing. Valer Vele.
În urma controalelor periodice din anul 2009, la o gospodărie din municipiul Baia Mare, în solarul de lângă casă, la cultura de tomate specialiştii fitosanitari au semnalat, cu surprindere, un dăunător nou pentru Romania: tuta absoluta. S-a prelevat o probă, care a fost expediată la Laboratorul Central pentru Carantină Fitosanitară Bucureşti, rezultatul confirmând că este vorba despre acest dăunător originar din America de Sud.
Directorul Unităţii Fitosanitare, Valer Vele, a declarat, luni, că dăunătorul mai fusese semnalat în România o singură dată, în luna iunie, dar la o probă prelevată dintr-o piaţă din judeţul Bihor, tomatele respective având ca posibilă ţară de origine Spania.
În judeţul Maramureş, minierul frunzelor de tomate a fost semnalat prima oară în Romania într-o cultură legumicolă. În Europa, dăunătorul a fost depistat pentru prima dată în Spania, în anul 2006. Apoi, între 2007 şi 2009 a fost depistat în Maroc, Franţa, Algeria,Tunisia, Italia, Malta şi Olanda.
Conform directorului Unităţii Fitosanitare Maramureş, dăunătorul atacă în principal tomatele, apoi cartofii, vinetele şi ardeii, precum şi unele specii de buruieni din familia solanacee. Larvele tinere pătrund în fructele de roşii, în frunze, unde fac galerii pe care pot pătrunde diverşi agenţi fitopatogeni (ciuperci, bacterii).
La frunză consumă numai mezofilul, lăsând intactă epiderma. Se adăpostesc în tulpina plantei, în mugurii apicali, în fructele în curs de maturare şi în cele coapte, cauzând mari pierderi de producţie în zonele legumicole, 80-100%. Larvele pot fi depistate cu uşurinţă după resturile de culoare neagră produse după hrănire.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Maramureş: Primul medic refugiat angajat al SJU Baia Mare doreşte se profeseze în România Baia Mare, 21 mar /Agerpres/- Medicul Nazar Mohammad, din Afganistan, angajat de recent de SJU Baia Mare în cadrul serviciului UPU, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că după obţinerea statului de azil intenţionează să rămână în România.
Maramureş: Parlamentarii USL acuză CJ de lipsa unei strategii de dezvoltare a judeţului Parlamentarii USL de Maramureş au criticat, vineri, în termeni duri, în timpul unei informări publice, administraţia CJ Maramureş, reproşând lipsa unei strategii de dezvoltare a judeţului.
Maramureş: Banca Mondială a cuprins SJU Baia Mare într-un program de finanţare pentru echipamente medicale Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din municipiul Baia Mare, Sorina Pintea, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că Banca Mondială asigură unităţii medicale un fond de 300.000 de lei pentru achiziţionare de aparatură medicală performantă.
Maramureş: Prima prelevare de plămân, realizată în cadrul SJU Baia Mare Baia Mare, 17 iun /Agerpres/- Spitalul Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" Baia Mare a înregistrat o nouă premieră medicală, realizând prima prelevare de plămân, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, remis, vineri, AGERPRES.
Maramureş: UPU-SMURD din cadrul SJU Baia Mare, dotat cu o autospecială destinată medicului de urgenţă Baia Mare, 15 mar /Agerpres/- Fundaţia pentru SMURD a donat, marţi, Spitalului Judeţean Baia Mare o autospecială pentru medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe SMURD (UPU SMURD), precizează un comunicat de presă al SJU, remis AGERPRES.
Maramureş: Servicii sociale pentru 120 de copii care suferă de autism, finanţate printr-un grant european Baia Mare, 25 iun /Agerpres/- Asociaţia Autism Baia Mare a lansat, joi, proiectul "Servicii sociale integrate - asistenţă şi intervenţie în tulburări de dezvoltare" care are ca scop îmbunătăţirea abilităţilor de viaţă independentă a 120 de copii cu tulburare de dezvoltare.