Cele mai citite
 


Generalizarea OMG-urilor ar putea duce la un supraconsum de pesticide în SUA
marţi, 1 decembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Argumentul potrivit căruia organismele modificate genetic (OMG) ar duce la reducerea consumului de pesticide este contestat de ecologişti şi pus în evidenţă de întreprinderile de seminţe transgenice. Un studiu publicat în noiembrie, de ''The Organic Center'', un centru american de cercetare opus biotehnologiilor, reaprinde această dezbatere afirmând că generalizarea soiei, a porumbului şi bumbacului OMG în Statele Unite din 1996 a dus la un supraconsum de pesticide, de 144.000 de tone (de două ori mai mult decât cantitatea folosită anual în Franţa), relatează cotidianul Le Monde.
Directorul ştiinţific al centrului, Charles Benbrook, fost director al biroului pentru agricultură al Academiei americane de ştiinţe, devenit consultant, a folosit datele colectate în fiecare an de Ministerul american al Agriculturii (USDA), care evaluează prin sondaj suprafeţele tratate şi cantităţile aplicate pe hectar. Deoarece aceste date nu fac diferenţă între plantele transgenice şi cele convenţionale, Benbrook a estimat deci 'impactul' biotehnologiilor punând în ecuaţie cifrele de la USDA şi estimările - efectuate pe baza datelor publice - tratamentelor aplicate în medie în funcţie de modurile de cultură.

Conform acestor rezultate, folosirea porumbului şi bumbacului modificate genetic pentru stimularea secreţiei unei toxine mortale pentru insectele dăunătoare (plante Bt) ar fi permis 'economisirea' a 29.000 de tone de insecticide din 1996. În schimb, generalizarea soiei Round Up Ready (RR), de la Monsanto, ar fi dus la un supraconsum de 173.000 de tone de erbicide.

Soia RR i-a cucerit pe agricultorii americani: ea reprezintă 90% din suprafeţele cultivate cu soia. 'Este un succes care a generat creşterea cantităţilor de pesticide folosite, afirmă Charles Benbrook. Utilizarea unui singur ierbicid a favorizat apariţia buruienilor rezistente.'

Raportul lui Benbrook este contestat de cabinetul britanic de consulting PG Economics, specializat în analizarea impactului biotehnologiilor - în general favorabil acestora. 'Benbrook foloseşte date incomplete în mod eronat', rezumă Graham Brookes, de la PG Economics. Prima dificultate: datele USDA se opresc la 2007 pentru bumbac, la 2006 pentru soia şi la 2005 pentru porumb. Ele au fost completate prin extrapolare de către Benbrook. A doua critică se referă la faptul că acesta ar subevalua tratamentele aplicate de cultivatorii de soia tradiţionali, puţin numeroşi în Statele Unite, deci consideraţi nereprezentativi.

PG Economics foloseşte datele comercializate de organismul privat DMR Kynetec, care procedează prin sondaj şi, contrar USDA, face diferenţă între modurile de cultură. Potrivit acestor date, Benbrook supraestimează folosirea a 28.000 de tone de erbicide în perioada studiată. Aceleaşi date confirmă totuşi o tendinţă de creştere a folosirii erbicidelor la soia MG american de la începutul anilor 2000, de la 10% la 15%, în raport cu perioada anterioară anului 1996. Aceeaşi creştere şi la bumbac (de la 18% la 22%), dar o scădere la porumb.

La această dezbatere privind cantităţile în tone folosite se adaugă controversa referitoare la glifosat, molecula activă din Round Up, prezentată ca mai puţin periculoasă decât cele pe care le-a înlocuit. 'Este una din cele mai puţin nocive folosite în prezent, dar nu este lipsită total de riscuri', afirmă Benbrook.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Culturile modificate genetic nu au reuşit să crească producţia de plante comestibile Culturile modificate genetic stimulează creşterea buruienilor, insecuritatea alimentară şi recurgerea la pesticide, susţine un raport al mai multor ONG-uri, preluat de The Guardian în ediţia de miercuri.
Cluj: Protest împotriva Organismelor Modificate Genetic Clujenii se vor alătura, sâmbătă, protestelor organizate în întreaga lume împotriva organismelor modificate genetic (OMG) şi a intereselor corporatiste ale celor ce îl promovează, împotriva artificializării hranei şi contaminării terenurilor agricole cu chimicale, şi vor participa, în Piaţa Unirii, începând...
Ministrul Agriculturii: Dacă UE va permite culturile de organisme modificate genetic, România va adopta o poziţie similară Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, a declarat joi că, dacă legislaţia europeană va permite culturile de organisme modificate genetic (OMG), România va adopta o poziţie asemănătoare.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Culturile experimentale cu OMG le pot contamina pe cele convenţionale, susţin specialiştii Cultivarea plantelor modificate genetic, chiar şi pe suprafeţe mici, ar putea duce la contaminarea, în câţiva ani a culturilor convenţionale, a avertizat, joi, profesorul Aurel Maxim, specialist în ecologie şi protejarea diversităţii, cu ocazia prezentării unui sondaj potrivit căruia românii se declară...
Tabără: Pierderile anuale ale României din necultivarea soiei sunt de circa un miliard de euro Pierderile anuale ale României din necultivarea soiei sunt de aproape un miliard de euro, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, într-o conferinţă de presă.