Cele mai citite
 


Este sistemul de asistenţă european un model pentru secolul al XXI-lea?
miercuri, 28 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Pe măsură ce liderii guvernamentali, oamenii de afaceri şi experţii se reunesc miercuri, la Davos, Elveţia pentru a discuta despre problemele economiei mondiale, întrebarea aflată pe buzele multora este dacă extrem de problematicul sistem de asistenţă european va sfârşi prin a fi unul pentru secolul al XXI-lea, în condiţiile în care sistemele economice din SUA şi China trec printr-o criză puternică, comentează publicaţia Internaţional Herald Tribune /IHT/. (Sursa: Agerpres)

În Statele Unite, pierderile de pe piaţa de capital au consumat din fondurile de pensii, iar şomajul în creştere a lăsat din ce în mai mulţi oameni fără asigurare medicală. În răspuns, oficialii administraţiei Obama au fost ocupaţi studiind injecţia de capital primită de băncile suedeze în anii '90 şi sistemele de sănătate suedez şi elveţian.

În ceea ce priveşte mediul, oficialii americani au meditat în tăcere dacă taxele mari puse de europeni pe carburanţi şi sistemul comercializării emisiilor de carbon sunt modalitatea cea mai bună pentru a limita arderea combustibililor fosili responsabili pentru încălzirea globală.
Pentru China, unde decesul pieţei americane a adus la lumină pericolele economiilor masive, doar recent guvernul a propus un program de stimulente de tip keynesian şi un plan pe trei ani care oferă servicii medicale de bază gratuite pentru toată populaţia.
"Atunci când cea mai mare economie din lume şi cea mai mare economie emergentă se uită spre acelaşi loc şi în acelaşi timp, ştii că se întâmplă ceva”, este de părere Kenneth Rogoff, profesor la Harvard şi fost economist şef la FMI, unul din cei 2.500 de participanţi la Forumul de la Davos din acest an. ”Asistăm la o schimbare de paradigmă către un stat european, mai dedicat aspectelor sociale”, explică el.
Astfel de schimbări sunt însă rare, explică IHT. În condiţiile în care injecţiile de capital în sectorul bancar sunt sprijinite cu trilioanele de dolari din banii contribuabililor, în timp ce alte sute de miliarde sunt dedicate unor programe de cheltuieli publice finanţate prin deficit, cea mai evidentă caracteristică a noii paradigme este întoarcerea la intervenţionismul statului.
În SUA, cea mai mare şi cea mai paradigmatică economie de piaţă, creşterea intervenţionismului statului va fi finanţată printr-o creştere uriaşă a împrumuturilor, proiectate să crească până la 10 la sută din PIB în acest an şi până în 2010, de la 3 procente anul trecut.
Potrivit oficialilor şi economiştilor, pe viitor SUA se vor apropia de Europa, părăsind doctrina economică profesată în ultimii 30 de ani şi stabilind un nou contract social menit să reducă din prăpastia existentă în bogaţi şi restul societăţii.
Barack Obama, care a cerut în discursul său inaugural supravegherea pieţei, vrea să facă asigurarea de sănătate accesibilă tuturor americanilor. Aproape jumătate din cei 825 de miliarde de dolari alocaţi relansării economice vor fi alocaţi extinderii beneficiilor sistemului de sănătate şi asistenţei de şomaj dar şi investiţiilor în şcoli publice.
Între timp, Beijingul a aprobat un plan de reformare a sistemului sanitar în valoare de 124 de milioane de dolari, săptămâna trecută, care urmează să ofere servicii medicale de bază gratuite pentru toate cele 1,3 miliarde de locuitori ai Chinei.
Pentru Pascal Lamy, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului /OMC/, asistăm la o revoluţie culturală, fără a fi o coincidenţă că o astfel de revoluţie apare simultan în SUA şi China, după cum susţin economiştii.
Indiferent dacă s-au îndatorat sau economisit prea mult, nicio altă ţară în afară de SUA şi China nu a fost mai dedicată mantrei capitaliste - creştere economică înainte de toate - şi nicio ţară nu a mai asistat la o zguduire la fel de puternică a modelului său economic în ultime luni.
Pe hârtie, zona euro pare că stă mai prost şi decât SUA şi decât China, în condiţiile în care părţi din sistemul său financiar sunt afectate iar creşterea economică este aşteptată să scadă pentru o mare parte a anului 2009, în timp ce economiştii se aşteaptă ca SUA să îşi reia creşterea în cea de-a doua parte a anului.
În China, creşterea doar încetineşte, fără a o lua în sensul invers. Spre deosebire însă de SUA şi China, Europa se confruntă cu mai puţine întrebări legate de contractul său social, în condiţiile în care contribuţiile sociale mai mari şi taxele cu o bază largă de impozitare servesc ca stabilizatori automaţi al ciclului de afaceri, restrângând creşterea în timpurile bune şi aplanând căderile.
"Europa se confruntă cu o recesiune de vanilie”, crede Rogoff, pentru care, în pofida faptului că asistăm la o recesiune profundă nu este vorba de o ”distrugere de paradigmă”.
Mulţi rămân însă sceptici în privinţa modelului social european şi a schimbului dintre o creştere economică mai înceată şi siguranţă. Şomajul, care a crescut cu mult mai mult decât în SUA şi Japonia, creşte din nou. În plus, pe teritoriul european au izbucnit o serie de proteste îndeosebi în rândul tinerilor şi al populaţiei imigrante, care nu participă la prosperitatea generală, în timp ce populaţia îmbătrânită a Europei creşte costul serviciilor medicale şi a oferirii de garanţii la pensionare.
Se pune însă problema dacă modelul european poate fi exportat. Pentru moment, puţini americani sunt pregătiţi să plătească pentru ceea ce europenii iau de-a gata. Chiar dacă consilierii lui Obama îşi pot îndrepta ochii spre Europa pentru a se putea inspira şi mulţi americani cer protecţie împotriva furtunii din sistemul financiar şi bancar, creşterea taxelor pentru a sprijini intervenţionismul statului în curs este încă un tabu politic.
"Ne îndreptăm spre o eră de suspiciuni mai profunde atât faţă de pieţe cât şi faţă de stat şi se va pune mai mult accentul pe statul bunăstării dar şi pe stimulentele oferite în cadrul acestui stat al bunăstării”, explică Joseph Stiglitz, laureat al premierului Nobel pentru economie şi profesor la Columbia University.
Potrivit IHT, una din întrebările care rămân deschise este dacă SUA şi China pot susţine o schimbare de paradigmă economică fără a adânci tensiunile deja existente. AGERPRES / (Ana-Raluca Bîgu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Liban: o revistă ("Jasad") ridică vălul de pe subiecte privind sexualitatea, tabu în cultura arabă Beirut, 8 aprilie /Agerpres/ - O revistă lansată recent, în Liban, a decis să ridice vălul ce acoperă subiecte tabu în cultura arabă precum masturbarea ori homosexualitatea, în pofida reacţiilor de protest ale unor oficiali, informează luni AFP.
Chirurgia "luminată" - un nou tip de chirurgie împotriva cancerului Londra, 27 aprilie /Agerpres/ - O echipă de oameni de ştiinţă de la University of California din San Diego, a anunţat că a reuşit să eficientizeze procesul chirurgical în cazul bolnavilor de cancer prin crearea unei hărţi luminoase a ţesutului tumoral, astfel încât acesta să poată fi extras în totalitate...
Numărul persoanelor vindecate de cancer, în creştere Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Un studiu european - Eurocare-4 - recent dat publicităţii arată o creştere constantă a numărului persoanelor considerate vindecate dintre cele diagnosticate cu cancer.
Tot mai multe spitale americane îşi reduc serviciile şi concediază personal Washington, 27 aprilie /Agerpres/ - Multe din spitalele din Statele Unite ale Americii sunt nevoite, din cauza dificultăţilor financiare cauzate de recesiunea economică, să reducă din serviciile oferite pacienţilor şi să concedieze personal medical, după ce deja au efectuat restructurări bugetare în...
Gripa porcină, suspectată că s-ar fi extins în Europa Paris, 27 aprilie /Agerpres/ - Gripa porcină, suspectată că a ucis 81 de persoane în Mexic, pare să se extindă în diferite ţări, temerile autorităţilor sanitare mondiale de o pandemie umană fiind în creştere, informează AFP.
Stare de urgenţă în SUA din cauza gripei porcine Washington, 27 aprilie /Agerpres/ - Statele Unite ale Americii au declarat duminică ”stare de urgenţă sanitară” din cauza gripei porcine şi au anunţat măsuri de verificare ce vor viza persoanele care se vor prezenta la frontiere provenind din ţări atinse de virus, potrivit ministrului pentru securitatea...