Cele mai citite
 


Primul vaccin terapeutic împotriva cancerului colorectal
miercuri, 28 ianuarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Gastroenterologie
 

Învăţarea organismului să atace tumora este o tehnică pusă la punct de o echipă de oncologi italieni condusă de Ermanno Leo, directorul secţiei de chirurgie colorectală de pe lângă Fundaţia IRCCS, ''Institutul Naţional al Tumorilor'' din Milano, unde a fost creat primul vaccin terapeutic din lume împotriva cancerului colorectal. (Sursa: Agerpres)

După cancerul la plămâni este al doilea ''big killer'' printre tumori, în condiţiile în care există 45.000 de persoane afectate şi 18.000 de victime în fiecare an în Italia.

''Prima fază a experimentării clinice a vaccinului a fost depăşită cu succes şi se aşteaptă ''autorizaţiile pentru a demara etapa a doua /200 de pacienţi prevăzuţi/, care ar trebui să ofere rezultatele după un an de la începere'', a afirmat Ermanno Leo, într-un interviu acordat ziarului italian La Stampa, precizând că în termen de doi ani va exista primul vaccin terapeutic.
Leo a explicat cum s-a născut ideea vaccinului. Oncologii au constatat că unii pacienţi norocoşi, odată operaţi, se confruntau foarte rar cu recidive ale bolii iar ''arma secretă'' era sistemul imunitar. În mod normal, apărarea organismului nu reuşeşte să declanşeze un atac împotriva tumorii, în schimb la aceşti pacienţi fenomenul avea loc spontan. Ei posedă limfocite ''anti-tumoră'' în măsură să recunoască şi să atace celulele tumorale. Le recunosc cu ajutorul unei proteine aflată la suprafaţa celulelor bolnave şi numită survivină. Este o etichetă care indică sistemului imunitar care sunt celulele de atacat. E vorba de ''carburantul'' tumorii şi, aşa cum sugerează şi numele, permite celulelor tumorale să nu moară. Din acest motiv, ele sunt capabile să produce recidivări.
Vaccinul a fost conceput ca preparat pe bază de anti-survivină şi alte molecule antigenice. În prima etapă a experimentării, vaccinul a fost testat pe 14 pacienţi în fază avansată a maladiei, pe care fuseseră încercate, fără succes, toate tratamentele. Vaccinul este lipsit de efecte colaterale şi în plus rezultatul în termeni de imunizare, sau de răspuns activ al sistemului imunitar, a fost optim. Un procent de 75% dintre pacienţi s-a imunizat împotriva survivinei. Totodată, vaccinul s-a dovedit în măsură ''să congeleze'' maladia. Tumora nu a mai avansat după un an.
În luna februarie, urmează să se obţină autorizaţiile pentru începerea celei de-a doua etape clinice, pe 200 de pacienţi. Unii vor fi trataţi cu terapii standard iar alţii cu vaccinul. Această etapă va dura un an şi dacă se vor confirma rezultatele pozitive, în doi ani va putea exista primul vaccin terapeutic. El va putea fi folosit atât asociat cu actualele terapii, pentru a ameliora răspunsul, cât şi administrat pacienţilor cu risc înalt de recidivă, în scop ''preventiv''.
Cea mai bună armă împotriva tumorii colorectale este însă prevenirea, persoanele de peste 45 de ani trebuind să se supună unor ''screening'' periodice pentru a descoperi apariţia unor eventuale tumori. Colonoscopia poate depista tumora, deoarece poate identifica stări precanceroase precum polipii, prin extirparea cărora se evită maladia canceroasă.
În ceea ce priveşte noutăţile în prevenire, se perfectează în prezent o analiză de sânge pentru diagnosticarea tumorii. Când aceasta va fi validată va putea fi folosită alături de alte examene deja utilizate, rezervând colonoscopiei, un test indispensabil dar încă neplăcut, numai pacienţilor cu risc.
Rezultatul analizei depinde de compoziţia biochimică a ţesuturilor. Fiecare element are o culoare de referinţă. Celulele organismului, atunci când se transformă în tumoră ''îşi schimbă culoarea'' ca frunzele toamna. Printr-o metodă economică de analiză a spectrelor de fluorescenţă se poate vedea dacă există un cancer. Potenţial, analiza ar putea fi folosită pentru orice tumoră. Într-un sens, va fi un test diagnostic universal. Se ştie că ''coloraţia sângelui'' se schimbă în prezenţa unor neoplasme. Acestei analize i se vor alătura pe viitor şi ale examene de sânge bazate, de exemplu, pe urmele de ADN pe care celulele tumorale le eliberează în sânge, monitorizând astfel rezultatele terapiilor.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cancer colorectal: aspirina reduce cu 30% riscurile de mortalitate /Journal of the American Medical Association (JAMA)/ Washington, 13 aug /Agerpres/ - Administrarea zilnică a unei pastile de aspirină reduce cu aproape 30% riscurile de mortalitate de cancer colorectal la pacienţii care suferă de această boală, potrivit unui studiu publicat în SUA, relatează AFP.
Consumul de cafea poate scădea până la jumătate riscul de cancer colorectal (studiu) Consumul de cafea, indiferent care este modul ei de preparare, poate reduce riscul de cancer colorectal, susţine un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Carolina de Sud (SUA, preluat luni de directmatin.fr.
Rata cancerului colorectal, în creştere în SUA la persoanele sub 50 de ani (studiu) Ratele de cancer colorectal continuă să crească în Statele Unite la persoanele cub 50 de ani, potrivit unui studiu prezentat marţi, la o conferinţă internaţională a bolilor digestive 'Digestive Disease Week' de la San Diego, într-un moment în care această maladie scade în rândul populaţiei mai vârstnice...
Aspirina reduce riscul de cancer de colon la persoanele obeze cu sindromul Lynch (studiu) Aspirina reduce riscul de cancer colorectal la persoanele obeze cu sindromul Lynch, care sunt predispuse genetic la acest gen de tumoră, potrivit unui studiu internaţional publicat în revista americană Journal of Clinical Oncology, informează AFP.
Consumul zilnic de cafea reduce riscul de recădere în cazurile de cancer de colon (studiu) Consumul zilnic de cafea cu cofeină creşte posibilitatea de a supravieţui unui cancer la colon şi protejează pacienţii trataţi deja de o revenire a acestei boli, susţine un studiu publicat în revista britanică 'Journal of the clinical Oncology', transmit AFP şi EFE.
Transplant de ficat la un pacient cu cancer, în premieră, la Institutul Fundeni Prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, a efectuat în premieră în ţara noastră un transplant hepatic la un pacient de 46 de ani, care are cancer colorectal cu metastaze hepatice.