Cele mai citite
 


Luiza Spiru: Ana Aslan, pionier în medicina predictivă
miercuri, 2 decembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Ana Aslan a început să vorbească despre ceea ce astăzi este cel mai mare trend în lumea medicală, adică medicina predictivă şi de prevenţie, în anii '50, a declarat, pentru AGERPRES, dr.Luiza Spiru, specialist în geriatrie-gerontologie, geronto-psihiatrie şi medicina anti-aging, preşedinta Fundaţiei Ana Aslan International şi şeful Centrului de Diagnostic şi Tratament pentru Boli de Memorie din cadrul Spitalului Elias.

Aceasta a adăugat că Ana Aslan a fost un pionier la vremea respectivă, a avut o gândire futuristă, a observat către ce se îndreaptă omenirea, respectiv fenomenul de îmbătrânire care va afecta marea majoritate a populaţiei.

''Ritmul accelerat al îmbătrânirii populaţiei şi creşterea duratei de viaţă în special în ţările dezvoltate devine o realitate contemporană care costă din ce în ce mai mult guvernele, sistemele de asigurări şi care necesită asigurarea unei calităţi a vieţii în condiţiile unei societăţi moderne', a reliefat dr. Spiru precizând că Ana Aslan a înţeles din timp către ce ne îndreptăm.

Luiza Spiru a spus că nu a cunoscut-o personal pe Ana Aslan. 'M-a interesat mai puţin aspectul comercial care a făcut-o celebră în întreaga lume, cosmeticele, cremele. Mi-am însuşit experienţa ei în domeniul încetinirii îmbătrânirii, a studierii acestui fenomen, admirând-o ca om de ştiinţă în primul rând. De aceea sunt un oponent al curentului şi al piraţilor care vorbesc despre Aslan sau care asociază numele Aslan cu fenomenul comercial de vânzare de creme sau srl-uri care se ocupă de vânzarea cremelor Aslan', a explicat dr. Spiru.
Aceasta a mai spus că în ceea ce priveşte medicamentul Gerovital, sub formă de drajeuri şi fiole, din păcate astăzi nu mai este considerat un medicament în ţările europene pentru că nu a reuşit să aibă un dosar ştiinţific destul de puternic.

'Aceste cercetări de biologie moleculară au rămas la nivelul anilor '80 - '85, susţine specialista afirmând că 'gerovitalul aflat în portofoliul Zentiva este produs în România pe scară largă şi noi îl folosim pentru că este produs românesc, dar nu este considerat medicament în nicio altă ţară europeană, din cauză că nu îndeplineşte condiţiile farmacologice, farmacodinamice pentru a fi considerat medicament. Este vorba despre excipienţii aflaţi în formula gerovitalului şi care nu au un dosar de susţinere, nu susţin calitatea de componenţi activi în această formulă'.

Luiza Spiru a mai spus că asta nu ar fi o problemă pentru că procaina are nişte calităţi extraordinar de mari, interesante care pot deveni studiu, pot deveni obiectul unor noi indicaţii terapeutice. În opinia sa, molecula a avut şi are nevoie în continuare de studii, pentru indicaţii, trebuie o nouă relansare a acesteia care este costisitoare.
'În 2000, am creat Fundaţia Ana Aslan International, fiind singura româncă din această organizaţie, toţi partenerii şi profesorii cu care am lucrat au insistat foarte mult ca organismul să se preocupe în primul rând de cercetare dezvoltare în domeniul întârzierii fenomenului îmbătrânirii al prevenţiei şi în special cu focus pe îmbătrânirea cerebrală, am încercat să redefinim şi să creăm un brand care să se numească Aslan', a subliniat dr. Spiru.

Un alt obiectiv este pregătirea în domeniu şi în acest sens fundaţia a format şi reformat peste 2.400 de specialişti în domeniile medicinei interne, neurologie, psihiatrie, geronto-psihiatrie, psihologie clinică.
'În prezent, se află în curs de patentare câteva servicii pe care le-am înregistrat, studiul asupra unor noi molecule, obţinute în urma cercetărilor făcute în cadrul organizaţiei', a precizat dr. Spiru. Ea a făcut referire la faptul că fundaţia este sprijinită de una dintre cele mai importante asociaţii - Asociaţia Europeană de Medicină Predictivă şi Prevenire.

'Acest tip de medicină, predictivă, va schimba modul de gândire atât european, cât şi mondial în nu mai mult de trei ani va trebuie să educe atât studentul cât şi specialistul în segmentul lui de specialitate cum să pună în temă pacientul asupra potenţialului de boală pe care-l poate dezvolta în ultimii ani, îi face predicţii de boală şi pe termen lung. Medicina modernă nu are cum să nu se bazeze pe asta utilizând markerii de boală', a evidenţiat dr. Spiru. Ea a adăugat că trebuie să se ţină seamă de răspunsul individual în tratamente.
'Rebrenduirea Aslan prin organizaţia pe care am constituit-o are în mijlocul preocupărilor şi diagnoza de vârstă, îmbătrânirea cerebrală. Scopul nostru este diagnosticul cerebral în orice etapă din viaţa noastră. Unii specialişti uită că orice problemă instalată la nivelul cortexului afectează organele interne', afirmă medicul.

Dr. Luiza Spiru mai susţine că boala de memorie în România are un risc foarte mare de dezvoltare din cauza stresului, prevalenţa fiind mai mare în rândul femeilor decât în rândul bărbaţilor şi are un risc foarte mare de dezvoltare la vârste tinere pe fondul neglijării tulburărilor depresive.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Conf.dr. Maria Georgescu: Studiul fenomenului de îmbătrânire este universal 'La Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie 'Ana Aslan' este o abordare holistică a pacientului', a declarat pentru AGERPRES şefa de secţie conf. dr. Maria Georgescu.
Dr. Luiza Spiru: Suntem nu numai ceea ce mâncăm, ci şi ceea ce creierul nostru ne spune că suntem (interviu) În ultima vreme se discută tot mai mult despre creşterea speranţei de viaţă, despre îmbătrânirea populaţiei, dar parcă ca şi cum ar fi o povară. Despre fenomenul îmbătrânirii şi ce trebuie făcut ca să ai o bătrâneţe independentă şi nu dependentă vorbeşte dr. Luiza Spiru, preşedinta Fundaţiei Ana Aslan...
Brăila: 'Ziua Ana Aslan' la Conferinţa naţională a medicilor de familie Cunoscutul medic Ana Aslan, specialist în gerontologie, care şi-a dedicat întreaga viaţă cercetărilor în prevenirea şi tratamentul îmbătrânirii patologice, va fi celebrat sâmbătă, la Brăila, prin organizarea 'Zilei Ana Aslan' în cadrul Conferinţei naţionale a medicilor de familie.
Brăila: 'Ziua Ana Aslan', la Conferinţa naţională a medicilor de familie Memoria Anei Aslan, specialista în gerontologie care şi-a dedicat întreaga viaţă cercetărilor în prevenirea şi tratamentul îmbătrânirii patologice, va fi omagiată sâmbătă, în oraşul natal Brăila, prin organizarea 'Zilei Ana Aslan' în cadrul Conferinţei 'Medicina de Familie - prima linie în asistenţa...
Proiect privind specializarea medicilor în domeniul îmbătrânirii cerebrale Medici şi asistenţi din toată ţara au fost specializaţi să prevină, să prevadă şi să diagnosticheze îmbătrânirea cerebrală, în cadrul proiectului Brain Aging.
Bolile de memorie - Interviu AGERPRES cu Presedintele Fundatiei Ana Aslan International Preşedintele Fundaţiei Ana Aslan International, dr. Luiza Spiru, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care vorbeşte, printre altele, despre răspândirea bolilor de memorie, precum şi despre noile terapii şi importanţa prevenţiei în acest domeniu.