Cele mai citite
 


Daniel Tammet, autistul care 'dansează' cu numerele
miercuri, 4 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Britanicul Daniel Tammet, de 29 de ani, diagnosticat cu autism, demolează toate prejudecăţile. Face calcule imposibile, putând spune din memorie primele 22.514 de cifre ale numărului ''pi''. Este poliglot - vorbeşte cinci limbi - şi a scris două cărţi, iar criticii îl compară cu Hemingway.

Daniel Tammet este un tânăr special: a învăţat islandeza într-o săptămână şi a spus public - din memorie - primele 22.514 de cifre ale lui ''pi''. Ca el nu mai sunt în lume decât 50 de persoane. Este primul născut din nouă copii, în partea săracă a East End din Londra, iar tatăl său era un muncitor schizofren. Daniel e autist şi din cauza acestei tulburări grave nu a avut o copilărie fericită. Dar el ştie ''să danseze'' cu numerele şi a scris două cărţi care au cunoscut un succes extraordinar.

Potrivit ziarului La Stampa, maladia nu a fost un handicap, ci oportunitatea de fapte ieşite din comun. Daniel este convins că toată lumea îşi începe viaţa fiind dotată cu o ''minte surprinzătoare''. Se defineşte un ''autist învăţat super-funcţionant''. Este exact contrariul unui computer, ţine să precizeze. ''Superînţelepţii, în loc să simplifice procesele mintale, precum maşinile, fac exact opusul. Eu iubesc numerele. Iubesc limbile. Dansez cu cifrele, nu le sparg. Când mă gândesc la o limbă o imaginez ca pe o arhitectură extraordinară de semnificaţie. Un computer nu raţionează aşa'', spune el.
Daniel este chiar mai bun decât un geniu ''simplu'', pentru că el călătoreşte: din abisurile lipsei de comunicare spre viaţa trăită şi cunoaşterea supremă; de la a nu reuşi să se spele pe dinţi, deoarece ''sunetul'' periuţelor frecate era intolerabil pentru el, la convieţuirea cu un coleg, Jerome, fotograf, care l-a ajutat să devină ceea ce este - un om şi nu ''o focă dresată''. Titlul ultimei sale cărţi vorbeşte clar: ''Embracing the Wide Sky. A tour Across the Horizons of the Human Mind''.
Etapa ''focă'' în care spunea numerele lui ''pi'' a fost depăşită pentru totdeauna. Dorinţa sa este de a fi amintit printre marile creiere. ''Este sarcina mea să o dovedesc. Am plecat bine, dar sunt foarte tânăr şi am multe lucruri de făcut'', spune Daniel Acum scrie o carte despre religie şi intenţionează curând să-şi înceapă primul roman. Criticii spun despre el că scrie ca Hemingway.
Daniel ştie că este foarte uşor să dai impresia greşită. ''Nu vreau să spun 'oh, ce extraordinar sunt', dar am fost întotdeauna obsedat de ideea de a mă dovedi interesant numai pentru că pot învăţa uşor''. Nu este puţin lucru. Daniel vorbeşte corect engleza, franceza, germana, islandeza şi esperanto.
Cel mai mult impresionează însă capacitatea sa de ''a vedea'' numerele. ''În timp ce voi reuşiţi să vizualizaţi numai cuvintele, eu sunt în măsură să fac acelaşi lucru cu cifrele. Acest lucru este posibil deoarece numerele au sens pentru mine numai dacă sunt luate în contextul lor. De exemplu 338 - adresa editorului său - are semnificaţie în baza lui 13, care este număr prim. Înmulţit cu el, dă 169. Dublat, dă 338. O ştiam de la început'', spune el.
Daniel este capabil şi să reprezinte prin imagini aceste asociaţii. ''13 este un număr ondulat. 169 este ca o cascadă. Dublarea cifrelor înseamnă pentru mine să le încreţesc. 338 este o cascadă care se încreţeşte în mintea ta''. Nimic straniu dacă Daniel apreciază drept ''rigidă'' predarea matematicii în şcoli, prea obsedată de rezultatul ''corect''. Dimpotrivă, în opinia lui, ar trebui să ne încredem mai mult în instinctul nostru. ''Dacă sunt capabil de lucruri extraordinare este numai pentru că sunt o fiinţă umană. Pentru că, aşa cum spune Shakespeare, suntem făcuţi din vise''.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Help Autism şi Fundaţia pentru SMURD - cei mai mari beneficiari ai redirecţionării a 2% din impozit în 2015 Asociaţia Help Autism, Fundaţia pentru SMURD şi Fundaţia Hospice Casa Speranţei sunt organizaţiile neguvernamentale care au reuşit să mobilizeze cei mai mulţi contribuabili în vederea redirecţionării a 2% din impozit în 2015, conform datelor ANAF, prezentate într-un comunicat transmis marţi de Ministerul...
Autism: Excesul de conexiuni nervoase ar putea fi tratat Autismul ar fi rezultatul unui exces de sinapse - conexiunile nervoase din creier -, arată un studiu apărut în cea mai recentă ediţie a revistei Neuron şi care ar putea duce la obţinerea unui tratament al acestui sindrom complex ale cărui cauze rămân necunoscute. Excesul legăturilor între neuroni s-ar...
Autism: Vârsta mamei este un factor de risc clar Mamele care nasc la peste 35 de ani prezintă un risc mai mare să aducă pe lume copii autişti. Această probabilitate este sensibil crescută faţă de femeile mai tinere, mai ales faţă de cele de sub 20 de ani, la care riscul este cel mai scăzut, scrie passionsante.be.
Bistriţa-Năsăud: Asociaţia Autism Europa arată că legislaţia în domeniu nu a e pusă în practică la cinci ani de la adoptare Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului a fost marcată joi şi la Bistriţa printr-un spectacol de dans, muzică şi pictură, iar în cursul serii Biserica Evanghelică din centrul istoric al oraşului şi clădirea Palatului Administrativ vor fi iluminate în albastru.
Autismul, risc mai mare decât se estimase într-o familie deja afectată Riscul ca un copil să sufere de autism este mai mare decât se credea până acum când unul dintre părinţi sau mai mulţi dintre fraţii sau surorile mai mari sunt deja afectaţi de acest sindrom complex, potrivit unei noi estimări, publicată luni în SUA şi citată de AFP.
Maramureş: Asociaţia Autism Baia Mare a demarat o campanie publică pentru strângerea de fonduri Asociaţia Autism Baia Mare a declanşat o campanie publică pentru strângerea de fonduri prin SMS, care se desfăşoară în perioada 15 iulie - 15 octombrie în vederea asigurării continuării activităţii terapeutice cu cei 60 de copii aflaţi în programul de recuperare derulat de acest ONG.