Cele mai citite
 


Virusul gripei A a cunoscut mutaţii, dar sporadice în opinia experţilor
joi, 3 decembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Se pare că noul virus gripal A/H1N1 a suferit mutaţii, în Norvegia, Italia şi în alte ţări ale lumii. Experţii nu au căzut însă de acord: în unele articole scriu că mutaţia este nesemnificativă, în altele că ea ar face virusul mai periculos. În Norvegia oamenii de ştiinţă au cules eşantioane de sânge de la peste 70 de bolnavi de gripă A iar la patru a fost identificată o mutaţie a virusului H1N1. Având în vedere că doi bolnavi au decedat, prin deducţie s-a pus întrebarea dacă virusul a devenit mai agresiv. În acest caz se pune problema mai multor vaccinări sau a încetării lor? Revista italiană Panorama a solicitat o evaluare unor doi oameni de ştiinţă: Giuliano Rizzardini, medic primar în secţia de boli infecţioase de la spitalul Sacco din Milano şi Carlo Federico Perno, profesor de virusologie la Universitatea Tor Vergata din Roma.
Întrebaţi dacă mutaţia virusului H1N1 la pacienţii norvegieni implică o tulpină mai periculoasă, cei doi experţi au afirmat că este vorba de o mutaţie sporadică, deja constatată în diferite ţări: SUA, Mexic, Brazilia, Japonia, China şi Ucraina, fiind semnalată de mai mult timp de Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/, unde se face o monitorizare constantă a evoluţiei virusului. Nu există o dovadă că virusul ar fi devenit mai agresiv şi pentru că mutaţia a survenit la bolnavi care aveau o formă uşoară.

Experţii au precizat că în cazul pacienţilor norvegieni s-a efectuat o analiză a genelor virusului, observându-se o variaţie în proteinele de suprafaţă, care sunt cele mai expuse mutaţiei. Întrebaţi dacă vaccinul rămâne eficient, ei au explicat că mutaţia nu a modificat partea din virus sensibilă la vaccin. Vaccinul continuă să fie recomandat categoriilor cu risc major.

În Canada, OMS a semnalat şase cazuri de reacţii alergice la vaccin, la 63.000 de persoane vaccinate. Potrivit experţilor, este vorba de un lot special al vaccinului, produs de Glaxo în Canada. Acelaşi lot, produs în alte locaţii din lume, nu a creat probleme. Cele şase persoane şi-au revenit deja, iar dozele rămase din vaccin au fost retrase.

Solicitaţi să comenteze dacă este normal ca un virus să sufere mutaţii în scurt timp, experţii au apreciat că acest lucru nu este surprinzător. Un virus produce în fiecare zi, pentru a se înmulţi, sute de milioane până la miliarde de particule virale. Este firesc să existe mutaţii. Abuzul de antivirale poate accelera ritmul, făcând virusul rezistent la medicamente. Din acest motiv, astfel de medicamente trebuie administrate în cazuri selecţionate.

În lume s-au constatat cazuri de virus H1N1 rezistente la medicamnete, dar sporadic. Nu este însă o certitudine că cei care sunt afectaţi de un virus rezistent se confruntă cu o evoluţie negativă. Pacientul însuşi ar trebui să aibă o tulpină virală care nu răspunde la antivirale şi este în acelaşi timp mai agresivă, dar acest lucru nu se întâmplă frecvent.

Potrivit experţilor, mutaţiile care survin frecvent şi care în limbaj medical se numesc ''drift'' nu sunt semnificative. Este diferit cazul unui ''shift'', sau recombinare a virusului. În acest caz, două virusuri diferite infectează aceeaşi celulă, generând o tulpină nouă, mai redutabilă. H1N1 s-ar putea recombina cu virusul gripei aviare, H5N1 iar vaccinul nu ar mai fi eficient.

De obicei, explică experţii, recombinarea a două virusuri nu survine la om, ci la porc. Acesta din urmă ar trebui să se infecteze cu un virus uman, H1N1 şi cu unul aviar, H5N1. Ambii trebuie să se amestece pentru a crea un nou virus care să afecteze ulterior omul. Acest lucru nu are loc însă brusc, ci e nevoie de cel puţin câteva luni pentru a se produce. În plus, noul virus, pentru a putea uni o putere mare de transmitere de la om la om şi o periculozitate clinică ridicată, trebuie să depăşească o serie de etape. Nu este sigur că va putea. OMS monitorizează îndeaproape Egiptul, unde circulă ambele virusuri: H5N1 este răspândit la păsări, cu cazuri sporadice la om. Riscul rămâne însă scăzut.

Întrebaţi dacă după o scădere a contaminărilor este de aşteptat un al doilea val, experţii cred că există această posibilitate, chiar dacă al doilea val dă vârfuri mai puţin intense. Multe persoane sunt deja imunizate, fie datorită vaccinului fie pentru că îmbolnăvindu-se au dezvoltat anticorpi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
OMS va cerceta dacă virusul noii gripe 'a scăpat' din laborator Madrid, 21 mai /Agerpres/ - Cercetătorul australian Adrian Gibbs a asigurat că noul virus gripal A/H1N1 ar fi fost dezvoltat în laborator şi că ar fi scăpat de aici dintr-o ”eroare umană”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că oamenii săi de ştiinţă vor investiga teza expertului australian...
UPDATE Iaşi: O femeie în vârstă de 29 de ani, infectată cu virusul A/H1N1, a decedat O femeie în vârstă de 29 de ani din oraşul Târgu-Frumos, internată la Spitalul ''Sf. Spiridon'' din Iaşi, a decedat la sfârşitul săptămânii trecute în urma unor multiple complicaţii în starea de sănătate, unele dintre acestea cauzate de infectarea cu virusul gripei noi, potrivit reprezentanţilor Direcţiei...
Norvegia a descoperit o mutaţie potenţial semnificativă a virusului H1N1 Autorităţile sanitare norvegiene au anunţat vineri că au descoperit o mutaţie potenţial semnificativă a tulpinei virale H1N1, ce ar putea fi responsabilă de provocarea simptomelor severe la persoanele infectate, transmite Reuters.
Alte două cazuri cu virus gripal A/H1N1, confirmate Bucureşti, 10 iunie /Agerpres/ - Centrul Naţional de Referinţă pentru Gripă de la Institutul Cantacuzino a confirmat joi dimineaţă încă două cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal A/H1N1.
OMS: peste 11.500 decese de gripă A(H1N1) în lume Bilanţul mondial al deceselor legate de gripa pandemică A(H1N1) a ajuns la 11.516 la data de 18 decembrie, faţă de 10.582 în săptămâna anterioră, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/, într-un comunicat preluat joi de agenţia rusă RIA Novosti.
OMS va trimite ţărilor sărace vaccinuri împotriva gripei pandemice Londra, 17 dec /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii intenţionează să înceapă expedierea de vaccinuri împotriva gripei porcine către Azerbaidjan, Afganistan şi Mongolia, a declarat miercuri consilierul special al directorului general al OMS, dr. Keiji Fukuda, citat de AP.