Cele mai citite
 


Revenirea în farmaceutică a unor droguri aflate pe lista substanţelor interzise
vineri, 4 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

LSD-ul este folosit din nou în medicină. Substanţa activă din marihuana este utilizată pentru vindecarea astmei, ba chiar şi pentru a combate SIDA. Totodată, medicii speră că prin utilizarea unor droguri ca medicamente vor reuşi să amelioreze starea bolnavilor incurabili. (Sursa: Agerpres)

În Ungaria, o serie întreagă de medicamente conţin substanţe active aflate pe lista celor interzise, relatează ziarul ungar Nepszabadsag.

Atenţia cercetătorilor se îndreaptă din nou spre eventuala utilizare în farmaceutică a narcoticelor interzise. În ultima vreme s-au încheiat câteva cercetări care au încercat să descopere modul în care stupefiantele de care se teme lumea întreagă, i-ar putea ajuta în anumite cazuri pe bolnavii incurabili. În cadrul unui program experimental, dr.Francisco Moreno a tratat bolnavi afectaţi de nevroză severă cu ajutorul psilocybinului, o substanţă activă extrasă din ''ciuperca magică''. Michael Mithoffer, un psihiatru din Charleston, SUA, a primit aprobare să trateze bolnavii care suferă de stres post-traumatic cu MDMA, substanţa activă a drogului Ecstasy. În Elveţia, în iunie anul trecut a început o experienţă clinică cu LSD, prin care se studiază efectele asupra nivelului de stres şi de durere în cazul bolnavilor incurabili. Tot de bolnavii de cancer s-a ocupat şi seria de experienţe realizată de dr.Charles Crob, care s-a încheiat în decembrie 2008. Psihiatrul american a studiat, recurgând la 12 voluntari bolnavi, dacă psilocybinul reduce sau nu depresia, stresul sau durerea. Cu toate că rezultatul oficial al cercetării încă nu a fost publicat, câţiva participanţi la experimente au declarat că tratamentul le-a schimbat concepţia despre viaţă, fiind capabili să vadă într-o lumină nouă situaţia lor şi privind spre viitor cu mai multă linişte.
 
Opiaceele, precum opiul sau morfina, nu au fost eliminate niciodată din rândul analgezicelor. În unele ţări au fost legalizate canabisul şi derivatele sale, în special marihuana, în tratarea bolnavilor suferinzi de dureri cronice. Şi în terapii din Ungaria sunt utilizate mai multe substanţe active aflate pe listele interzise.
 
Substanţa activă a marihuanei este administrată în tratamentul astmei, pentru dilatarea bronhiilor, dar şi bolnavilor de SIDA. Pentru tratamentul copiilor hiperactivi se folosesc derivate din amfetamine, cocaina la anestezii locale iar morfina împotriva durerilor puternice. Planta rădăcina şarpelui din India a fost mulţi ani folosită pentru scădera tensiunii arteriale, având efect psihogen recunoscut.
 
În natură se cunosc aproximativ 200 de plante ale căror substanţe active modifică percepţia. Problema apare doar dacă respectivele plante sunt folosite ca droguri, susţine Gabor Zacher, specialist în toxicologie. Ele pot fi utilizate în tratamente dacă nu devin psihoactive, încălcând legalitatea. De pildă, substanţa numită atropină este utilă în tratarea tulburărilor de ritm cardiac, poate salva vieţi în cazul întoxicaţiei cu ciuperci otrăvitoare sau al inhalării de substanţe folosite de stropitul pomilor, dar poate provoca halucinaţii şi chiar şi în cantităţi mici poate deveni mortală. Această substanţă se află în mătrăgună. O substanţă activă asemănătoare cu LSD se găseşte în hortensie şi în seminţele de zorele. Floarea de lotus are efect calmant şi sedativ. Saliva broaştei râioase conţine de asemenea substanţe halucinogene.
 
''Nu întâmplător s-a născut povestea despre broasca transformată în prinţ, dacă este sărutată de prinţesă. Probabil că toxina din saliva broaştei provoacă halucinaţii'', susţine dr. Zacher. Indienii administrau cocaină mesagerilor care duceau veşti urgente, pentru că astfel ei puteau parcurge alergând şi 50 de kilometri fără apă şi hrană. Luptătorilor vikingi li se dădea ''ciupercă magică'', ce le provoca stări de extaz, iar ei se aruncau în luptă fără teamă.
 
În decursul istoriei, multe culturi au folosit substanţe halucinogene existente în natură. De exemplu, indienii au folosit mescalina extrasă din cactusul Peyote, psilocybinul din ''ciuperca magică'', fierturi din zorele mexicane, în scopuri religioase şi pentru tratamente vindecătoare. În prezent, peyota este folosită la ceremoniile religioase ale Native American Church, un cult înregistrat oficial în Canada şi în SUA, care are peste 200.000 de membri. Potrivit unei cercetări efectuate la Universitatea Harvard, substanţa nu are niciun efect dăunător asupra capacităţii cognitive şi intelectuale sau asupra memoriei membrilor respectivei biserici.
Interesul cercetătorilor în privinţa drogurilor nu este deloc surprinzător.
 
Numeroase studii mai vechi au dovedit că substanţele halucinogene au efecte benefice, chiar administrate într-o singură doză, în cazul celor cu dependenţă gravă de alcool sau droguri, acolo unde tratamentele tradiţionale au eşuat. Au fost efectuate diferite studii privind psilocybina, mescalina sau LSD în tratamentul schizofreniei, depresiei severe sau alcoolismului. Până la interzicerea, în 1966, a LSD-ului, mai multe studii au dovedit că această substanţă are efect în cazul bolnavilor incurabili de cancer, reducând durerile insuportabile şi eliminând teama de moarte.
 
Un susţinător al consumului de LSD a fost psihologul Timothy Leary, care a efectuat numeroase experienţe, criticate însă de comunitatea oamenilor de ştiinţă. Leary a fost acuzat de falsificarea rezultatelor. În anii '70, cercetarea efectelor LSD-ului şi utilizarea lui în terapii a devenit un domeniu interzis cecetătorilor dornici să-şi păstreze renumele şi să primească subvenţii pentru cercetări.
 
O soartă asemănătoare a avut şi Ecstasy, care s-a răspândit în anii '80. Efectul este similar celui al halucinogenelor, provocând euforie, dar pentru scurt timp. Până la interzicerea sa, în 1986, a fost folosit de mai mulţi psihoterapeuţi ca medicament. Nu este exclus însă ca pe viitor să fie din nou folosit în medicină. AGERPRES (Veronica Enescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Canabisul este cel mai consumat drog în rândul studenţilor, potrivit unui studiu al ANA pe 2012 Canabisul este drogul cel mai consumat de studenţi, în proporţie de 20,9%, potrivit primului studiu de acest fel realizat în rândul studenţilor din opt centre universitare din România, în anul 2012, de către Agenţia Naţională Antidrog (ANA).
Canabisul reprezintă 80% dintre capturile de droguri din Europa Canabisul reprezintă 80% dintre capturile de droguri din Europa iar internetul a căpătat un rol important în creşterea consumului de stupefiante, potrivit Raportului european 2014 privind drogurile publicat miercuri.
Cel puţin 85 de milioane de europeni au consumat în viaţa lor un drog ilegal (raport) Cel puţin 85 de milioane de adulţi europeni au consumat un drog ilegal într-un anumit moment din viaţa lor, respectiv un sfert din populaţia adultă a Europei. În România, mai puţin de un adult din zece a consumat droguri pe parcursul vieţii, spre deosebire de ţări precum Danemarca, Franţa şi Marea Britanie...
Raport elaborat de OEDT: Un sfert dintre adulţii europeni au consumat droguri ilegale Cel puţin 85 de milioane de adulţi europeni au consumat un drog ilegal într-un anumit moment din viaţa lor, ceea ce înseamnă un sfert din populaţia adultă a Europei, relevă Raportul european privind drogurile elaborat de Observatorul European de Droguri şi Toxicomanie (OEDT) şi lansat marţi.
ANA: Elevii consumă tot mai multe etnobotanice, potrivit Raportului ESPAD 2011 Elevii consumă din ce în ce mai mult etnobotanice, arată
Canabisul a devenit cel mai răspândit drog în Ungaria Canabisul a devenit în ultimii ani cel mai râspândit drog deopotrivă în rândul tinerilor şi al persoanelor mai în vârstă din Ungaria, relatează miercuri cotidianul Magyar Nemzet, preluat de MTI.