Cele mai citite
 


Olt: La Slatina, râul Oltul este plin de lebede şi raţe sălbatice
joi, 3 decembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Câteva mii de raţe sălbatice şi peste 200 de lebede pot fi văzute pe râul Olt, în apropierea podului de la intrarea în Slatina, păsările fiind atrase de hrana consistentă, clima favorabilă şi habitatul propice.
Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului (APM) Olt, Daniela Bălşanu, a precizat că, la sfârşitul lunii noiembrie, s-a constatat că pe lacul de acumulare Slatina erau aproximativ 250 de lebede din diferite specii, respectiv lebăda de iarnă (cygnus cygnus), lebăda de vară (cygnus olor) şi lebăda mică (cygnus columbianus ), cea mai numeroasă şi răspândită specie de lebede de pe Olt fiind lebăda de vară.
Daniela Bălşanu a subliniat că prezenţa lebedelor la Slatina este un semn de sănătate pentru mediu, deoarece această specie de păsări este sensibilă. 'Cel mai important lucru referitor la prezenţa lebedelor pe Olt, dincolo de faptul că ele înfrumuseţează peisajul, este acela că ecosistemul de pe lacul de acumulare Slatina nu a fost distrus, deoarece supravieţuirea păsărilor depinde foarte mult de mediul în care trăiesc şi sunt foarte sensibile la ecosistemul lor. Chiar şi deteriorări minore ale mediului lor pot avea urmări catastrofice asupra populaţiei de păsări', a arătat Daniela Bălşanu.
Reprezentantul APM a mai explicat că habitatul de pe lacul de acumulare Slatina a fost preferat de lebede deoarece în ultima perioadă clima a fost mai blândă pentru această perioadă a anului în această zonă geografică şi pentru că au găsit şi o sursă de hrană consistentă.
Lebede mai pot fi văzute pe Olt şi în zona lacului de acumulare Arceşti, dar şi în zona Slătioara şi Ipoteşti.
Luciul de apă al lacului de acumulare de la Slatina constituie Aria de Protecţie Avifaunistică Slatina, fapt pentru care APM Olt a întocmit un plan de măsuri pentru conservarea acesteia, respectiv a speciilor de floră şi faună sălbatică.
Din lista speciilor de păsări sălbatice protejate, din această arie, face parte lebăda de iarnă (cygnus cygnus), capturarea sau deţinerea păsărilor sălbatice fiind interzise, pentru încălcarea legislaţiei în domeniu fiind prevăzute amenzi de peste 30.000 lei.
Daniela Bălşanu a precizat că până acum nu au fost depistate cazuri de încercări de capturare a lebedelor de pe Olt.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Refugiaţii nu sunt pregătiţi pentru iarna rece şi ploioasă din Balcanii de Vest, avertizează Crucea Roşie Migranţii vulnerabili şi refugiaţii care vin în Balcanii de Vest sunt confruntaţi cu riscul unor ploi puternice şi al vremii reci, mulţi dintre ei nefiind pregătiţi pentru condiţiile dure de iarnă, a avertizat vineri Crucea Roşie, relatează Reuters.
CRISTINA HLUSAK - THETA HEALING RYTHM PENTRU DIETA DE IARNĂ - Cum se slăbește sănătos cu Theta Healing Cristina Hlusak (http://arborele.ro/) susține în România Theta Healing Rhythm, un curs special creat de Viana Stibal, pentru redobândirea siluetei dorite. Cursul se adresează persoanelor cu exces de greutate și persoanelor care întâmpină dificultăți în a își menține greutatea dorită...
Inspectorii ANSVSA au dat amenzi de 406.200 lei Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, care activează în cadrul 'Comandament Iarna 2009 - 2010', au aplicat, în perioada 15 noiembrie 2009 - 15 ianuarie 2010, în staţiunile montane din judeţele Braşov şi Prahova, 207 amenzi contravenţionale, în valoare...
Hidrateaza-ti tenul dupa o iarna grea! Atat pentru revitalizarea tenului, cat si pentru cea a organismului, produsele apicole raman ingredientul de baza primavara. Bogate in proprietati nutritive, mierea si derivatii acesteia pot fi folosite alaturi de alte ingrediente naturale care le potenteaza actiunea, in functie de tipul de ten...
Ingrijirea pielii bebelusilor iarna Pielea bebelusilor are nevoie de ingrijire in special in lunile de iarna. Pielea asigura o bariera protectoare impotriva factorilor externi.
Top tratamente faciale pentru a evita deshidratarea pielii iarna In asteptarea primilor fulgi de nea si noilor aventuri pe partie, frigul si temperaturile scazute isi pun amprenta pe tenul nostru. Pielea uscata si deshidratata este cea mai comuna problema in aceasta perioada, asa ca pentru a te bucura cu adevarat de iarna trebuie sa ii acorzi o atentie...