Cele mai citite
 


Ce este stresul?
miercuri, 4 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stresul
 

Stresul reprezinta o stare de disconfort, de tensiune psihica si de incordare. In prezent acesta face parte in mod natural din viata noastra cotidiana.

Schimbarile si evenimentele pe care le traim (casatorie, boala, schimbatul serviciului, decesul unui membru al familiei sau al unui prieten apropiat, etc.) sunt sursele principale de stres. In doze mici, stresul poate fi benefic, ajutandu-ne sa fim mai energici si mai focusati asupra sarcinilor pe care le avem de indeplinit. Stresul poate deveni o problema, in momentul in care este foarte mare si ne afecteaza atat mental cat si fizic.

Emotiile pe care ni le produc atat evenimentele placute cat si cele neplacute din viata sunt primele semnale de alarma trase de organismului nostru.
Cum stim daca suntem stresati?
O prima cale este aceea de a invata ca ne cunoastem mai bine, reusind sa ne analizam atat la nivel fizic cat si mental.
Mainile reci, accelerarea batailor inimii si a frecventei respiratorii, starile de neliniste si teama, durerile de cap, tensiunea musculara, pierderile de echilibru, tremuratul mainilor, diminuarea puterii de concentrare, sunt cateva dintre simptomele care ne indica ca suntem stresati si ca a venit timpul sa luam masuri.
Atentie la schimbari
Atunci cand in viata noastra se petrec mai multe schimbari intr-o perioada scurta de timp, exista riscul ca organismul sa fie supus unui nivel ridicat de stres si sa se imbolnaveasca. Aceste schimbari nu trebuie neaparat sa fie majore, cum ar fi de exemplu decesul unei persoane dragi. Schimbarile minore, chiar si cele pozitive, pot sa ne imbolnaveasca,  daca se succed rapid intr-un interval redus de timp. Cand avem astfel de perioade in viata, e bine sa stim cum sa ne relaxam si sa indepartam stresul.
Cum sa ne descurcam in perioadele de criza?
In primul rand trebuie sa fim constienti ca nu suntem singuri si ca putem oricand apela la semenii nostri. Atunci cand trecem printr-o criza sau simtim ca suntem extrem de stresati, ar trebui sa vorbim cu prietenii, familia si/sau sa cerem ajutorul unui profesionist.
In al doilea rand, orice criza aduce cu ea o multime de oportunitati de a schimba ceva in viata noastra. Putem invata ca trebuie sa ne ocupam mai mult de sanatatea noastra, putem deveni mai echilibrati, putem evolua. Trebuie sa invatam cum sa trecem peste obstacole si sa profitam de orice oportunitate.
Cum recunoastem stresul la cei apropiati?
De cele mai multe ori o persoana simte cand este stresata. Pentru a ne da seama daca prietenii sau membrii familiei noastre sufera de stres ar trebui sa fim atenti la problemele acestora legate de somn (insomnii), schimbarile in obiceiurile alimentare, cresterea consumului de alcool, tutun si medicamente, permanentizarea starilor de nervozitate, indesirea acceselor de furie si a starilor de anxietate. Recunoscandu-le simptomele ii putem ajuta. Vom sta de vorba cu ei, le vom oferi suportul nostru sau in cazuri mai grave le vom recomanda vizita la un specialist.
Sa invatam sa respiram pentru a ne relaxa!
Trebuie sa ne asezam intr-o pozitie comoda. Numaram pana la 5 in timp ce inspiram incet si adanc. Expiram numarand pana la 5, imaginandu-ne ca odata cu aerul eliminam toate problemele si supararile noastre. La fiecare respiratie trebuie sa ne spunem in gand “Relaxeaza-te!” Repetam de cateva ori, pana simtim ca ne-am calmat.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Stresul reprezintă principala cauză de apariţie a depresiei Stresul reprezintă principala cauză de apariţie a depresiilor, susţin reprezentanţii Fundaţiei Ana Aslan Internaţional.
Femeile care suferă de stres post-traumatic au un risc crescut de diabet (studiu) Femeile care suferă de stres post-traumatic riscă de aproape două ori mai mult să facă diabet decât cele care nu sunt afectate de această tulburare, se arată într-un vast studiu american publicat miercuri şi preluat de AFP.
Scapa de stres si apatie cu Magnozen Starea de bine este o nevoie continua a omului modern, perturbat de un stil de viata solicitant. Statul prelungit la birou, lipsa timpului pentru activitati de relaxare sau exercitii fizice duc cu timpul la hiper-emotivitate, episoade de irascibilitate, insomnie sau chiar stari de depresie...
Îmbrăcămintea strâmtă, risc de stres, incontinenţă şi cancer esofagian O îmbrăcăminte prea strâmtă nu doar că arată inestetic, dar poate cauza şi diverse probleme de sănătate. O pereche de pantaloni sau blugi prea strâmţi creşte presiunea în partea inferioară a abdomenului, ceea ce determină migrarea acidului gastric spre esofag, provocând arsuri la stomac. Cu timpul, aceasta...
Un videoclip cu descărcare defectuoasă pe un aparat mobil produce un stres echivalent cu cel al unui film horror (Ericsson) Un videoclip care nu se descarcă bine pe un aparat mobil provoacă un stres echivalent cu cel produs de un film horror, susţine miercuri compania de telecomunicaţii Ericsson, preluată de AFP.
Paracetamolul reduce nivelul de stres şi îmbunătăţeşte memoria Paracetamolul, unul dintre cele mai utilizate analgezice, poate contribui la îmbunătăţirea memoriei şi la reducerea nivelului de stres, informează marţi Daily Mail, care citează un studiu pilot potrivit căruia persoanele care iau zilnic paracetamol au înregistrat rezultate mai bune la testele de memorie...