Cele mai citite
 


CMMB nu acceptă culpabilizarea întregului corp medical
luni, 2 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 2 feb /Agerpres/ - Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) respinge campania de denigrare a medicilor din ultima perioadă, considerând-o ”total disproporţionată faţă de realitate” şi apreciind că unul dintre efectele acestei campanii ar putes fi ”şubrezirea relaţiei dintre medic şi pacient”, se arată într-un comunicat remis luni presei.

Reprezentanţii CMMB, care cuprinde peste 25% din medicii României, afirmă că nu tolerează incompetenţa şi imoralitatea unor medici, puţini la număr, „dar care fac rău tuturor”, dar nici nu pot accepta ca pornind de la cazuri izolate, să se facă o generalizare la întregul corp medical.

”Am asistat în aceste zile la o campanie total disproporţionată faţă de realitate, la ştergerea cu buretele a realizărilor de excepţie ale multora dintre colegii noştri. Efectele acestei campanii sunt greu de estimat. Consecinţa imediată este şubrezirea relaţiei dintre medic şi pacient, încrederea pacientului în medicul său fiind parte a actului terapeutic. Din păcate, alterarea acestei relaţii este deja un fapt real, mai mulţi medici din Capitală sesizând CMMB asupra acestui aspect”, se arată în comunicat.
Reprezentanţii CMMB spun că, pe termen lung, urmările pot fi şi mai dramatice. Este deja o realitate cunoscută că, în fiecare an, scade numărul candidaţilor la facultăţile de medicină. În paralel, numărul celor care renunţă la profesie sau aleg să o practice în altă ţară creşte constant.
În intervalul 2007-2008, 1.244 medici din Capitală au solicitat CMMB documentele necesare pentru a profesa în alte ţări, ceea ce reprezintă 10% din medicii din Bucureşti. În condiţiile în care se consideră că sunt prea puţini medici în ţara noastră, acest fenomen va face ca, în câţiva ani, România să devină un miraj pentru medicii din lumea a treia, pe care societatea va fi nevoită să-i accepte, se arată în comunicat.
”Nu numai în România se întâmplă erori în practica medicală. Însă, în nicio ţară civilizată, aceste erori nu sunt dezbătute în lumina reflectoarelor şi nu se analizează sub imperiul urgenţei, susţin reprezentanţii CMMB. Potrivit acestora, aceste erori trebuie să fie judecate, dar cu atenţie, cu obiectivitate şi fără presiunea unor campanii mediatice”, precizează comunicatul.
În 2008, CMMB a înregistrat 141 plângeri, dintre care 115 cazuri au fost finalizate, iar 55 de medici au fost sancţionaţi, cinci medici primind interdicţia de a profesa, pentru diferite perioade de timp.
Reprezentanţii CMMB spun că este absurd să se ceară aplicarea în toate cazurile a sancţiunii maxime. Pentru cei nesancţionaţi, CMMB consideră că societatea trebuie să acorde şi medicilor prezumţia de nevinovaţie şi să accepte că nu oricine reclamă un medic are neapărat dreptate.
„Suntem fermi împotriva culpabilizării întregului corp medical, incitându-se în felul acesta societatea împotriva unei categorii profesionale în ansamblul ei. Titluri de genul 'măcelari cu stetoscop', 'criminali în halate albe', 'spitalul morţii', 'condamnat la îngrijire medicală în România' sunt de netolerat, isterizând un segment al populaţiei. Orice încercare ulterioară de reparare a răului produs este ineficientă”, se mai arată în comunicat.
CMMB se declară deschis oricărei discuţii sincere privind situaţia reală a unui sistem aflat într-un proces de reformare, dar nu acceptă culpabilizarea în bloc a corpului medical, transformarea medicilor, in corpore, în acuzaţi ai unei campanii dirijate. AGERPRES/(AS)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.