Cele mai citite
 


România - un exemplu prin programul HIV/ SIDA
joi, 3 decembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 3 dec /Agerpres/ - Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a afirmat, joi, că programul românesc de luptă împotriva HIV/ SIDA reprezintă o realitate.
În opinia sa, existenţa unui program naţional în domeniu a făcut ca situaţia să fie ţinută sub control şi să nu se înregistreze multe cazuri.
La 1 decembrie 2009, în România erau 16.077 de cazuri cumulate, dintre care în viaţă 9.980, iar cu infecţie HIV cumulat 4.458 de cazuri, a precizat prof. dr. Streinu-Cercel, menţionând că numărul celor aflaţi în tratament antiretroviral este de 7.560.
Specialistul a reliefat, într-o conferinţă de presă pentru marcarea Zilei internaţionale de luptă împotriva HIV/SIDA, că, în perioada 1 ianuarie 2008 - 1 ianuarie 2009, numărul cazurilor noi a fost de 342, ceea ce înseamnă că România a rămas într-o 'zonă mică de infecţie'.
Potrivit specialistului, succesul terapeutic se reflectă în numărul de decese. 'Trebuie să facem eforturi ca ceea ce am câştigat să nu se piardă', a atras atenţia Streinu Cercel.
Grupa de vârstă cea mai afectată este adultul cu vârste între 20 şi 24 de ani. Din cele 342 de cazuri noi 147 sunt femei şi 195 bărbaţi, numărul copiilor fiind de 13.
Cei 13 copii - trei băieţi şi 10 fetiţe - au fost infectaţi prin transmitere verticală de la mamă, a precizat secretarul de stat în MS, adăugând că, în România, principala cale de transmitere este cea heterosexuală, care reprezintă 80% din căile de transmitere.
În ceea ce priveşte transmiterea prin utilizarea de droguri, aceasta este încă mică şi trebuie menţinută. Pentru a rămâne la aceiaşi parametri, trebuie ca pentru utilizatorii de droguri să se pună la dispoziţie seringi şi programe de prevenţie.
Un alt lucru îngrijorător evidenţiat de medic este procentul mare (40%) de bărbaţi, care au un număr nelimitat de parteneri sexuali şi care se află în zona de risc. Şoferii reprezintă şi ei o problemă, numărul celor infectaţi crescând de la 4,3% în 2008 la 7,69% în 2009.
Datorită accesului la tratament, parametrii privind încărcătura virală sunt foarte buni. Astfel, peste 64% sunt nedectabili, ceea ce înseamnă că şansa de transmitere a infecţiei este de 1%, a explicat medicul, adăugând că pentru ceilalţi 36% sunt necesare reevaluări şi modificări ale schemei de tratament, ceea ce presupune medicamente mai scumpe.
Un procent de 81% dintre pacienţi nu au probleme în ceea ce priveşte sistemul de apărare, iar cei 19% necesită reevaluări.
Reprezentantul UNICEF în România, Edmond McLoughney, a făcut o trecere în revistă a situaţiei la nivel internaţional şi a apreciat programul românesc privind infecţia HIV/SIDA. Diplomatul a atras atenţia că perioada de criză nu trebuie să afecteze accesul la tratament al pacienţilor.
Edmond McLoughney şi-a exprimat însă îngrijorarea în legătură cu creşterea în continuare a numărului celor afectaţi, la care se adaugă discriminarea şi stigmatizarea persoanelor infectate.
Directorul executiv al UNOPA a mulţumit corpului medical pentru eforturile făcute de a ţine sub control infecţia şi de a asigura accesul la tratament. El a pledat pentru reîntoarcerea la licitaţii naţionale de medicamente pentru a evita sincopele în asigurarea tratamentului.
Cu acest prilej, reprezentanţii UNOPA au înmânat medicilor implicaţi în această activitate - prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, Mariana Mărdărăscu, Otilia Penea, Sorin Petrea, Eduard Petrescu, Mioara Predescu - câte o vază în semn de recunoştinţă.
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a precizat că nu Ministerul Sănătăţii organizează licitaţiile pentru medicamente ci Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Cu prilejul marcării Zilei de luptă împotriva HIV/SIDA, cei prezenţi au creat o fundă roşie, ca semn al solidarităţii cu cei afectaţi de această boală.
Pe 11 decembrie, la Iaşi, Organizaţia 'Alături de noi România' va crea, de asemenea, o fundă roşie, la care sunt aşteptate să participe 4.000 de persoane şi care se doreşte a fi un record mondial.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua Mondială împotriva SIDA s-a desfăşurat în 2011 sub sloganul 'Zero noi infecţii HIV' Ziua Mondială împotriva SIDA, care se marchează pe data de 1 decembrie, s-a desfăşurat, în 2011, sub sloganul "Zero noi infecţii HIV", un scop care necesită implicarea tuturor actorilor ce au o responsabilitate socială în raport cu fiecare naţiune, de la instituţii publice de sănătate, asistenţă socială...
Adrian Streinu-Cercel: Majoritatea celor infectaţi cu HIV sunt tineri din grupa de vârstă 20-30 ani Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a subliniat miercuri, într-o conferinţă de presă prilejuită de marcarea Zilei Internaţionale de Luptă împotriva HIV/SIDA, că în primele şase luni ale anului în România au fost diagnosticate 129 de noi cazuri de infecţii cu HIV, dintre care 62 la consumatorii de droguri...
Suceava: Incidenţa HIV/SIDA, în creştere în judeţ; 25 noi cazuri şi 5 decese în 2015 Asociaţia Red Ribbon implementează în judeţul Suceava Campania "InspiRED", un proiect al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), ce îşi propune să aducă în atenţia comunităţii problematica infecţiei cu HIV, faptul că persoanele cu HIV există şi au dreptul la o viaţă...
Iaşi: Fundă umană cu 2.500 persoane de Ziua Mondială de Luptă anti SIDA Aproximativ 2.500 de persoane din Iaşi şi alte judeţe ale Moldovei s-au întâlnit, marţi, pentru a forma o fundă umană, în semn de solidaritate cu persoanele infectate şi afectate HIV/SID.
România, în pericol de epidemie de HIV România este în pericol să cadă pradă unei epidemii de HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile în lipsa banilor destinaţi prevenirii contactării virusului, avertizează experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, citaţi de revista americană Time, în ediţia din 13-20 septembrie.
Tinerii între 25-29 de ani sunt cei mai expuşi infectării cu HIV pe cale heterosexuală (studiu) Tinerii cu vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani sunt cei mai expuşi riscurilor de infecţie cu virusul HIV, pe cale heterosexuală, din numărul total de cazuri noi depistate în anul 2015 28% sunt femei, iar 72% bărbaţi, informează un comunicat de presă remis vineri AGERPRES.