Cele mai citite
 


Organizaţia Salvaţi Copiii se implică în ajutorarea copiilor solicitanţi de azil
marţi, 3 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 3 feb /Agerpres/ - Organizaţia Salvaţi Copiii a dat publicităţii, marţi, rezultatele proiectului de asistenţă a copiilor solicitanţi de azil din centrele regionale de cazare şi proceduri ale Oficiului Român pentru Imigrări, care a fost derulat în perioada octombrie-decembrie 2008 în cele cinci centre din ţară care se ocupă cu soluţionarea cererilor de azil.

Astfel, organizaţia Salvaţi Copiii s-a implicat pentru optimizarea activităţilor educaţionale pentru solicitanţii de azil şi străinii cu o formă de protecţie cazaţi din centrele din Bucureşti, Galaţi, Timişoara, Radăuţi (judeţul Suceava) şi Şomcuta Mare (judeţul Maramureş) prin implementarea proiectului "Asistenţa copiilor solicitanţi de azil din centrele de cazare şi proceduri ale Oficiului Român pentru Imigrări".

"Educaţia joacă un rol decisiv în viaţa copiilor solicitanţi de azil deoarece prin educaţie se dezvoltă calităţile umane, sunt explorate noi orizonturi şi este realizată pregătirea pentru viaţă. De asemenea, educaţia facilitează integrarea în noua societate şi oferă posibilitatea unui viitor mai sigur pentru copii solicitanţi de azil, aceştia dobândind prin educaţie norme, valori, modele care se manifestă apoi ca opţiuni personale, în comportamentul lor. Toate acestea ne-au determinat să derulăm şi să acordăm o importanţă deosebită acestui proiect", a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii România.
Potrivit informaţiilor furnizate de Salvaţi Copiii într-un comunicat, proiectul a avut o valoare totală de 142.814 lei (40.280 euro) şi s-a desfăşurat în cadrul Programului anual 2007 aferent Fondului European pentru Refugiaţi, fiind finanţat în proporţie de 75% de către Comisia Europeană, diferenţa fiind asigurată din fondurile organizaţiei şi Oficiului Român pentru Imigrări.
Obiectivele generale ale proiectului au fost îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a copiilor solicitanţi de azil din centrele de cazare şi oferirea de sprijin privind accesul acestora la educaţie şi consiliere socială, ajutându-i să se integreze cu succes în societatea românească.
Proiectul a constat în dezvoltarea şi implementarea de servicii de consiliere socială, activităţi educative şi recreative, dotarea centrelor cu echipamente, mobilier şi materiale specifice acestor activităţi, precum şi elaborarea unei broşuri informative.
Beneficiarii direcţi ai proiectului au fost copiii solicitanţi de azil precum şi părinţii acestora. În cadrul proiectului au fost asistaţi 30 de solicitanţi de azil, dintre care 25 minori solicitanţi de azil (cinci însoţiţi şi 20 neînsoţiţi) şi trei familii (cinci părinţi) care au beneficiat de serviciile de consiliere.
Salvaţi Copiii a format cinci echipe de specialişti la nivel regional, competente în asistenţa copiilor solicitanţi de azil, constând într-un profesor /educator şi un consilier social, unul dintre aceştia primind şi rolul de coordonator local.
De asemenea, au fost desfăşurate două întâlniri de lucru pentru realizarea broşurii informative cu specialişti din domeniul protecţiei copilului şi azilului în România, iar 21 de voluntari Salvaţi Copiii au fost implicaţi în activităţile educative din centrele de cazare şi în campanii de informare în şcoli şi licee din Bucureşti, Rădăuţi şi Galaţi privind drepturile copiilor solicitanţi de azil.
Centrele din Rădăuţi, Şomcuta Mare, Galaţi şi Timişoara au fost dotate cu echipamentele şi materialele necesare dezvoltării activităţilor educative şi recreative. De asemenea, coordonatorii de proiect Salvaţi Copiii au realizat câte două vizite de monitorizare în fiecare centru din ţară şi Bucureşti şi au realizat o broşura informativă, tradusă în limbile engleză şi franceză, care cuprinde informaţii utile legate de drepturile copiilor solicitanţi de azil.
În cadrul aceluiaşi proiect, în perioada 24-28 noiembrie 2008 a fost realizată o tabără educativ-recreativă. Aceasta a avut loc în oraşul Sibiu şi au participat nouă beneficiari direcţi ai proiectului (opt minori solicitanţi de azil şi un adult). Tabăra educativ-recreativă a avut ca obiectiv dezvoltarea abilităţilor de relaţionare şi integrare într-un context cultural universal.
"Copiii solicitanţi de azil, fie însoţiţi de familie, fie neînsoţiţi, reprezintă o categorie cu un grad mare de vulnerabilitate. Oferirea de servicii de consiliere socială şi a unui program educativ consistent este absolut necesară pentru integrarea cu succes a copiilor în noua societate", subliniază organizaţia Salvaţi Copiii în comunicatul citat. AGERPRES/(AS)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.