Cele mai citite
 


R. Bacruban ('Matei Balş'): Vaccinarea - singura modalitate de prevenţie în gripa nouă
marţi, 8 decembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Vaccinarea împotriva gripei pandemice este singura modalitate de prevenţie, a declarat, pentru AGERPRES, dr. Rodica Bacruban, de la Institutul de Boli Infecţioase 'Matei Balş' din Bucureşti.

Ea a explicat că vaccinul este inactivat, la fel ca şi cel împotriva gripei sezoniere, că este monovalent şi splitat. Potrivit medicului, vaccinul românesc nu are adjuvanţi.
Specialistul a menţionat că reacţiile adverse constatate până acum la persoanele care au fost supuse imunizării au fost locale, asemănătoare cu cele înregistrate la vaccinarea împotriva gripei sezoniere, respectiv uşoară durere locală şi roşeaţă.
Referindu-se la reacţiile generale, medicul a reliefat că acestea sunt febră, cefalee, ameţeli, tuse seacă, dureri musculare, astenie. La aceste simptome se pot adăuga mai rar şi reacţii de tip digestiv, respectiv scaune apoase şi chiar vomă.
Reacţiile - atât locale, cât şi cele generale - apar în primele 24 - 48 de ore de la vaccinare.
Dr. Bacruban a precizat că, până acum, nu au fost înregistrate reacţii generale.
Ea a explicat că modul de manifestare a gripei are un aspect polimorf, poate fi o formă uşoară, fără febră sau subfebrilitate, scurgeri nazale, tuse seacă, şi până la forme complicate, grave, cu pneumonii virale, complicaţii bacteriene.
'Primul simptom sever la cea mai mare parte a celor care ajung la noi este febra. Ajung şi persoane cu forme uşoare, care ar trebui preluate de medicii de familie. Formele mai grave apar la tineri, liceeni, studenţi. De aceea, aceştia trebuie să înţeleagă că ar trebui să se vaccineze, la fel şi cadrele medicale, care sunt foarte expuse', a subliniat dr. Bacruban.
Medicul a făcut un apel la populaţie ca, la primele simptome de răceală, să stea acasă, să sune medicul de familie, să stabilească cu el o consultaţie, într-un interval orar când nu sunt pacienţi, iar medicul de familie să fie acela care recomandă şi consultul specialistului.
Totodată, medicul a subliniat că testul se face numai în cazurile complicate.
Specialistul a mai spus că formele uşoare se tratează cu medicamentele obişnuite pentru viroze şi că numai cei cu forme complicate şi boli asociate au indicaţie pentru un tratament special.
Persoanele care reprezintă factori de risc sunt cele cu afecţiuni cardiace, diabet, obezitate, afecţiuni pulmonare, hepatice, oncologice şi gravidele. La aceşti pacienţi, pe lângă complicaţiile gripei pandemice apar şi decompensări ale afecţiunii de bază. 'Pe teritoriul României nu au fost înregistrate mutaţii ale virusului până în prezent. Virusul este foarte bine monitorizat, acest lucru s-a făcut riguros încă de la apariţia primului caz. Vaccinul este singurul eficace', a precizat, pentru AGERPRES, dr. Daniela Piţigoi.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Campania "Împotriva hepatitei alături de pacienţi", lansată la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România şi Societatea Naţională de Medicina Familiei au lansat miercuri, la Institutul de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", campania "Împotriva hepatitei alături de pacienţi".
UPDATE: Adrian Streinu-Cercel: Cei care prezintă viroze să se izoleze imediat la domiciliu Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Streinu-Cercel, director al Institutului 'Matei Balş' din Capitală, a făcut un apel, miercuri, la populaţie, ca, în cazul în care prezintă simptome de viroză, să se izoleze imediat la domiciliu.
Argeş: Adolescent diagnosticat cu gripă nouă Un adolescent de 15 ani din Piteşti, întors recent dintr-o călătorie în Israel, a fost diagnosticat cu gripă nouă, fiind trimis la Institutul de Boli Infecţioase 'Matei Balş' din Bucureşti, transmite corespondentul AGERPRES.
Începe vaccinarea împotriva gripei porcine Ministerul Sănătăţii (MS) demarează începând cu data de 26 noiembrie campania de vaccinare împotriva virusului gripal A/H1N1. Până la sfârşitul anului 2009, Institutul Cantacuzino va produce cinci milioane de doze de vaccin, care sunt destinate persoanelor adulte. Astfel, primele 1.340.000 de doze de...
Încă un caz de gripă nouă la o şcoală din Capitală Un nou caz de infectare cu virusul A/H1N1 a fost confirmat la un cadru didactic de la Şcoala 147 din sectorul 5 al Capitalei, iar autorităţile au decis suspendarea, începând de miercuri, a cursurilor clasei la care învăţătoarea preda, pentru o perioadă de 7 zile, a informat Centrul Naţional de Prevenire...
Brăila: Complicaţii apărute la un caz de gripă nouă O femeie de 55 de ani din Brăila, diagnosticată cu gripă nouă, a fost internată trei zile la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, deoarece prezenta complicaţii medicale.