Cele mai citite
 


Ziua mondială de luptă împotriva cancerului
miercuri, 4 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti,4 feb./Agerpres/ - De Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, care se marchează pe 4 februarie, se militează pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva acestei afecţiuni.

Cu acest prilej, se atrage atenţia asupra faptului că afecţiunile maligne reprezintă o problemă de sănătate publică în multe din ţările lumii şi a devenit în ultimii ani o prioritate pentru sistemele de sănătate, în special în ţările dezvoltate.

Un raport comparativ cu privire la accesul pacienţilor la tratamente oncologice în Europa relevă inegalităţi semnificative.
Raportul realizat cu sprijinul Federaţiei Industriei Farmaceutice din Europa(EFPIA) relevă că, deşi incidenţa cancerului este în creştere, mortalitatea prin cancer este în descreştere, indicând impactul pozitiv al programelor de screening şi al noilor opţiuni terapeutice.
Acesta prezintă diferenţe importante în ceea ce priveşte ratele de supravieţuire în Europa. Astfel, pacienţii din Austria, Franţa şi Elveţia au cel mai larg acces la tratamente noi, în timp ce Polonia, Republica Cehă şi Marea Britanie se situează în urmă.
În ceea ce priveşte situaţia din România, Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), a declarat că în prezent se asigură continuitatea tratamentelor.El a subliniat necesitatea instituirii unui Registru naţional al bolnavilor cu cancer pentru a avea o dimensiune corectă a acestei afecţiuni, pe baza căreia să se poată face şi un plan naţional.
"Parteneriatul semnat în 2007 cu Ministerul Sănătăţii ne obligă, în acelaşi timp, la o atitudine responsabilă, la implicarea în găsirea unor soluţii şi strategii prin care să răspundem solicitărilor şi recomandărilor autorităţilor europene de elaborare a unui Plan naţional de luptă împotriva cancerului, plan care să se adreseze celor trei componente esenţiale ale controlului cancerului : prevenţie,tratament şi paliaţie", a spus Cezar Irimia.
Prof. dr. Anca Lupu de la Spitalul "Colţea" a menţionat că România nu poate fi altfel decât în celelalte ţări din lume, scopul fiind să se trateze mai mult şi mai bine şi chiar să se vorbească de vindecare . Specialista a spus că sunt mai multe tipuri de tratament pentru această afecţiune şi că sunt liste de aşteptare la tratamentele noi, care sunt şi foarte scumpe.
Dr.Alexandru Grigorescu, de la Institutul de Oncologie din Bucureşti, a făcut referire la necesitatea constituirii unui centru naţional pentru îngrijiri paliative, paliaţia făcând parte din terapiile pentru pacienţii aflaţi în stadii foarte grave şi care se adaugă tratamentului medicamentos, psihologic.
FABC, sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, Traian Băsescu, a marcat Ziua mondială de luptă împotriva cancerului pentru prima dată în România într-o formulă de parteneriat complet, care a reunit pacienţi, medici, autorităţi şi reprezentanţi ai industriei farmaceutice.
Specialiştii estimează că în România suferă de cancer aproximativ 400.000 de pacienţi. Cele mai frecvente forme de cancer sunt pulmonar şi colorectal la bărbaţi, respectiv de sân, la femei.
În fiecare an, în întreaga lume se înregistrează 7 milioane de cazuri noi de cancer. Se estimează că decesele provocate de această boală vor deveni principala cauză de deces în ţările industrializate, incidenţa şi prevalenţa acestei afecţiuni fiind în creştere.
Potrivit unui raport publicat recent de Institutul Karolinska din Suedia, 1,2 milioane de decese au fost cauzate de cancer în Europa, în 2006. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.