Cele mai citite
 


Ajutor pentru diagnosticarea şi tratamentul copiilor cu cancer
miercuri, 9 decembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Asociaţia ''Little People'' şi Clubul ''Temerarii'', tineri supravieţuitori de cancer, au organizat, marţi, o expoziţie urmare a Campaniei 'Poţi şi tu' care împărtăşeşte experienţa luptei împotriva cancerului, văzută prin ochii tinerilor învingători ai acestei boli, plin de optimism, dinamism şi speranţă.
În România, aproximativ 500 de copii se îmbolnăvesc de cancer în fiecare an, dar datorită tehnologiilor medicale moderne care există în centrele specializate din ţara noastră, 90% dintre ei s-ar putea vindeca.
Cu toate acestea, numai 50% dintre ei reuşesc să supravieţuiască maladiei. Ceilalţi ajung prea târziu în aceste centre, atunci când boala este prea avansată pentru a fi învinsă şi, câteodată, pentru că din teamă şi disperare, familiile resping sau abandonează tratamentul de specialitate, sperând în remedii miraculoase.
Conf. dr. Monica Dragomir, şefa Departamentului de Oncopediatrie de la Institutul Oncologic Bucureşti, a subliniat că 'în ciuda progreselor notabile realizate în România pentru a trata copiii cu cancer conform standardelor internaţionale actuale, rezultatele sunt inferioare celor obţinute în ţările dezvoltate''. Motivul principal al acestei diferenţe îl constituie diagnosticul în stadii avansate în peste 60% din cazuri, când tratamentul nu mai poate obţine vindecarea.
''Cauza cea mai importantă de ratare a şanselor de supravieţuire şi vindecare este întârzierea în identificarea şi îndrumarea cazurilor suspecte spre serviciile de oncologie specializate, dublată, nu de puţine ori, de întârzierile sau chiar refuzul familiilor în a da curs recomandărilor medicului' a subliniat conf. dr. Monica Dragomir.
Medicul a menţionat că în prezent este o problemă în ceea ce priveşte existenţa centrelor de oncopediatrie pentru adolescenţi. Copiii care depăşesc 18 ani sunt consideraţi adulţi, dar tratamentele le-au început la pediatrie şi ar fi bine ca tratamentele şi monitorizarea să se facă de aceşti medici în continuare, pentru aceasta trebuie legalizată organizarea unor astfel de secţii de către autorităţi.
'Am făcut demersuri în acest sens în urmă cu doi ani, dar fără răspuns', a adăugat medicul.
O altă problemă este cea a specialiştilor, a mai spus dr. Dragomir, menţionând că nu există supraspecializare pentru această specialitate de şase ani, iar numărul medicilor este cu totul insuficient, la nivelul ţării fiind 30-40 de doctori.
Conf. dr. Monica Dragomir a salutat iniţiativa organizării Clubului ''Temerarii'', care vine să asigure suport pentru cei afectaţi.
Reprezentanţii Danone, iniţiatorii proiectului 'Zâmbet pentru viitor', au spus că doresc să acţioneze la nivelul principalelor cauze ale eşecului terapiei pentru cancer la copil, respectiv recunoaşterea târzie a simptomelor şi a semnelor de către medicii de familie şi pediatri, precum şi sistemele de trimitere ineficiente, cauze care duc la întârzierea stabilirii diagnosticului corect şi începerea tratamentului. Alte cauze sunt lipsa unui sistem de urmărire activă eficientă a copiilor în timpul şi după tratament, precum şi informarea şi comunicarea deficitară cu pacienţii şi familiile lor, la toate nivelurile sistemului sanitar şi în comunitate.
Cancerul la copil este rar, comparativ cu cancerul la adult. În fiecare an, în România apar, în medie, 10 cazuri noi la 100.000 de copii. Deşi reprezintă doar 2% din toate cancerele, are o uriaşă încărcătură emoţională şi reprezintă conceptul 'cancerul poate fi vindecat'.
Clubul ''Temerarii'' a fost înfiinţat în 2006 de către Asociaţia ''Little People'' pentru adolescenţii români supravieţuitori de cancer.
Anul acesta, în luna august, ei au iniţiat campania 'Poţi şi tu', în cadrul căreia adolescenţii au vizitat cele zece secţii de oncopediatrie din ţară, încurajând tinerii aflaţi sub tratament prin informaţii şi sfaturi. Campania a devenit una dintre cele mai puternice voci pentru învingerea cancerului la copil, mesajul tinerilor ajungând la Timişoara, Oradea, Craiova, Târgu Mureş, Iaşi, Braşov, şi Constanţa cât şi în cele două secţii de la Institutul din Bucureşti şi Cluj a declarat Katie Rizvi, vicepreşedinta asociaţiei.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Braşov: Hospice Casa Speranţei a lansat Ghidul de îngrijire paliativă de bază Braşov, 25 iulie /Agerpres/- Hospice Casa Speranţei a lansat luni, la Braşov, Ghidul de îngrijire paliativă de bază şi platforma online cu mărturiile pacienţilor şi a primilor medici de familie din România care acordă îngrijire paliativă de bază. În ultimele 39 de luni, Hospice Casa Speranţei a testat...
Cancerul la copil depistat la timp este vindecabil În anul 2010 şansele de vindecare ale copiilor care s-au îmbolnăvit de cancer au fost mai mari decât în 2006 datorită numărului mai mare de cazuri diagnosticate în stadii incipiente, se arată într-un comunicat de presă al Danone România.
Dr. Monica Dragomir (IOB): Aproximativ 500 de cazuri noi de cancer la copii pe an se înregistrează în România Aproximativ 500 de cazuri noi de cancer la copii se înregistrează anual în România, în prezent aproape 5.000 de pacienţi cu vârste mici având această boală în evoluţie sau remisiune, a declarat vineri într-o conferinţă şeful secţiei de oncologie pediatrică de la Institutul Oncologic Bucureşti, dr. Monica...
REPORTAJ/Peste 150.000 de pacienţi şi numeroase tehnici noi în transplantul cardiac, la Institutul de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureş a avut, în cei 20 de ani de activitate, peste 150.000 de pacienţi, au fost realizate 55 de transplanturi cardiace şi s-au introdus unele tehnici în premieră în România, graţie unor cercetări începute încă din anii '50...
Campania 'Cifrele înseamnă VIAŢA', organizată de Asociaţia Salvează Vieţi Asociaţia Salvează Vieţi dă startul campaniei ''Cifrele înseamnă VIAŢÃ'', în luna decembrie, aceasta fiind dedicată strângerii de fonduri pentru dotarea centrelor de hematologie din România cu camere sterile.
Mureş: Aproape 250 de elevi ai Colegiului "Al.Papiu Ilarian" şi-au manifestat solidaritatea cu copiii bolnavi de cancer Aproape 250 de elevi ai Colegiului Naţional 'Alexandru Papiu Ilarian' din Târgu Mureş şi-au manifestat, luni, solidaritatea cu copiii bolnavi de cancer în cadrul unei acţiuni sociale organizată împreună cu Asociaţia Little People România, de ziua Internaţională a Copilului cu Cancer.