Cele mai citite
 


Şi virusurile pot fi bune pentru sănătate
joi, 10 decembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Expunerea copiilor la diverse virusuri şi/sau agenţi microbieni le poate întări organismul şi îi poate transforma în nişte adulţi mai sănătoşi, conform unui nou studiu în domeniu, transmite Associated Press.
Conform acestui studiu, o expunere la un număr mai ridicat de bacterii şi microbi poate avea un rol benefic în dezvoltarea sistemului inflamator al organismului, sistem ce joacă un rol extrem de important în lupta sistemului imunitar împotriva infecţiilor.

'Reţelele inflamatorii ar putea avea nevoie, încă din copilărie, de aceaşi tip de expunere la infecţiile microbiene care s-au manifestat în mediul uman de-a lungul întregii sale istorii, pentru a funcţiona optim la vârsta adultă, 'a declarat Thomas McDade, profesor de antropologie la Northwestern University şi coordonatorul acestui studiu.

Studiul a urmărit felul în care diferitele medii din copilărie afectează nivelul proteinei C reactive (CRP), ce acţionează în momentul inflamărilor prin acumularea de sânge la nivelul depistat al infecţiei. Proteina C reactivă este considerată de către oamenii de ştiinţă drept un posibil indicator al unor potenţiale afecţiuni cardiace, indicator independent de numărul lipidelor, de valoarea colesterolului sau de către tensiunea arterială.

Astfel, cercetătorii au studiat diferenţele dintre nivelul proteinei C reactive la copiii americani, prin comparaţie cu cei filipinezi, care provin dintr-o ţară cu un nivel mai ridicat de boli infecţioase, dar care are rate extrem de scăzute de obezitate şi boli cardiovasculare la populaţia adultă, comparativ cu statele occidentale.

Cercetătorii au folosit date provenind de la un studiu ce a început în anii '80 şi a urmărit 3.327 de mame filipineze aflate în cel de-al treilea trimestru de sarcină. ulterior, mamele au fost intervievate cu privire la felul în care au grijă de copii, nivelul de igienă al locului în care copiii cresc şi se joacă, precum şi resursele socio-economice ale fiecărei familii. Cercetătorii i-au urmărit şi pe copiii proveniţi din aceste sarcini, evaluându-le starea sănătăţii periodic, la 3 - 4 ani, până la vârsta de 20 de ani.

Analizele de sânge au demonstrat faptul că proteina C reactivă avea un nivel cu cel puţin 80% mai scăzut pentru tinerii filipinezi, comparativ cu tinerii americani, deşi copiii filipinezi au suferit mult mai multe infecţii şi boli decât cei americani.

Astfel, concentraţia de proteina C reactivă pentru tinerii americani este de aproximativ 1 - 1,5 miligrame/litru, în timp ce îmn cazul filipinezilor, aceasta este de aproximativ 0,2 miligrame/litru.

'Contrar studiilor precedente care sugerau că un mediu ultra-igienic, aseptic, pentru copii, le asigură acestora o viaţă sănătoasă şi ca adult, rezultatele acestui ultim studiu susţin exact contrariul', comentează Thomas McDade.

'În SUA avem ideea preconcepută că micuţii trebuie protejaţi cu orice preţ de microbi şi alţi agenţi patogeni, însă de fapt nu reuşim decât să le handicapăm sistemele imunitare şi astfel îi transformăm în adulţi cu o sănătate mai sensibilă', a mai adăugat el.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ce boli riscam daca nu tratam afectiunile dentare Orice infectie reprezinta un motiv de alarma, mai ales atunci cand aceasta are loc in cavitatea orala, de unde bacteriile si toxinele se pot raspandi cu usurinta prin vasele de sange in intregul organism. In ultimii ani numeroase studii stiintifice au demonstrat legatura dintre infectiile orale...
Vaccinul pneumococic conjugat al GSK a demonstrat ca reduce numarul de cazuri de pneumonie la copiii mici intr-un studiu extins, de faza III Noi date publicate astazi in PLOS Medicine confirma ca vaccinul pneumococic conjugat (PCV) al GSK, indicat copiilor, a fost eficace in prevenirea pneumoniei comunitare probabil bacteriana (B-CAP)* la sugari si copii mici.1 COMPAS (Clinical Otitis Media and Pneumonia Study) a confirmat obiectivul sau...
Tu esti predispus la afectiuni gingivale? Afectiunile gingivale afecteaza in fiecare an milioane de oameni din intreaga lume. Acestea reprezinta problema numarul 1 in igiena orala. Conform unui studiu aproximativ 80-85% dintre persoane risca sa faca o forma de boala parodontala cu evolutie cronica, 10% din populatie nu face nici un fel...
Sute de specii de bacterii trăiesc în metroul new-yorkez (studiu) Sute de specii de bacterii şi microbi trăiesc în metroul new-yorkez, majoritatea inofesivi, dar au fost găsite şi fragmente de ADN asociate antraxului şi ciumei bubonice, potrivit unui studiu al Universităţii Cornell din SUA, relatează sâmbătă AFP.
China riscă o "epidemie" de boli cardiovasculare (studiu) Regimul alimentar dezechilibrat, fumatul şi obezitatea fac ravagii în China, unde trei din patru persoane suferă de probleme cardiovasculare, susţine un studiu publicat luni în Journal of the American College of Cardiology şi citat de AFP.
Tensiunea arterială în timpul anotimpului cald Există persoane care suferã în mod constant de dereglări ale tensiunii arteriale şi persoane care sunt afectate ocazional (tensiune arterialã oscilatorie). Indiferent de situaţie, vara este un anotimp în care această afecţiune este mai des întâlnită decât în restul anului. Aceasta şi pentru că temperaturile...