Cele mai citite
 


CE confirmă raiduri surpriză în sectorul farmaceutic
joi, 10 decembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comisia Europeană a confirmat că experţii săi au efectuat inspecţii surpriză la sediile câtorva companii care îşi desfăşoară activitatea în industria farmaceutică, în mai multe state membre, se arată într-un comunicat de presă al executivului comunitar, transmite Associated Press.
'Comisia are motive să creadă că prevederile Tratatului CE ce interzic practicile restrictive în afaceri şi/sau abuzul unei poziţii dominante (articolele 101 şi 102 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene) au fost încălcate', menţionează comunicatul întocmit de biroul comisarului pentru concurenţă, Neelie Kroes.

În cadrul acestor raiduri, oficialii Comisiei au fost însoţiţi de omologii lor din cadrul autorităţilor naţionale competente.

'Inspecţiile surpriză reprezintă un pas preliminar în investigarea unor practici suspecte de anticoncurenţiale', iar durata anchetelor 'depinde de un număr de factori, inclusiv de complexitatea fiecăreia'.

Derularea unui astfel de raid nu înseamnă că, automat, o anume companie se face vinovată de practici anticoncurenţiale.

Totodată, comunicatul CE mai precizează că executivul european respectă dreptul la apărare, în principal dreptul companiilor de a beneficia de o audiere în cadrul procedurilor desfăşurate de Comisie împotriva lor.

Documentul publicat miercuri de Comisia Europeană nu precizează numele vreunei companii farmaceutice recent verificate, însă Associated Press aminteşte într-o depeşă de raidurile din octombrie desfăşurate la sediile din Franţa ale firmelor Sanofi-Aventis SA, Novartis AG şi Ratiopharm International Gmbh.

Până acum, CE a dat publicităţii doar cazul referitor la firma franceză Les Laboratoires Servier, pentru faptul că împiedică lansarea versiunii generice a medicamentului pentru boli de inimă pe care-l produce, perindoprilul.

Experţii Comisiei îi suspectează pe cei de la Servier că au bătut palma cu firmele concurente Krka, Lupin, Matrix, Niche Generic Ltd şi Teva, pentru ca acestea din urmă să nu scoată pe piaţă variantele mai ieftine ale aceluiaşi tip de medicament.

Firmele care sunt găsite vinovate de practici anticoncurenţiale pot fi amendate de către Comisia Europeană cu sume egale cu până la zece procente din cifra de afaceri anuală, mai scrie AP.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comisia Europeană bănuieşte unele companii farmaceutice de practici anticoncurenţiale Comisia Europeană a confirmat că, la 30 noiembrie, oficiali ai săi au efectuat inspecţii inopinate la o serie de companii active în sectorul farmaceutic, în mai multe state membre, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor naţionale în domeniu, relevă vineri un comunicat publicat pe site-ul oficial...
Marile companii farmaceutice trebuie să se extindă pe pieţele emergente, potrivit unui studiu Principalii producători de medicamente trebuie să acţioneze rapid pentru a se adapta noii ordini mondiale în care unele dintre pieţele emergente par hotărâte să detroneze unele dintre pieţele naţionale în ceea ce priveşte vânzarea de produse farmaceutice, avertizează un raport dat publicităţii marţi...
Boom al vânzărilor de vaccinuri şi măşti antigripă: marile companii farmaceutice 'îşi freacă mâinile' de mulţumire Există persoane care ''îşi freacă mâinile'' de mulţumire privind gripa AH1N1, şi nu numai pentru a le dezinfecta şi a evita contaminările. Este vorba de farmacii şi mari case farmaceutice. Pe lângă marea afacere legată de vaccin, cumpărat în cantităţi industriale de numeroase ţări, şi o serie întreagă...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
AstraZeneca pusă sub acuzare într-un caz de corupţie din Serbia Grupul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca a primit o acuzaţie penală de la autorităţile sârbe, ca parte a unei anchete care se extinde, privind o presupusă mituire de companii farmaceutice din Serbia. Grupul a declarat că a depus obiecţii juridice la instanţele de judecată cerându-le să renunţe la...
Marile companii din UE sporesc investiţiile în inovare, dar sunt în urma concurenţilor la nivel mondial Investiţiile în cercetare şi dezvoltare ale celor mai importante companii din UE au înregistrat o redresare puternică în 2010, cu o creştere de 6,1%, după o scădere de 2,6% în 2009, dar sunt totuşi în urma principalilor concurenţi din SUA şi unele ţări asiatice, relevă tabloul de bord pentru 2011 al...