Cele mai citite
 


Mureş: Curs de comunicare în domeniul transplantului de organe
vineri, 11 decembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În cadrul campaniei 'Donarea de organe, un dar pentru viaţă' organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, în colaborare cu Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş a avut loc, joi, un curs de comunicare în domeniul donării de organe la care au participat medici, cadre medicale şi studenţi.
Cursul 'Acompanierea Procesului de Decizie al Familiilor Donatorilor de Organe - Compasiune şi Pledoarie' a fost susţinut de dr. Heiner Smit, coordonator de transplant la Deutsche Stiftung Organtransplantation Germania, la Casa Universitarilor UMF Târgu Mureş.
Medicul german a prezentat asistenţei o serie de studii care evidenţiază faptul că un donator de organe obişnuit asigură 30,8 ani de viaţă suplimentari distribuiţi pe o medie de trei receptori diferiţi de transplant, în timp ce utilizarea tuturor organelor solide asigură 55,8 ani de viaţă suplimentari răspândiţi la şase receptori de transplant.
Acesta a pledat pentru o abordare prin care să se construiască o punte între preocuparea pentru donarea de organe (salvarea vieţii) şi conceptele morale ale celor decedaţi şi ale familiei şi rudelor apropiate.
Dr. Heiner Smit a prezentat etapele acompanierii deciziei, de la compasiunea exprimată faţă de rudele celui aflat în moarte cerebrală, până la pledoaria în favoarea celor care necesită un transplant de organe, adică 'prima impresie contează' şi 'ultima impresie rămâne'.
Medicul german a arătat că studiile relevă faptul că există trei categorii de aparţinători, care refuză categoric - peste 70% din cazurile de refuz a donării organelor persoanei aflate în moarte cerebrală sunt din motive religioase, persoane care au o motivaţie medie (până în 40% din cazuri) şi aparţinători care au o motivaţie puternică, altruismul, (în aproximativ 70% din cazurile de donare) sau care doresc să dea un sens morţii (în aproximativ 30% din cazuri).
Potrivit cursului, care îl citează pe Stefan Zweig, există două tipuri de compasiune: una este timidă şi sentimentală, care este cu adevărat nerăbdarea inimii şi cealaltă, care de fapt contează, compasiunea nesentimentală şi constructivă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
'Zilele inimii', sărbătorite la IUBCvT Târgu Mureş prin efectuarea unui transplant de cord Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a lansat vineri campania 'Adoptă o inimă de copil' în cadrul evenimentului 'Zilele inimii', concomitent cu efectuarea unui nou transplant de cord la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT).
IUBCvT şi UMF Târgu Mureş, proiect pentru un centru de cercetări şi diagnostic al tuturor patologiilor cardiovasculare Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş colaborează la elaborarea unui proiect pentru accesarea de fonduri europene, care vizează construirea unui centru de cercetări şi de diagnostic al tuturor patologiilor...
Dr. Radu Deac:Academia de Ştiinţe Medicale derulează trei proiecte majore pe dotare, instruire şi transplant Vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, profesor doctor Radu Deac, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că la nivel naţional se derulează trei proiecte cu un impact major asupra sănătăţii populaţiei, pe partea de dotare cu angiografe, pe instruirea personalului şi pe impulsionarea activităţii de...
Peste 230 de cadre medicale, specializate în cadrul unui proiect european accesat de UMF Târgu Mureş Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, în parteneriat cu Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' din Cluj-Napoca, va specializa în domeniul cardiologiei cardiovasculare pediatrice şi specialităţi...
Mureş: Prima ediţie a Conferinţei Naţionale 'ConCORDIS' de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş şi Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, găzduiesc, începând de miercuri până duminică, prima ediţie a Conferinţei Naţionale ,,ConCORDIS' de Cardiologie Intervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară...
Medicii din Târgu Mureş îşi vor promova lucrările în cadrul Bookfest, în cadrul UMF 70 Medicii mureşeni îşi vor promova lucrările de specialitate în cadrul unui Bookfest, organizat în octombrie, în cadrul seriei de evenimente legate de împlinirea a 70 de activitate de către Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, a anunţat luni rectorul UMF, prof. dr. Leonard Azamfirei.