Cele mai citite
 


Dismenoreea poate fi tratată
luni, 9 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Au, ma doare!, Obstetrica - Ginecologie
 

Dismenoreea (durerea din timpul menstruaţiei localizată în abdomenul inferior) poate fi tratată atât medicamentos, cât şi printr-un stil de viaţă adecvat şi anume: odihnă, un regim echilibrat, consum redus de cafea.

Dr. Irina Pacu, medic ginecolog la Spitalul "Sf. Pantelimon" din Capitală a precizat, pentru AGERPRES, că la unele femei durerile menstruale sunt uşoare, la altele în schimb sunt severe şi împiedică activităţile cotidiene timp de mai multe zile.

În aceste condiţii, medicul a explicat că pacientele cu dismenoree primară pot lua unele măsuri pentru calmarea durerilor şi pentru a reduce disconfortul, măsuri ce au legătură cu modificarea stilului de viaţă: odihna şi un regim echilibrat sunt obligatorii, trebuie redus consumul de cafea, să se administreze calciu sau să fie aplicate comprese calde.
Medicamentos, dr. Pacu a precizat că dismenoreea poate fi redusă prin utilizarea unică sau în asociere de No-Spa sau anti-inflamatorii nesteroiziene. În cazul unor crampe severe, a explicat medicul, sunt recomandate şi contraceptive orale. Aceste dureri tind să scadă în intensitate pe măsura înaintării în vârstă.
Dr. Irina Pacu a menţionat că dismenoreea afectează aproximativ 50% dintre femeile de vârstă reproductivă şi apare mai frecvent la cele de vârsta cuprinsă 15 şi 25 de ani.
Potrivit specialistului, sunt două tipuri de astfel de dureri - primară şi secundară.
Dismenoreea primară este fiziologică, este o anomalie a contractilităţii uterului din cauza unui deficit de vascularizaţie şi un exces de prostaglandine. Dismenoreea secundară este una dobândită şi apare mai rar, fiind cauzată de o serie de afecţiuni ale aparatului genital, cum ar fi fibromul uterin, tulburări hormonale, un obstacol în scugerea sângelui între uter şi vagin, boală inflamatorie pelvină, utilizarea unui dispozitiv intrauterin.
În ceea ce priveşte diagnosticul, dr. Irina Pacu a precizat că acesta se stabileşte clinic şi că durerea primară se manifestă, de obicei, în interval de un an de la prima menstruaţie. Aceasta apare de obicei în primele patru-şase ore de la începutul ciclului şi poate dura până la 48-72 de ore.
Aceste dureri, la fetele de 15 ani, sunt severe şi în general pot fi asociate cu tulburări digestive, transpiraţii abundente, cefalee, stare de leşin, dureri de spate.
În cazul dismenoreei secundare durerile pot apărea uneori şi independent de durata ciclului. Debutul acestora apare frecvent după 25 de ani. Pentru a stabili diagnosticul, medicul specialist va efectua o serie de teste de diagnostic imagistice, laparoscopice.
Medicul de familie Doina Mihăilă a efectuat un studiu având ca subiecţi femei între 14 şi 21 de ani şi care a reliefat că 67% dintre paciente sufereau de dismenoree primară, iar dintre acestea 79% se tratau.
Aceeaşi cercetare a evidenţiat că 50% dintre paciente au acuzat durere severă care le-a împiedicat să meargă la şcoală sau la serviciu.
Pentru a îmbunătăţi starea şi confortul pacientelor, dr. Doina Mihăilă spune că este important să se acţioneze şi să se combată spasmul musculaturii netede. Unul dintre tratamentele recomandate în această situaţie fiind cel cu No-Spa, care are un efect anti-inflamator alături de cel anti-spastic.
Dr. Doina Mihăilă a subliniat că tinerele trebuie să fie educate, astfel încât să ştie ce fel de tratament să ia în cazul unei astfel de boli. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Probleme menstruale Delicatul echilibru hormonal al ciclului menstrual lunar poate fi cu usurinta deranjat de factori precum stresul, o schimbare in regimul alimentar sau in greutate, prea mult sau prea putin exercitiu fizic. Problemele menstruale includ cilcuri abundente sau dureroase, neregulate sau rare...
Sindromul premenstrual Schimbari bruste de dispozitie, balonare ( meteorism ), apetit excesiv, oboseala, iritabilitate si depresie . Prezenta acestor simptome in zilele care preceda menstruatia indica sindromul premenstrual
Un nou medicament împotriva durerii Un nou analgezic care calmează rapid durerea a fost lansat pe piaţa farmaceutică.
Ce trebuie sa stii atunci cand iei pentru prima data pilule anticonceptionale? Inainte sa iei pentru prima data pilule anticonceptionale este important sa discuti cu medicul urmatoarele aspecte ale sanatatii tale:
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Sezonul rece şi carenţele de vitamine În timpul curelor de slăbire, mai ales în perioada de iarnă, apar o serie de deficienţe nutritive, fie din cauza unui aport insuficient de trofine (substanţe alimentare), fie din cauza unui superconsum sau a unor pierderi de substanţe nutritive în timpul digestiei, explică nutriţioniştii.
Salvia - salvatoarea sanatatii Planta parfumata, din familia mentei, un subarbust cu aspect ornamental, intrebuintat in medicina si gastronomie. Foarte raspandita in gradinile din Europa, America si Africa de Nord, salvia cuprinde cateva sute de specii de plante erbacee sau perene. Poate sa creasca si sub forma de arbusti. In...