Cele mai citite
 


Virusul cel mai profitabil: averi de milioane din vânzările de usturoi
sâmbătă, 12 decembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Agitaţia mondială din jurul gripei porcine a îmbogăţit nu doar companiile farmaceutice. Economişti chinezi afirmă că în acest an poţi câştiga milioane de dolari din vânzarea unui aliment atât de popular precum usturoiul. În ultimele luni, preţurile la usturoi au crescut de 4, de 15 sau chiar de 40 de ori în unele regiuni ale ţării. Localnicii glumesc şi afirmă că 'acum ştiu ce miros au banii'. 'Pasiunea usturoiului' a cuprins şi estul Europei. De exemplu, în Ucraina un kilogram de usturoi a ajuns să coste cât unul de carne macră de porc, notează cotidianul rus Novâie Izvestia.
Fermierii din provincia chineză Shandong, considerată cel mai mare producător de usturoi nu doar din China, ci şi din întreaga lume, vor ţine minte multă vreme acest an. Potrivit Ministerului Comerţului din China, preţul mediu pentru 1 kilogram de usturoi a crescut anul acesta cu circa 0,6 dolari. În unele mari oraşe ale Chinei, de exemplu la Beijing, se remarcă o majorare de 15 ori a preţului la usturoi, iar în unele regiuni, potrivit analiştilor de la banca Morgan Stanley, chiar de 40 de ori.

China produce de 3 ori mai mult usturoi decât restul lumii. O mare parte din această producţie se duce spre export. Usturoiul a fost mereu apreciat în China, însă acum peste iubirea seculară faţă de usturoi se suprapun şi zvonurile conform cărora acest aliment ar proteja mai bine decât orice pastilă şi vaccin în faţa gripei noi.

Potrivit Novâie Izvestia, cauzele acestui salt cu adevărat astronomic la preţurile pentru usturoi sunt atât unele obiective, cât şi speculative. Profitând de problemele pe care fermierii chinezi le întâmpină în obţinerea creditelor de la bănci, speculanţii au ajuns să cumpere recolta de usturoi înainte chiar ca aceasta să crească, iar atunci când aceasta ajunge la maturitate o ascund în depozite şi aşteaptă cu răbdare creşterea preţurilor, pentru a o vinde cu profit înzecit.

'Pentru a face milioane din usturoi, ai nevoie de un simplu depozit, de ceva bani şi de câteva camioane. Trebuie să cumperi cât mai mult usturoi, iar atunci când preţul la el va creşte şi mai mult, să-l vinzi cu profit', explică un analist de la Morgan Stanley.

De proprietăţile medicinale ale usturoiului sunt convinşi nu doar chinezii, ci şi multe alte popoare. Se consideră că usturoiul este de ajutor în vindecarea multor boli, de la proasta digestie şi până la cele respiratorii. Majoritatea medicilor sunt de acord cu faptul că usturoiul ucide bacteriile, însă nu este suficient de puternic pentru a proteja organismul uman în faţa variatelor forme de gripă. Cu toate acestea, medicul-şef al Spitalului Militar din Republica Moldova, colonelul Sergiu Vasiliţă, a aunţat că, în scopuri profilactice în faţa gripei, la meniul zilnic al soldaţilor moldoveni se vor adăuga câte 25 de grame de ceapă şi 15 grame de usturoi.

Pe măsură ce mass-media au început să publice din ce în ce mai multe materiale despre epidemia de gripă nouă, usturoiul a început să dispară şi de pe tarabele ucrainene.

O 'febră şi mai mare a usturoiului' se înregistrează în Siberia, unde acest aliment este considerat un atribut tradiţional al vieţii. Potrivit Novâie Izvestia, locuitorii din satele siberiene au ţinut multă vreme usturoi în pragurile caselor sau în buzunar, pentru a alunga duhurile rele, le puneau usturoi copiilor sub pernă, pentru ca aceştia să crească sănătoşi şi fericiţi.

Moda usturoiului s-a impus şi în Orientul Mijlociu. Un studiu desfăşurat de ziarul financiar israelian Globes arată că vânzările de usturoi au crescut în Israel de circa 40-50 de ori comparativ cu decembrie 2008.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
Respiratia urat mirositoare Respiratia neplacuta sau halena este produsa de alimentele puternic mirositoare, cum ar fi usturoiul si ceapa, de fumat sau alcool, dar si de afectiuni ale cavitatii bucale, plamanilor sau tubului digestiv. Improspatati-va respiratia folosind plante medicinale, ierburi aromatice si alte produse...
Usturoiul asigură o protecţie eficientă a arterelor (studiu) Efectele pozitive ale consumului de usturoi asupra bolilor cardiovasculare au făcut obiectul unui mare număr de studii, însă cel realizat de cercetători de la Universitatea California, pe lângă că le confirmă, adaugă noi elemente, scrie marţi passionsante.be.
Sa ne detoxifiem organismul dupa sarbatori sau oricand simtim nevoia Ce este detoxifierea? Specialistii in diete de detoxifiere spun ca organismul nostru este in permanenta supraincarcat cu toxine datorate poluarii, fumatului, pesticidelor, aditivilor alimentari, alcoolului sau cafeinei.
Boom al vânzărilor de vaccinuri şi măşti antigripă: marile companii farmaceutice 'îşi freacă mâinile' de mulţumire Există persoane care ''îşi freacă mâinile'' de mulţumire privind gripa AH1N1, şi nu numai pentru a le dezinfecta şi a evita contaminările. Este vorba de farmacii şi mari case farmaceutice. Pe lângă marea afacere legată de vaccin, cumpărat în cantităţi industriale de numeroase ţări, şi o serie întreagă...
Marile companii farmaceutice trebuie să se extindă pe pieţele emergente, potrivit unui studiu Principalii producători de medicamente trebuie să acţioneze rapid pentru a se adapta noii ordini mondiale în care unele dintre pieţele emergente par hotărâte să detroneze unele dintre pieţele naţionale în ceea ce priveşte vânzarea de produse farmaceutice, avertizează un raport dat publicităţii marţi...