Cele mai citite
 


Markeri tumorali - apariţia şi dezvoltarea tumorilor maligne
duminică, 13 decembrie 2009   ::   3 Comentarii :: :: Articole medicale, Gastroenterologie
 

Noţiunea de marker tumoral a fost introdusă în limbajul medical, în sensul unor substanţe sau molecule, a căror prezenţă şi acumulare să fie asociată cu apariţia şi dezvoltarea tumorilor maligne.

 

DEFINIŢIE
·         Noţiunea de marker tumoral a fost introdusă în limbajul medical, în sensul unor substanţe sau molecule, a căror prezenţă şi acumulare să fie asociată cu apariţia şi dezvoltarea tumorilor maligne.
·         Markerii tumorali includ o largă varietate de subsţante: markeri genetici (cromozomi anormali sau oncogene), receptori pentru oncogene, hormoni, receptori hormonali, antigene oncofetale, glicoproteine, antigene tumorale de pe suprafaţa celulelor şi substanţe produse ca răspuns la prezenţa tumorii
·         Celulele tumorale apar atunci când la nivelul ADN-ului apar leziuni produse de un carcinogen: virus, radiaţii sau substanţă chimică ceea ce duce la un proces de diviziune necontrolat. Markerii tumorali au o slabă specificitate pentru cancer; nu sunt patognomonici pentru vreun tip de cancer. Diagnosticul rămâne un fîn acord între aprofundarea antecedentelor personale şi heredo-colaterale şi riguroasă examinare fizică, coroborate cu alte proceduri diagnostice.
·         Markerii tumorali nu înlocuiesc biopsia sau examinarea ţesutului patologic şi nu sunt ideali pentru screening-ul vreunui tip de cancer, dar sunt utili pentru stadializarea tumorii, monitorizarea răspunsului terapeutic, detectarea recurenţelor bolii.
·         Rolul acestor substanţe este unul controversat din cauza costului acestor determinări, a sensibilităţii (probabilitatea că rezultatul testului să fie pozitiv în prezenţa formaţiunii tumorale) şi specificităţii (probabilitatea că rezultatul negativ al testului să corespundă stării de sănătate a pacientului) scăzute a acestor ţeste şi necesităţii combinării markerilor cu alte instrumente diagnostice pentru un diagnostic acurat. Markerii tumorali sunt produşi fie de către tumoră însăşi, fie de către organism, că răspuns la prezenţa tumorii maligne sau în anumite afecţiuni benigne necanceroase.
IMPORTANŢA MARKERILOR TUMORALI ÎN ONCOLOGIE
1.       Valoare de screening. Pentru că tratamentul este cu atât mai eficace, cu cât cancerul este depistat în stadii timpurii, s-a încercat utilizarea markerilor tumorali cu rol de semnalizatori ai unei stări patologice, determinarea lor făcându-se la un număr mare de persoane sănătoase sau la persoane cu risc crescut, în încercarea de a detectă o neoplazie într-un stadiu cât mai timpuriu. Această metodologie se înscrie în rândul altor ţeste non-tumorale, cum ar fi mamografia pentru cancerul de sân sau colonoscopia pentru cancerul colorectal.
2.       Markerii tumorali, alături de alte date culese de către clinician, cum ar fi localizarea tumorii, anumite manifestări, anumite teste de laborator alterate, pot uneori să ajute la diagnosticul anumitor tipuri de cancer, arătând dacă tumoră este benignă sau malignă.
3.       Valoare prognostică. Markerii tumorali pot fi uneori folosiţi (alături de alte investigaţii) ca markeri de prognostic, în aprecierea evoluţiei unui cancer sau a răspunsului la tratament. Ei pot ajută terapeutul în stadializarea bolii neoplazice şi în elaborarea planului terapeutic adecvat persoanei şi tipului de cancer studiat.S-a constatat că niveluri crescute ale markerilor tumorali determinate preoperator au fost asociate cu recidive locale sau metastaze precoce, faţă de cazurile cu niveluri moderate. Postoperator, persistenţă unor niveluri crescute are semnificaţia neextirparii în întregime a tumorii sau prezenţa metastazelor.
4.       Rol în monitorizarea terapeutică. Nivelul markerilor tumorali poate ajută la monitorizarea tratamentului, în sensul că un nivel scăzut al valorii markerilor tumorali poate semnifica un tratament eficient, iar o valoare crescută un tratament ineficient, deci o extindere a tumorii. Acest rol al markerilor tumorali nu trebuie absolutizat, ci el trebuie interpretat şi coroborat cu alte date clinice şi paraclinice.
5.       Valoare predictivă. Markerii tumorali care se asociază cu anumite tipuri de celule tumorale pot să indice faptul că un anume tip de cancer va răspunde mai bine la un anumit tip de tratament.
6.       Indice de supraveghere. După terminarea schemelor terapeutice, pacienţii pot primi în continuare îngrijiri medicale sau pot fi supravegheaţi cu scopul detectării precoce a recidivelor. Markerii tumorali pot aduce informaţii în legătură cu posibilitatea recidivei tumorale sau metastazarea, dacă valorile acestora prezintă o creştere semnificativă.
 CONCLUZII
·         Există un număr mare de markeri tumorali, dar pentru practică medicală ei nu pot fi folosiţi singulari cu rol diagnostic, mai ales în stadiile precoce ale neoplaziilor. Valorile lor crescute corespund unor stadii avansate ale neoplaziei.
·         Markerii tumorali sunt utili, în special pentru monitorizarea tratamentului (valori scăzute ale markerilor semnificând un tratament eficace, persistenţă unor valori mari sau creşterea valorilor markerilor în timpul sau postterapeutic semnalizează un tratament cu efecienta redusă sau lipsă de răspuns la tratament, ceea ce impune schimbarea tratamentului).
·         Markerii tumorali pot fi folosiţi şi că markeri de prognostic pentru o neoplazie (detectarea unor valori mari ale markerilor tumorali la anumite intervale de timp, după încheierea tratamentului, are semnificaţia unei evoluţii nefavorabile cu posibilitatea apariţiei unei recidive sau extinderea tumorii cu metastazare).
·         Nu trebuie absolutizată valoarea markerilor tumorali. Markerii tumorali pot fi găsiţi la valori crescute în anumite tipuri de cancer, dar valorile pot fi crescute şi în unele afecţiuni benigne. Din această cauza, markerii tumorali trebuie corelaţi cu tabloul clinic şi cu alte ţeste de laborator sau cu explorări imagistice, crescând astfel valoarea lor în diagnostic, stadializare sau monitorizarea terapeutică sau evolutiva a pacienţilor cu diverse neoplazii
 
Dr. Mihaela Gabriela ROTARU
Medic Primar Medicină de Laborator
Medcenter Bucuresti
Infoline 0800 800 599

 

Notare
Comentarii
de Marin Marin
Distinsa Doamna Doctor Rotaru Mihaela Gabriela,
Va rog respectos sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: fratele meu, operat de cancer la plaman, are markerul tumoral CEA intr-o crestere inspaimantatoare. Saptamana aceasta a ajuns la (incredibil) 2.000 !! Puteti sa ne spuneti de ce si, si mai important, de ce creste asa de tare ? Doar face citostatice!
Multumesc din inima,
Prof. univ. dr. M. Marin
Fac. de Matematica, Univ. Brasov

de Marin Marin
Distinsa Doamna Doctor Rotaru Mihaela Gabriela,
Va rog respectos sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: fratele meu, operat de cancer la plaman, are markerul tumoral CEA intr-o crestere inspaimantatoare. Saptamana aceasta a ajuns la (incredibil) 2.000 !! Puteti sa ne spuneti de ce si, si mai important, cum se poate opri aceasta crestere ? Doar face citostatice!
Multumesc din inima,
Prof. univ. dr. M. Marin
Fac. de Matematica, Univ. Brasov

de costan angela
Buna ziua doamna doctor ma scuza-ti poate puteti sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema . Prietena mea sa operat de un fibron mare pe ovarul stang si ia scos tot de jos .A mers pe urma la oncologie si ia facut analize ,iar markeri tumorali iau iesit 11,8 nu a mancat carne numai produse pe baza de soia si peste .Am iesit intr-o zii la iarba verde si la insistenta mea a mancat si carne iar markeri iau iesit 14 ,4 este vreun pericol ca pe mine si ea sa speriat .oare sa fie ca a mancat carne .VA MULTUMESC CU MULT RESPECT

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cancerul - limba engleza Ce este cancerul?
Bolile de prostata-tumori canceroase sau necanceroase ? În numai 10 ani cancerul de prostată a urcat, la nivel mondial, de pe locul 3 pe locul secund privind cauza mortalităţii de cancer în rândul bărbaţilor, reprezentând una din cele mai frecvente forme de cancer la bărbaţi.
Prof.dr.Florica Anghel: Anual peste 7.000 de femei sunt depistate cu cancer la sân Bucureşti, 19 nov /Agerpres/ - Anual peste 7.000 de femei sunt depistate cu cancer la sân, iar 4.000 de paciente mor întrucât ajung într-o stare avansată de boală şi, din acest motiv, mortalitatea este mai crescută decât în alte ţări', a declarat dr.Florica Anghel, directorul Institutului de Oncologie...
Agenţia Europeană a Medicamentului acceptă cererea de revizuire a variaţiei de tip 2 de extindere a indicaţiei pentru KEYTRUDA® (pembrolizumab), terapia MSD anti-PD-1, la pacienţii cu cancer pulmonar non-microcelular avansat, trataţi anterior, ale căror MSD, compania cunoscută drept Merck (NYSE: MRK) în Statele Unite și Canada, a anunţat că Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a acceptat revizuirea variaţiei de tip 2 a autorizaţiei de punere pe piaţă pentru terapia MSD anti-PD-1, KEYTRUDA® (pembrolizumab), pentru a extinde indicaţia către tratamentul...
Ioanel Sinescu recomandă screening pentru cancer de prostată în cazul bărbaţilor cu vârste de peste 50 de ani Screeningul pentru descoperirea cancerului de prostată ar trebui făcut de orice bărbat care are peste 50 de ani, a declarat marţi preşedintele Asociaţiei Române de Urologie, Ioanel Sinescu.
Conf.dr. Cristian Gheorghe: Tendinţa în gastroenterologie este diagnosticul precoce - interviu Conf. dr. Cristian Gheorghe, directorul medical al Institutului de Gastroenterologie, Chirurgie şi Transplant Hepatic Fundeni a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că tendinţa în gastroenterologie - care înseamnă afecţiuni ale tubului digestiv, ale ficatului, ale căilor biliare şi pancreasului...