Cele mai citite
 


Cluj: Intervenţie chirurgicală în premieră în Europa de Est
luni, 14 decembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

O intervenţie chirurgicală laparoscopică cu un robot DaVinci SI este efectuată în premieră în Europa de Est, la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, de către prof. dr. Mihai Lucan, împreună cu o echipă de specialişti din Italia.

Operaţia constă în extirparea glandei suprarenale unei femei în vârstă de 33 de ani. Specialiştii spun că fiind vorba de o intervenţie non-invazivă, pacienta urmează să se restabilească mult mai repede decât în cazul unei operaţii efectuate după procedurile clasice. Spitalizarea post-operatorie a pacientei va dura doar patru zile.
Robotul DaVinci SI este primul de acest tip care a intrat în dotarea Institutului de Urologie-Transplant Renal din Cluj-Napoca.
Profesorul Mihai Lucan a efectuat mai multe operaţii în premieră naţională, una dintre ele fiind cea a unui recent dublu transplant renal, realizat simultan.
În 2003, specialistul clujean a reuşit un transplant de rinichi asistat robotic unic în lume. Transplantul a fost făcut laparoscopic, în colaborare cu profesorul Ralph Senner de la Clinica de Chirurgie Robotică din Munchen (Germania) care s-a aflat la 1.500 de kilometri de Cluj-Napoca, dar a comunicat perfect, prin telecomandă, cu medicul Mihai Lucan. Operaţia a durat cinci ore, fiind prelevat un rinichi de la o femeie în vârstă de 31 de ani, iar apoi transplantat la fratele donatoarei, de 35 de ani.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. univ. dr. Ioan Coman: Este impresionantă evoluţia pacienţilor operaţi robotic - interviu Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Ioan Coman, a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES un interviu în care expune etapele parcurse de unitatea sanitară în vederea asigurării unor servicii medicale de talie europeană, precum şi avantajele intervenţiilor chirurgicale...
Cluj: Ziua Recunoştinţei în Transplant Teatrul Naţional ''Lucian Blaga'' găzduieşte, sâmbătă, ''Ziua Recunoştinţei în Transplant'', eveniment iniţiat de prestigiosul prof. univ. dr. Mihai Lucan, care a efectuat un număr record de transplanturi renale în România, unele în premieră naţională şi mondială.
Cluj: 70 de intervenţii chirurgicale cu robotul da Vinci, în şapte luni, la Spitalul Municipal Cluj-Napoca, 3 iul /Agerpres/ - Din luna decembrie 2009, când la Spitalul Municipal a intrat în funcţiune robotul da Vinci, în unitatea sanitară au fost efectuate aproximativ 70 de intervenţii de chirurgie generală, urologie şi ginecologie, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, directorul clinicii, prof...
Arad: În premieră, la Arad a fost efectuată o operaţie pe cord deschis O intervenţie chirurgicală (laparoscopică - n.r.) pe cord deschis a fost efectuată, în premieră pentru Arad şi pentru vestul României, la Clinica de chirurgie cardio-vasculară din cadrul Centrului de chirurgie laparoscopică 'Sfântul Gheorghe'.
Cluj: Intervenţie chirurgicală pentru extirparea unei tumori gigant O echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj au realizat, joi, o intervenţie chirurgicală de extirpare a unei tumori gigant, pentru care a fost necesară scoaterea organelor pelviene ale pacientului, un bărbat de 58 de ani.
Prof. Victor Matei Deliu: Clinicile medicale fără un robot da Vinci vor fi în afara pieţei Cluj-Napoca, 4 iul /Agerpres/ - Unităţile sanitare care nu vor fi dotate cu un robot da Vinci în blocul operator riscă să rămână în afara pieţei serviciilor medicale peste patru-cinci ani, avertizează prof. univ. dr. Victor Matei Deliu - unul dintre cei mai mari urologi cu expertiză în robotica medicală...