Cele mai citite
 


Magazinele 'etnobotanice', în atenţia poliţiei
luni, 14 decembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Poliţia Română a întreprins, pe parcursul acestui an, numeroase activităţi de identificare şi monitorizare a aspectelor legate de comercializarea, prin magazinele de tip etnobotanic, a unor substanţe care produc efecte similare drogurilor.
Structurile teritoriale competente au organizat şi efectuat acţiuni la care au participat, pe lângă poliţiştii din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate şi comisari ai Gărzii Financiare, inspectori din cadrul Direcţiilor Judeţene de Sănătate Publică şi inspectori din cadrul Oficiilor Judeţene pentru Protecţia Consumatorului.
Au fost efectuate controale la 121 de astfel de magazine, identificate în Bucureşti şi judeţele Constanţa, Galaţi, Brăila, Tulcea, Bacău, Neamţ, Cluj, Dolj, Bihor, Argeş, Prahova, Buzău şi Mureş, de unde au fost ridicate 677 de probe din substanţele comercializate, care au fost trimise spre expertizare laboratoarelor de analiză şi profil al drogurilor, precizează Inspectoratul General al Poliţiei Române, într-un comunicat remis AGERPRES, duminică.
În urma analizelor de laborator, la unele produse comercializate a fost evidenţiată substanţa THC (Tetrahidrocannabinol), care este un drog de risc. În consecinţă, au fost întocmite 20 de dosare penale pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc, deţinerea de droguri de risc în vederea consumului şi punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu a unui local, a unei locuinţe sau a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit, fapte prevăzute şi predepsite de art. 2 alin. 1, art. 4 şi art. 5 din Legea nr. 143/2000 şi au fost cercetate 27 de persoane.
După expertizarea probelor la Laboratorul Central de Analiză şi Profil al Drogurilor, s-a constatat faptul că acestea conţin substanţe psihoactive denumite convenţional 'canabinoizi sintetici', ale căror efecte sunt mult mai puternice decât cele ale canabisului. Aceşti 'canabinoizi sintetici' sunt puşi sub control în majoritatea ţărilor europene (Franţa, Germania, Austria, Polonia, Olanda ş.a.).
Eforturile Poliţiei Române, coroborate cu ale altor instituţii interesate în combaterea acestui fenomen, s-au concretizat într-o iniţiativă legislativă care urmează a fi dezbătută în Parlament.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Poliţia Română spune că infracţionalitatea în Sectorul 1 al Capitalei a scăzut, în replică la declaraţiile primarului Chiliman Poliţia Română susţine, într-o replică la declaraţiile primarului Andrei Chiliman, că infracţionalitatea din Sectorul 1 Bucureşti a scăzut, în nouă luni ale anului 2010, cu 131 de fapte.
Prahova: Şapte persoane, arestate preventiv pentru trafic de droguri de risc Tribunalul Prahova a emis joi mandate de arestare preventivă pentru şapte persoane acuzate de trafic de droguri de mare risc.
Plantele etnobotanice nu intră sub incidenţa legii drogurilor Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Proprietarii magazinelor specializate în vânzarea de produse cu efect halucinogen nu sunt în afara legii, întrucât aceste amestecuri vegetale nu figurează pe tabelele anexă ale Legii privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi nici pe cele ale Legii...
Prahova: Şapte persoane reţinute de DIICOT Ploieşti pentru trafic de droguri de risc Şapte persoane au fost reţinute, miercuri seară, de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Ploieşti într-un dosar privind traficul ilicit de droguri de risc, acestea urmând a fi prezentate Tribunalului Prahova cu propunere...
Primarul Cristian Popescu-Piedone a verificat magazinele etnobotanice Bucureşti, 17 nov /Agerpres/ - Primarul sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu-Piedone, a început, în noaptea de marţi spre miercuri, o acţiune de verificare a modului în care îşi desfăşoară activitatea magazinele care comercializează plante etnobotanice, având în vedere numeroasele sesizări primite...
Timiş: Cinci suspecţi de trafic de droguri de risc, audiaţi la DIICOT Timişoara Cinci suspecţi de trafic de droguri de risc, din Mehedinţi şi Timiş, vor fi audiaţi la DIICOT Timişoara, în urma unei descinderi la mai multe adrese din cele două judeţe, care au avut loc luni dimineaţa.