Cele mai citite
 


Oprescu: Există o disoluţie în sistemul de sănătate
vineri, 6 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 6 feb /Agerpres/ - Prof. dr. Sorin Oprescu, primar general al Capitalei, susţine că, în prezent, există o disoluţie în sistemul de sănătate, produsă din cauza implicării mult prea mari a politicului în domeniu.

Prezent vineri la întâlnirea birourilor senatoriale din universităţile de medicină şi farmacie şi a decanilor din cadrul facultăţilor din universităţile multidisciplinare, Oprescu a afirmat că, în prezent, sistemul se află "între agonie şi extaz".

"Ne calcă toată lumea în picioare. Când se vorbeşte despre medici se vorbeşte numai de diplome false, şpagă, lipsă de onestitate. Reacţia pacienţilor este împotriva celor care au greşit, dar îi afectează pe toţi", a spus Oprescu.
În opinia sa, corpului medical îi este frică să spună lucrurilor pe nume, să spună că sistemul este subfinanţat.
"Nu este o soluţie aplicarea sistemului 'fugărire prin ţară de către subsecretarul de stat', pentru că există alte modalităţi de rezolvare a problemei. Există o comisie de anchetă, există Colegiul Medicilor din România în atribuţiile căruia ar trebui să intre aceste lucruri", a arătat Sorin Oprescu, făcând referire la cazurile petrecute în spitalele de la Slatina şi Baia Mare.
În replică, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a reamintit că subsecretarul de stat Raed Arafat răspunde de un anumit segment şi este normal să meargă în teritoriu să vadă ce se întâmplă, cu atât mai mult cu cât s-au constatat deficienţe în cele două spitale - este vorba despre o ruptură între acordarea asistenţei de urgenţă şi celelalte secţii din spital.
În acest context, Bazac a afirmat că, probabil, săptămâna viitoare va veni cu o reglementare coerentă prin care să dispară astfel de lucruri.
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Capitală, prof. dr. Florin Popa, a evidenţiat că pornirea cetăţenilor împotriva doctorilor nu este de acceptat. El consideră că mediatizarea acestor cazuri din lumea medicală devine mult prea periculoasă. "Într-o singură zi, în perioada în care s-au mediatizat cazurile de la Slatina şi Baia Mare, au existat 900 de reclamaţii numai în Bucureşti", a spus rectorul.
El consideră că nu este de acceptat nici faptul că se contrazic cei din interiorul sistemului şi ajung să îşi exprime opinii medicii din alte specialităţi care nu au nicio legătură cu cazul respectiv.
Rectorul UMF a declarat că este neapărat necesară modificarea modului de intrare la rezidenţiat, subliniind că formarea specialiştilor în România este extrem de lungă, între 9 şi 13 ani.
"Ar trebui scăzută această perioadă de rezidenţiat pentru unele specialităţi precum neurochirurgia", a subliniat Florin Popa.
De asemenea, Popa a fost de părere că trebuie avută în vedere o nouă abordare şi în ceea ce priveşte examenul de intrare la facultate, în sensul că el nu ar trebui să se desfăşoare ca un al doilea Bacalaureat, ci ar trebui să se ţină seama de nota de la Bacalaureat şi de notele obţinute eventual la specialităţile care interesează medicina.
Rectorul s-a pronunţat şi pentru implicarea comunităţii locale direct în viaţa spitalului. El a făcut referire şi la faptul că există o tendinţă de insubordonare, ceea ce nu se întâmpla până acum în sistem.
La finalul întâlnirii, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a subliniat importanţa comunicării în sistem şi a opinat că genul acesta de întâlniri ar trebuie să aibă loc ciclic. "Dorinţa mea cea mai mare este să reîntorc profesioniştii în sistem. Cred în capacitatea de manageri a doctorilor", a spus Bazac. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.