Cele mai citite
 


Cancerul pulmonar, incidenţă mare la bărbaţii români
marţi, 15 decembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oncologie, Plamanii
 

Dintre toate tipurile de cancer, cel pulmonar cauzează anual cel mai mare număr de decese, cu peste 1,2 milioane de cazuri înregistrate la nivel global, a declarat luni conf. dr. Tudor Eliade Ciuleanu, la workshop-ul cu tema 'Noiembrie-Luna de luptă împotriva cancerului pulmonar'.

Statisticile referitoare la acest tip de maladie arată că, în lume, o persoană moare de cancer pulmonar la fiecare 30 de secunde. Cancerul pulmonar tinde să fie stigmatizat din cauza concepţiei că este autoprovocat, nouă din zece cazuri fiind corelate cu fumatul pe o perioadă îndelungată.

În România, incidenţa cancerului bronhopulmonar comparativ cu alte tipuri de tumori canceroase este ridicată, cu peste 7300 de cazuri noi înregistrate anual.

Cancerul pulmonar reprezintă cel mai frecvent tip de cancer ce afectează bărbaţii români.

În cazul femeilor, această maladie ocupă locul patru în ceea ce priveşte incidenţa, după cancerul de tip mamar, de col uterin şi colorectal.

'Diagnosticul timpuriu este extrem de important în cazul acestui tip de cancer. Practic, pacienţii descoperiţi în stadiul I al bolii au între 60 şi 80% şanse de supravieţuire. De asemenea, este foarte important accesul pacienţilor la metode de tratament inovatoare, printre care se numără inclusiv terapia moleculară ţintită' a declarat conf. dr. Tudor Eliade Ciuleanu.

'Cancerul pulmonar' este un termen general care se referă la diferite tumori ce se dezvoltă la nivelul aparatului respirator. Cancerul pulmonar fără celule mici este un tip de cancer care poate fi subîmpărţit în carcinom epidermoid, carcinom cu celule mari (clare) şi adenocarcinom (ce include şi carcinomul bronhiolo-alveolar). Selectarea unui tratament adecvat depinde de evaluarea corectă a tipului tumoral, de stadiul de dezvoltare al tumorii şi de extinderea sa.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cancerul pulmonar - Cauze, Simptomatologie Cancerul pulmonar reprezintă una din principalele cauze de mortalitate datorată neoplaziilor, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Prevalenţa lui este depăşită doar de cancerul de prostată şi de cancerul mamar, însă mortalitatea prin cancerul pulmonar nu este încă surclasată de nici o altă...
Cancerul pulmonar nu înseamnă condamnare la moarte În fiecare an, luna noiembrie este dedicată acţiunilor de informare cu privire la cancerul pulmonar.
Campanie de informare cu privire la cea mai agresivă formă de cancer - cancerul pulmonar Liga Română de Cancer şi Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) continuă şi în 2012 campania de prevenţie, informare şi educare cu privire la cancerul pulmonar, se arată într-un comunicat de presă al Ligii emis joi.
Fumatul si poluarea – factori de risc pentru cancerul pulmonar Campanie de informare cu privire la cea mai agresiva forma de cancer – cancerul pulmonar Cu ocazia Lunii Internationale de Lupta Impotriva Cancerului Pulmonar, Liga Română de Cancer si Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) continua si in 2012 campania de preventie, informare si educare...
Numărul cazurilor de cancer va creşte cu aproximativ 70% în următoarele două decenii (OMS) Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze ale morbidităţii şi mortalităţii la nivel mondial, cu aproximativ 14 milioane de cazuri noi şi 8,2 milioane de decese cauzate de maladie în 2012, subliniază Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-un articol publicat miercuri pe site-ul său, cu ocazia...
Dorin Vancea (SRP): Dacă interzicem fumatul în spaţiile publice, scădem numărul celor cu cancer pulmonar Preşedintele Secţiunii de Cancer Pulmonar din Societatea Română de Pneumologie (SRP), prof.dr. Dorin Vancea, cere autorităţilor române să preia modelul din Vestul Europei şi să interzică cât mai repede fumatul în spaţiile publice, aceasta fiind principala cauză a cancerului bronhopulmonar, "cel mai rău...