Cele mai citite
 


Şi dacă virusul H1N1 este doar o răceală?
marţi, 15 decembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Virusul H1N1 se pregăteşte să marcheze primul său an de viaţă cu un bilanţ plin de surprize: o rată a mortalităţii cu mult inferioară celei prevăzute /0,018% sub cea a gripei de sezon/, o scădere a spitalizărilor în SUA şi Europa tocmai în zilele în care exista temerea unui apogeu al maladiei şi numeroase polemici privind vaccinarea şi rolul coloşilor farmaceutici şi ale autorităţilor de control - face un bilanţ ziarul italian La Repubblica, în ediţia de luni, care a sintetizat un dosar rezultat din interviuri, anchete şi întrevederi cu medici, case farmaceutice, oameni de ştiinţă şi politicieni.
''Big Pharma'', în pofida blândeţii pandemiei, a încasat deja în şase luni un ''jackpot'' de 20 de miliarde de euro. Aceasta în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ - acuzată de un exces de alarmism - a fost constrânsă să deschidă o anchetă internă pentru a verifica posibile conflicte de interese ale consultanţilor ei ştiinţifici, acuzaţi de a fi în solda industriei.

Nimeni nu pune la îndoială periculozitatea virusului H1N1. Cu toate acestea, efectele au fost mai puţin grave decât s-a prevăzut. Potrivit OMS, virusul a ajuns în 208 ţări. Victimele se cifrează însă la ''numai'' 9.596 /800 în ultima săptămână/, o cifră de departe inferioară celor 500.000 de victime anuale ale gripei de sezon.

''Este pandemia cea mai uşoară din istorie'', a afirmat Marc Lippsitch, epidemiolog la Harvard. Virusul este însă o cauză ce se adaugă altora. ''Center for Disease Control'' din SUA a calculat rata mortalităţii de 0,018% comparativ cu 2% a gripei spaniole şi 0,2% a gripei tradiţionale. Gripa aviară a avut efecte letale la 60% din persoanele afectate. ''Task force'' de experţi a Casei Albe a prevăzut în urmă cu câteva luni între 30.000 şi 90.000 de morţi în SUA /comparativ cu 36.000 ai gripei de sezon/. Estimările reale vorbesc astăzi de 10.000 de victime în SUA la 50 de milioane de bolnavi.

Mai mult, în SUA şi Canada numărul spitalizărilor este în scădere de cinci săptămâni. ''Apogeul a trecut - a recunoscut Giovanni Rezza, directorul secţiei de maladii infecţioase de la Institutul Superior de Sănătate - dar nu trebuie scăzută vigilenţa''. ''Gripa spaniolă - aminteşte Maurizio De Martino, directorul secţiei de pediatrie a spitalului Mayer din Florenţa, a avut trei valuri în trei ani diferiţi''.

Milionul de gene ale virusului cunosc desigur mutaţii. S-a întâmplat deja atunci când ucigătorul H1N1, născut în corpul unei zburătoare şi migrat la porcine, a reuşit să afecteze în 2009, în Mexic - alterând patrimoniul său genetic - mucoasele respiratorii ale pacientului-zero, Edgar Hernandez, un copil de 5 ani. S-a întâmplat apoi din nou în Brazilia, dar toate aceste transformări s-au dovedit mai puţin periculoase şi contagioase decât s-a prevăzut.

Prin urmare, virusul-killer este mai puţin ucigător, dar dacă nu a trădat ceva atunci sunt aşteptările pe frontul financiar: business-ul H1N1 ''plezneşte de sănătate''. A început deja să macine miliarde. Primii beneficiari ai acestui ''Eldorado'' sunt profesioniştii pandemiei: producătorii de vaccinuri. Până în urmă cu câţiva ani păreau o specie pe cale de dispariţie: maladiile virale cele mai grave erau eradicate din ţările bogate. Ţările sărace, unde aceste patologii găsesc încă un teren fertil, nu aveau banii necesari pentru a le cumpăra.

Astăzi situaţia s-a schimbat: gripa aviară şi ameninţarea bioterorismului au făcut să repornească investiţiile la scară mare. Gripa A a fost cireaşa de pe tort, care până acum a adus un bonus de 12 miliarde. În septembrie - când alarma H1N1 era la apogeu - cererea de doze era dublă comparativ cu capacitatea productivă mondială. Guvernele au semnat contracte în alb, plătind anticipat vaccinurile neaprobate încă. Britanica GSK a întrecut în câteva zile cu 440 de milioane de doze /la preţul de 5 lire sterline una/ Pandemrix în 22 de ţări cu o încasare ''extraordinară'' de aproape 3 miliarde de euro. Mai mult, vânzările antiviralului Relenza, eficient în faza de prevenire, au crescut la 600 de milioane de euro în primele nouă luni ale lui 2009.

Tamiflu al Roche, un alt antiviral aflat deja pe piaţă şi-a înmulţit de zece ori vânzările, la 2 miliarde de euro, în 2009. Novartis prevede să obţină din vaccinul Focetria un miliard în şase luni. Sute de milioane vor intra şi în visteria companiei americane Baxter /titulara vaccinului Celvapan/ şi a britanicei Astra Zeneca.

Astăzi însă lumea nu se vaccinează. Milioane de doze /scadenţă medie un an/ rămân stocate în frigiderele spitalelor. Olanda a decis deja să soldeze 50% dintre dozele ei, vânzând la un preţ mai mic 17 milioane de doze, cu Macedonia şi Malta gata de a le cumpăra. Marea Britanie se gândeşte să facă acelaşi lucru iar curând şi Franţa /94 de milioane de doze comandate/ şi SUA /85 de milioane deja disponibile/. OMS şi-a garantat deja disponibilitatea a 200 de milioane de doze pentru 95 de ţări cu venit mic.

Vaccinurile sunt însă numai una dintre multele ramuri al acestui business foarte profitabil. Gelurile dezinfectante pentru mâini se vând mai bine decât aspirinele. Potrivit institutului de cercetare Minter, americanii vor cheltui anul acesta 3,6 milioane de dolari în plus pentru a se apăra de gripa A. Este vorba de măşti pentru nas şi gură /compania 3M a vândut în trei luni 100 de milioane/, siropuri împotriva tusei şi răcelii şi dezinfectante sub toate formele.

Frontul luptei împotriva gripei A este condus de un laborator aflat în subsolul palatului alb al OMS de la Geneva. Unitatea de criză, unde de 12 luni lucrează în ritm alert Center for Strategic Health Operation, codificat ''Shoc'', o echipă de oameni de ştiinţă, este puţin debusolată de cursul mai puţin dramatic al gripei. ''A existat o diferenţă între ceea ce s-a aşteptat şi ceea ce a avut loc în realitate'', a recunoscut Nykia Alexander, consilier special al directorului general. Responsabilii OMS dezmint însă că au dat dovadă de alarmism: ''Am evaluat întotdeauna moderat efectele actualei pandemii, spunând că majoritatea pacienţilor manifestă un sindrom gripal benign şi se vindecă complet într-o săptămână, chiar fără nicio terapie''.

Mai greu este să ripostezi la dezvăluirile privind presupuse conflicte de interese ale unor experţi ştiinţifici din grupurile de consultanţă ale OMS. Medciul olandez Albert Osterhaus din comitetul ''Sage'', însărcinat cu liniile directoare pentru prescrierea vaccinurilor împotriva virusului, ar avea participaţii economice în diferite companii farmaceutice. Şi Frederick Hayden şi Arnold Monto, alţi doi consultanţi ai OMS pentru campania de vaccinare sunt acuzaţi de colaborare stabilă cu Roche şi GSK.

Din această criză s-au învăţat două lecţii: prima este că extremismele opuse - alarmismul şi negaţionismul - sunt contraproductive, iar a doua este că trebuie produse vaccinuri mai rapid pentru a preveni situaţii mai grave, conchide La Repubblica.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Boom al vânzărilor de vaccinuri şi măşti antigripă: marile companii farmaceutice 'îşi freacă mâinile' de mulţumire Există persoane care ''îşi freacă mâinile'' de mulţumire privind gripa AH1N1, şi nu numai pentru a le dezinfecta şi a evita contaminările. Este vorba de farmacii şi mari case farmaceutice. Pe lângă marea afacere legată de vaccin, cumpărat în cantităţi industriale de numeroase ţări, şi o serie întreagă...
Marile companii farmaceutice trebuie să se extindă pe pieţele emergente, potrivit unui studiu Principalii producători de medicamente trebuie să acţioneze rapid pentru a se adapta noii ordini mondiale în care unele dintre pieţele emergente par hotărâte să detroneze unele dintre pieţele naţionale în ceea ce priveşte vânzarea de produse farmaceutice, avertizează un raport dat publicităţii marţi...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
Rusia ameninţă să-şi suspende participarea la OMS Rusia şi-ar putea suspenda calitatea de membră a Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) dacă informaţiile apărute în presa occidentală despre complicitatea scandaloasă dintre consultanţii OMS şi marile companii farmaceutice în decretarea pandemiei de gripă porcină se vor adeveri, a avertizat vineri Igor...
Germania şi Spania vor să îşi reducă achiziţiile de vaccin pandemic Londra, 17 dec /Agerpres/ - Germania şi Spania vor să îşi reducă achiziţiile de vaccin împotriva gripei pandemice şi eventual să returneze producătorilor stocurile excedentare, din cauza cererii interne reduse, o măsură care ar putea afecta profiturile companiilor farmaceutice, transmite Reuters.
OMS îşi propune să aducă sub control maladiile 'neglijate' de companiile farmaceutice până în 2015 Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat joi că vrea să aducă sub control până în 2015 maladiile neglijate de marile companii farmaceutice care afectează un miliard de persoane şi provoacă moartea a 534.000 de oameni anual, relatează AFP şi Reuters.