Cele mai citite
 


Neamţ: Farmaciile nu mai eliberează medicamente gratuite
miercuri, 16 decembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Niciuna dintre cele 100 de farmacii aflate în contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu mai eliberează medicamente gratuite şi compensate după ce fondurile şi sumele suplimentare au fost epuizate.
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Neamţ, Ilie Ichim, a declarat, pentru AGERPRES, că farmaciştii sunt decişi să nu elibereze medicamente gratuite până când CAS nu va semna contracte cu farmaciile.

''Banii alocaţi prin contractul cadru pe 2009 s-au terminat pe 2 octombrie. Atunci am primit creditele de angajament, adică o suplimentare de fonduri, probabil din banii pe anul 2010. Am încheiat acte adiţionale şi am dat reţete de pe 2 octombrie până pe 11 decembrie când şi acest fond de angajament s-a terminat. Noi am dat medicamente şi vineri, 11 decembrie, în limita a 5 la sută din contract, cât avem voie. Ne-am oprit pentru că nu avem bază legală să mai eliberăm. Ne este şi frică pentru că fără contract nu putem face nimic. De 20 de ani ţinem sistemul în spate dar până când? Avem de luat banii cât dublul fondului de marfă. Primii bani care vor veni înapoi vor veni cel mai probabil în luna februarie 2010, pentru luna iulie 2009. Noi transmitem pacienţilor care ne trec pragul că suntem alături de ei dar că fără contracte şi fără bani nu putem face nimic'', a declarat, pentru AGERPRES, Ilie Ichim, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Neamţ.

Preşedintele CAS Neamţ cunoaşte situaţia şi spune că a solicitat încă de săptămâna trecută o suplimentare urgentă a fondurilor.

''Este cu adevărat o problemă. La programe de sănătate am plătit 6,2 milioane lei pentru octombrie şi noiembrie. Pentru celelalte medicamente vom începe plata de la sfârşitul lunii ianuarie 2010. Vineri am făcut memoriu la CAS şi am rugat să ne suplimenteze cu 4,5 milioane de lei fondurile. Premierul Emil Boc a spus că sunt bani pentru farmacii şi va face tot posibilul să se rezolve situaţia. Sper că farmaciştii vor începe să dea medicamente'', a declarat Valerică Frăţilă, directorul CAS Neamţ.

Farmaciştii nemţeni susţin că pentru urgenţe eliberează medicamente gratuite cu orice risc, însă cazurile trebuie să fie bine întemeiate. De asemenea, medicamentele pentru diabet şi post-transplant sunt distribuite gratuit, fiind achitate prin programe ale Ministerului Sănătăţii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vaslui: CJAS nu mai are fonduri pentru medicamente gratuite şi compensate Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui a epuizat fondurile alocate pe primele patru luni ale acestui an pentru medicamentele gratuite şi compensate, precum şi fondurile destinate programelor de sănătate.
Mehedinţi: Deficit de fonduri pentru medicamentele gratuite şi compensate Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Mehedinţi a solicitat Guvernului 28 de milioane de lei pentru achitarea debitelor către furnizorii de medicamente gratuite şi compensate, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, reprezentantul instituţiei, Radu Barbu.
Botoşani: Aproape nicio farmacie nu mai eliberează medicamente gratuite şi compensate Aproape 90% din farmaciile din Botoşani nu mai eliberează, de marţi, medicamente gratuite şi compensate, din cauza nedecontării de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) a reţetelor eliberate în lunile iunie şi iulie.
Neamţ: A reînceput eliberarea medicamentelor gratuite Cele 100 de farmacii care au contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Neamţ au reînceput eliberarea medicamentelor gratuite şi compensate, potrivit unui ordin al Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate.
Neamţ: Fondurile pe 2010 pentru medicamente gratuite s-au epuizat Nicio farmacie din judeţul Neamţ nu mai onorează, începând de joi, reţetele pentru medicamente gratuite şi compensate, din cauza faptului că fondurile pentru anul 2010 au fost deja epuizate.
Gorj: Peste 8,5 milioane de lei, achitate de CJAS în luna aprilie pentru medicamente gratuite şi compensate Suma de aproximativ 8,5 milioane lei a fost achitată de Casa Judeţeană de asigurări de sănătate (CJAS) Gorj în cursul lunii aprilie către furnizorii de medicamente gratuite şi compensate, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul de Relaţii Contractuale din cadrul instituţiei, Daniel Şurlea.