Cele mai citite
 


Premieră mondială la Geneva: fecundare asistată in vivo
joi, 17 decembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Acest nou tip de procreaţie, in vivo, este legat de un dispozitiv novator dezvoltat de compania de biotehnologie din Geneva, Anecova. Primul bebeluş născut în Elveţia prin fecundare asistată la lumina zilei, la Geneva, la 30 octombrie. Băieţelul se simte bine. 'Este o premieră mondială', afirmă Pascal Mock, inventatorul tehnologiei şi specialist în medicina reproducerii la Centrul de procreaţie asistată medical din Geneva. Ca urmare a aplicării aceluiaşi procedeu, în februarie este aşteptată naşterea unei fetiţe, la Geneva, şi, în curând, a altor doi bebeluşi la Lausanne, relatează ziarul Le Temps.
În ce constă acest nou tip de procreaţie dezvoltat de Anecova? Datorită unui dispozitiv plasat în uterul mamei, embrionul se dezvoltă într-un mediu natural până la termen, fără a se recurge la un incubator. La fecundarea in vitro tradiţională, ovulele colectate sunt fecundate într-o eprubetă de laborator, fiecare de către un spermatozoid. Apoi, urmează o perioadă de incubaţie de două până la cinci zile înainte de implantarea embrionilor în uterul viitoarei mame.

Potrivit metodei adoptate de Anecova, o societate co-fondată de Pascal Mock şi de Martin Velasco, întâlnirea dintre ovule şi spermatozoizi are loc tot în eprubetă. Totuşi, la numai două ore de la fecundarea ovulelor, acestea sunt plasate într-o capsulă lungă de 10 milimetri şi cu un diametru de 1 milimetru. Apoi, capsula care are 280 de orificii de 40 de microni fiecare este imediat introdusă în uter. 'Embrionii îşi încep astfel viaţa în comunicare directă cu mediul matern. Această metodă este mai puţin stresantă pentru mamă şi făt', precizează Pascal Mock. După optsprezece ore de la această intervenţie, cuplul se întoarce la centrul de procreaţie asistată medical. Dispozitivul intra-uterin este retras şi se evaluează embrionii. Un număr de doi sau trei zigoţi sunt reimplanta ţi, ceilalţi sunt congelaţi.

Potrivit unui studiu preliminar efectuat pe treisprezece pacienţi în Belgia şi ale cărui rezultate au fost publicate în ziarul medical Human Reproduction, în martie 2009, sistemul duce la îmbunătăţirea calităţii embrionilor într-o proporţie mult mai mare decât cei care rezultă din fecundarea in vitro convenţională. 'Această metodă mai naturală ar putea să devină un tratament de calitate dacă se confirmă rezultatele', adaugă Marc Germond, şeful Centrului de procreaţie asistată medical de la Lausanne şi responsabilul studiilor de la Anecova. Rezultatele studiilor clinice, efectuate în prezent pe 50 de pacienţi în cinci centre din Europa, sunt aşteptate la mijlocul anului 2010. 'Ideea este foarte bună, dar în stadiul actual, nu există o creştere a ratei femeilor gravide', afirmă ginecologul din Lausanne Alexandre Megalo. S-a obţinut deja marcajul CE, care autorizează vânzarea produsului în Europa. 'Dorim un produs conform înainte de demararea unei comercializări la sfârşitul lui 2010', subliniază Martin Velasco, un întreprinzător care a creat întreprinderi precum AC Immune, Sumerian, SpeedLingua, NovImmune sau Aridhia. Primele vânzări erau prevăzute iniţial la sfârşitul anului 2008. Întârzierea a fost cauzată de punerea la punct a cateterului care permite medicilor să introducă şi să scoată uşor dispozitivul.

Considerat drept unul din liderii schimbării în Europa de către Business Week, inginerul electrician Martin Velasco s-a întâlnit cu ginecologul Pascal Mock în 2003 datorită unui prieten comun. 'Am studiat proiectul timp de o lună şi în martie 2004 a fost creată societatea. Nimeni nu avusese până atunci ideea de a folosi o tehnică de încapsulare pentru fecundarea in vivo', explică acesta fără a face precizări despre sumele investite în companie. Munca depusă pentru a trece de la concept la realizarea produsului a fost considerabilă. Dispozitivul din silicon a beneficiat de know-how-ul în domeniul încapsulării a Şcolii politehnice federale de la Lausanne (EPFL).

Creată la Geneva, dar cu sediul actual situat în Parcul ştiinţific de la Ecublens şi cu laboratoare la Epalinges, Anecova are 14 colaboratori. Câteva zeci de persoane vor fi angajate în următorii trei ani.

Este evident că Anevoca evoluează pe o piaţă în plină creştere. Un cuplu din şase se confruntă cu probleme de fertilitate. 'Fără a lua în considerare India şi China, există 1 milion de cicluri de fecundare in vitro pe an la nivel mondial, precizează Martin Velasco. Şi această cifră?este în creştere constantă.' Aceste cicluri corespund numărului de intervenţii care trebuie efectuate pentru a se ajunge la o sarcină. Potrivit metodelor tradiţionale, trebuie luate în considerare între două şi cinci cicluri, cu un cost, de fiecare dată, de aproximativ 10.000 de franci, pentru o rată de eşec de aproape 70%. În ceea ce priveşte cifra de afaceri a Anecova, ea va depinde de rezultatele clinice. Compania, aleasă Pionier în domeniul tehnologiei, în 2008, de World Economic Forum, speră să aibă o cotă de 20-30% pe piaţa procreaţiei asistate medical. Preţul acestei capsule nu a fost încă stabilit.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sarcina dupa varsta de 40 de ani Conform statisticilor multe femei intarzie din ce in ce mai mult sa devina mame, fie din cauza carierei, pentru ca nu gasesc partenerul potrivit sau vor sa creeze un context cat mai potrivit inainte nasterii unui copil, ajungand astfel sa devina mame chiar si la 40 de ani.
Sarcina, real risc de depresie pentru...taţi (studiu) Este binecunoscută depresia postnatală la mame, dar există şi una care îi afectează pe taţi. Aceasta din urmă începe să fie tot mai mult luată în considerare de cercetători, care subliniază că şi taţii au nevoie de sprijin, relatează passionsante.be.
Poluarea aerului duce la naşterea unor bebeluşi cu greutate mai mică (studiu) Femeile însărcinate expuse la aer poluat în ultimele săptămâni de sarcină par a naşte copii cu greutate mai mică, se arată într-un studiu publicat marţi în revista americană Environmental Health Perspectives şi preluat de AFP.
ProVita- Diagnostic și tratament inaugurează noul Centru de Fertilizare in vitro Începând cu data de 1 septembrie, ProVita - Diagnostic și tratament inaugurează o nouă specializare, prin deschiderea unui Centru de Fertilizare in vitro în cadrul clinicii din str. Alexandrina nr 20 - 22, sector 1, București.
Probleme de fertilitate – stil de viata Milioane de oameni sunt afectati de infertilitate, iar cauzele pot fi multiple. Un cuplu din zece are nevoie de peste un an pentru a concepe un copil, unul din douazeci de peste doi ani si unul din sase recurge la ajutorul medicului pentru infertilitate. Insa multe cupluri ar putea concepe fara...
Fertilizarea in vitro (FIV) la Centrul Medical Shemer din Israel FIV este tratamentul infertilitatii majore si care a facut fericite mai multe mii de cupluri fara copii, in timpul celor treizeci de ani de cand a fost aplicat de catre cercetatorii britanici Steptoe & Edwards.