Cele mai citite
 


Program de prevenţie a bolilor cardiovasculare
duminică, 8 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 8 feb /Agerpres/ - Bolile cardiovasculare constituie principala cauză de deces, internare în spital şi handicap fizic la nivelul populaţiei adulte şi vârstnice din Europa.

Societatea Română de Cardiologie a lansat un program de prevenţie potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare pe care România a semnat-o.

Boala cardiovasculară reprezintă 42% dintre decesele înregistrate în rândul populaţiei masculine şi, respectiv, 55% din decesele din rândul femeilor din Uniunea Europeană - boala coronariană se situează pe locul întâi fiind urmată de accidentul vascular cerebral. Rata mortalităţii cardiovasculare variază cu vârsta, statutul socio-economic, etnie şi regiune geografică fiind mai crescută la vârstnici, bărbaţi şi persoane cu stare socio-economică precară.
Tendinţa descreşterii acestei afecţiuni în ţările Europei Centrale din ultimii ani este datorată schimbării stilului de viaţă, în principal în ceea ce priveşte alimentaţia şi fumatul, măsuri similare cu cele aplicate cu ani în urmă în regiunile vestice ale Europei.
România a aderat la Cartea europeană a sănătăţii cardiovasculare la 15 septembrie 2007. Prin aderarea la această Cartă, ţara noastră trebuie să promoveze la nivel naţional programe de prevenţie cardiovasculară în concordanţă cu obiectivele europene.
Pornind de la acest aspect, începând din această lună în România s-a lansat introducerea programelor cardiovasculare şi a kiturilor care evaluează riscul total cardiovascular şi pe care îl va avea fiecare medic de familie. Strategia riscului înalt presupune atât screeningul populaţiei generale pentru indentificarea pacienţilor cu risc înalt de a dezvolta boală cardiovasculară care în România, începând din perioada 2007-2008, s-a făcut prin programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei care a permis identificarea persoanelor cu risc înalt pe baza analizelor de laborator cât şi stabilirea strategiilor preventive.
În cadrul sesiunii ştiinţifice a Societăţii Române de Cardiologie s-a accentuat necesitatea identificării pacienţilor cu risc înalt care trebuie să se facă pe baza riscului cardiovascular global prin utilizarea unor diagrame de risc SCORE ce întrunesc şi corelează datele statistice ale mai multor studii prospective europene mari şi permit predicţia evenimentelor aterosclerotice pentru o perioadă de zece ani.
Factorii de risc luaţi în calcul sunt sexul, vârsta, fumatul, tensiunea arterială, colesterolul şi regiunea geografică (România făcând parte din populaţiile cu risc înalt din Europa). Pragul dincolo de care pacientul prezintă un risc înalt de mortalitate de cauză cardiovasculară în următorii zece ani este definit ca fiind egal sau mai mare de 5%.
Măsurile de prevenţie recomandate la pacienţii cu risc înalt au în vedere schimbarea stilului de viaţă respectiv renunţarea la fumat, reducerea colesterolului, exerciţiul fizic, consumul a cel puţin 4-5 mese de fructe şi legume pe zi, tratamentul optim al pacienţilor cu hipertensiune arterială, dislipidemie şi diabet zaharat.
În cadrul conferinţei, specialiştii au precizat că toate măsurile sunt prevăzute în ghidul european pentru prevenţia bolilor cardiovasculare şi, prin aplicarea acestora la nivelul întregii ţări, se poate reduce morbiditatea, mortalitatea, dar şi riscul acestor afecţiuni.
Prof. dr. Mircea Cinteză a subliniat că România se află în continuare pe locul întâi în ceea ce priveşte decesul prin boli cardiovasculare. El a făcut referire la o serie de măsuri care au fost luate respectiv interzicerea fumatului în locurile publice şi recomandarea consulului de fructe şi legume în şcoli, dar şi interzicerea comercializării în şcoli a o serie de alimente hiperconcentrate care duc la obezitate la copii, ceea ce este un lucru foarte grav şi care, în viitor, poate să ducă la boli cardiovasculare. El a menţionat şi faptul că medicii de familie au fost dotaţi cu laptop-uri ceea ce va uşura posibilitatea aplicării măsurilor de prevenţie prin utilizarea ghidului.
Prof. Cinteză a adus în discuţie şi faptul că un recent studiu realizat în Bucureşti şi Ilfov pe 6.000 de copii a evidenţiat că la peste 5% în medie există un risc cardiovascular ceea ce este foarte mult.
Societatea Română de Cardiologie va difuza medicilor de familie programul care cuprinde screeningul pentru determinarea riscului înalt pentru populaţie privind bolile cardiovasculare, pentru că aceştia sunt primii care intră în contact cu pacienţii.
Diagrama de risc cardiovascular a pacientului va evalua riscul cardiovascular ceea ce este un lucru extrem de important în domeniul prevenţiei. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tensiunea arterială în timpul anotimpului cald Există persoane care suferã în mod constant de dereglări ale tensiunii arteriale şi persoane care sunt afectate ocazional (tensiune arterialã oscilatorie). Indiferent de situaţie, vara este un anotimp în care această afecţiune este mai des întâlnită decât în restul anului. Aceasta şi pentru că temperaturile...
Unele boli cardiovasculare pot fi depistate pe lobul urechii (studiu) Ghicitoarele prezic viitorul în liniile din palmă, iar medicii ar putea evalua riscul de boli cardiovasculare al pacienţilor studiind liniile de pe lobul urechii. Nu este o nouă tehnică de clarviziune, ci o metodă de diagnostic a cărei eficienţă a fost recent dovedită ştiinţific, relatează marţi lepoint...
COPII ROMÂNI CU BOLI CARDIOVASCULARE GRAVE OPERAȚI GRATUIT ÎN FRANȚA - Campania ‘Inimi pentru Copii’ trimite primele cazuri la tratament Intermedicas, prima clinică din România specializată în servicii de second opinion medical, împreună cu Fundaţia Regina Maria și Fundaţia “Mecenat Chirurgie Cardiaque” trimit primele două cazuri sociale în Franța pentru a fi operate pro-bono, în cadrul Campaniei “Inimi pentru Copii”...
Institutul de Boli Cardiovasculare nu mai poate asigura asistenţa medicală decât pentru şapte zile Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "Prof. dr. C.C.Iliescu" anunţă, într-un comunicat de presă, că nu mai poate asigura asistenţa medicală de specialitate în cardiologie, chirurgie cardiovasculară şi anestezie decât pentru şapte zile, mai precis până luni, 7 noiembrie.
Mureş: Institutul pentru Boli Cardiovasculare va introduce, în premieră, implantarea de dispozitive de reglare a debitului cardiac Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş, doctorul Horaţiu Suciu, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că specialiştii mureşeni vor introduce în curând un nou procedeu de implantare a unor dispozitive de reglare a...
Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş a cumpărat dezinfectanţi de la societăţi din judeţul Mureş Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş a cumpărat dezinfectanţi, în valoare de 3.045 de lei, fără TVA, de la societăţile Axia Medical SRL şi Intercoop SRL, potrivit unui anunţ publicat pe SEAP, pe 27 mai.