Cele mai citite
 


Miopia înregistrează în lume o creştere îngrijorătoare
vineri, 18 decembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cele două principale cauze ale miopiei, în afară de vârstă, sunt ereditatea şi factorii de mediu. Procentul de americani miopi a crescut de la 25% la aproape 42% în ultimii 30 de ani, arată cotidianul francez Le Figaro.
Miopia rămâne în mare parte un mister. Se poate măsura, corecta, opera, se cunoaşte mecanismul dereglării optice, dar se ştiu încă prea puţine lucruri despre originea şi cauzele miopiei. Un studiu recent asupra acestei afecţiuni este destul de îngrijorător: cercetătorii americani au constatat că procentul miopilor din Statele Unite a crescut de la 25%, la începutul anilor 1970, la aproape 42%, la începutul anilor 2000.

Pentru a ajunge la acest rezultat, cercetătorii au folosit datele strânse în cadrul anchetelor naţionale de sănătate - cea din 1971-1972 lua în considerare peste 5.000 de persoane în vârstă de 12-54 ani, iar cea din 1999-2004 cuprindea aproape 10.000 persoane. Datele strânse recent se bazează pe aceleaşi criterii ca şi cele de la începutul anilor 1970 în ceea ce priveşte miopia. Existau atunci 25% miopi şi, 30 de ani mai târziu, numărul acestora a crescut la 41,6%. Persoanele de culoare (care au trecut de la 13% la 33,5%) şi albii (de la 26,3% la 435) au înregistrat aceeaşi evoluţie.

Miopia este un defect al ochiului care face ca imaginile să nu se formeze pe retină, ci în faţa ei. Un ochi miop nu reuşeşte să formeze imaginile clare ale obiectelor îndepărtate pe retină. Apropierea de obiect permite formarea imaginii pe aceasta. Prin urmare, un miop vede bine de aproape, dar neclar de departe.

Se apreciază că în Franţa, 39% din populaţie suferă de miopie în diverse grade. Este numai o estimare ce se bazează pe cifrele comunicate de Sindicatul Naţional al Oftalmologilor din Franţa, constatate în practică. Aceste cifre sunt aproape aceleaşi în toată lumea, cu diferenţe între mediul rural şi cel urban şi în funcţie de nivelul de dezvoltare al diverselor ţări.

Dacă este sigur că diagnosticul diferitelor tulburări de vedere este astăzi mai bun decât acum 30 de ani şi că îngrijirea lor este mai eficientă, cauzele creşterii semnificative a numărului de persoane afectate de miopie rămân foarte controversate. Este motivul pentru care cercetătorii americani îşi încheie studiul cu un apel la cercetare: 'Identificarea factorilor de risc răspunzători de creşterea numărului de miopi ar putea permite aplicarea unor strategii de luptă puţin costisitoare.' Se consideră că există multe cauze ale miopiei. Cele două principale elemente, în afara vârstei, sunt ereditatea şi factorii de mediu. S-a dovedit că unele miopii severe şi, într-o anumită măsură, miopia în general, sunt dependente de genetică. Cei ce se nasc într-o familie unde nu exist 9; miopi sunt mai puţin expuşi riscului de a deveni miopi. În caz contrar, riscul creşte. Anumite forme ale ochiului ar predispune la această anomalie.

Se mai ştie însă că alimentaţia, obiceiurile de viaţă, locul de trai, nivelul cultural, numărul anilor de studiu, utilizarea frecventă a ecranelor calculatoarelor sau TV, de exemplu, joacă un rol în evoluţia şi chiar în apariţia miopiei. Frecvenţa de utilizare a vederii de aproape ar putea fi şi ea un factor care să favorizeze miopia, dar multe alte teorii evocă şi expunerea la lumină în timpul copilăriei. 'Rezultatele cercetărilor americane sunt foarte interesante şi se constată un lucru, spune un oftalmolog parizian. Nimeni nu se îndoieşte că modul de viaţă modern favorizează miopiile şi accelerează apariţia lor. Este imposibil de apreciat care factor este mai important. Păcat că nu se poate!', încheie Le Figaro.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bacău: Diferenţe sensible între alimentaţia copiilor din mediul rural şi cel urban din judeţ Copiii din localităţile rurale băcăuane sunt subnutriţi, în timp ce minorii din oraşe sunt supraponderali, relevă un studiu realizat de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bacău.
Jumătate din populaţia lumii va suferi de miopie în 2050 (studiu) Miopia va deveni o problemă de sănătate publică majoră, existând riscul ca, în anul 2050, să afecteze cinci miliarde de persoane, adică o jumătate din populaţia globului, estimează un studiu publicat în revista Ophtalmology, citat vineri de directmatin.fr.
Primul parteneriat din România în domeniul sănătății pentru tratamentul dependenței de alcool Sâmbătă, 1 martie 2014, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor de sănătate, lideri de opinie, precum și reprezentanți ai sectorului privat și ai sectorului neguvernamental, s-au reunit pentru semnarea oficială a ”Cartei Albe pentru Dependența de Alcool din România – probleme, provocări...
Creştere îngrijorătoare a numărului de diabetici în Franţa Numărul diabeticilor a crescut în Franţa în mod alarmant, atingând în 2009 nivelul anunţat pentru 2016 de către experţi, potrivit unui studiu publicat în Buletinul epidemiologic săptămânal publicat marţi. Aproximativ 2,9 milioane de francezi (4,4%) sunt trataţi în prezent pentru această boală, care se...
Alimentaţia nesănătoasă poate duce la declanşarea Alzheimer, susţin specialiştii de la Centrul Socodor Alimentaţia nesănătoasă poate duce la declanşarea Alzheimer şi poate influenţa evoluţia acestei boli, susţin specialiştii, după ce au realizat o serie de cercetări la Centrul înfiinţat în comuna arădeană Socodor.
Laserul care examinează în 3D componentele ochiului Tomografia Optică Coerentă /OCT/ permite vederea corneei la 360 de grade şi dă posibilitatea tratării mai bune a unor defecte oculare precum miopia şi keratoconul, datorită unui diagnostic extrem de precis cu imagini tridimensionale de mare rezoluţie. Diagnosticul va putea fi pus în fracţiuni de secundă...