Cele mai citite
 


MS: Numărul medicilor în România este sub media europeană
sâmbătă, 7 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 7 feb /Agerpres/ - Numărul medicilor la 100.000 de locuitori în România este sub media europeană, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), dr. Aurel Nechita, cu prilejul întâlnirii cu conducerile Senatelor Universităţilor de Medicină şi Farmacie.

Oficialul ministerial a spus că în România numărul medicilor la 100.000 de locuitori este de 192,06, în timp ce în UE este de 322,38, al medicilor specialişti este de 46,90 în timp ce în UE este de 106,28, al chirurgilor de numai 19,08 comparativ cu 39,32, al ginecologilor de 9,31 faţă de 13,53 în UE.

Nici numărul medicilor pediatri nu este mai mare, astfel că în timp ce în România este de 10,04 la 100.000 de locuitori în UE atinge 14,15. De asemenea, numărul medicilor de familie este de 68,73 în timp ce în UE este de 96,71 şi al stomatologilor este de 20,2 în România, iar în UE de 59,90.
În cadrul întâlnirii a fost abordată problema concursului la facultăţile de medicină şi farmacie, pentru care ar trebui găsite alte modalităţi de susţinere a examenelor, dar şi pregătirea post universitară şi examenul de rezidenţiat.
"Sistemul de sănătate aparţine pacienţilor şi cadrelor medicale deopotrivă, dar se află, de mult timp, într-un anotimp al frământărilor, al precarităţii materiale şi al şubrezirii spirituale", a spus, ministrul sănătăţii, Ion Bazac, în cadrul întâlnirii de vineri. El a invitat instituţiile de învăţământ medical pentru a-şi uni eforturile pentru a reconstrui sistemul românesc de sănătate.
"Este timpul să redăm medicilor demnitatea umană şi profesională pe care o merită, iar pacienţilor încrederea în cadrele medicale şi în sistemul de sănătate", a conchis ministrul sănătăţii. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CMDR: Măsura luată de Ministerul Sănătăţii agravează situaţia şi încalcă dreptul asiguraţilor la asistenţă Măsura luată de Ministerul Sănătăţii privind asistenţa stomatologică în sistemul public de asigurări de sănătate nu face decât să agraveze situaţia şi să încalce dreptul asiguraţilor la această asistenţă, a declarat vineri într-o conferinţă de presă preşedinta Colegiului Medicilor Dentişti din România...
Prof.dr. Irinel Popescu: Ministerul Sănătăţii ar trebui să susţină mai mult activitatea Agenţiei Naţionale de Transplant Activitatea de transplant din ţara noastră a înregistrat paşi importanţi în ultimii zece ani, dar Ministerul Sănătăţii ar trebui să susţină mai mult activitatea celor şase centre acreditate şi activitatea Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), a declarat, vineri, prof.dr. Irinel Popescu, preşedintele...
Ministerul Sănătăţii: De la 1 iunie intră în vigoare noi reguli privind activitatea medicilor de familie în centrele de permanenţă Începând cu 1 iunie 2011, vor intra în vigoare noi reguli privind activitatea medicilor de familie în centrele de permanenţă, informează un comunicat al Ministerului Sănătăţii (MS) remis vineri AGERPRES.
Senatorul Marius Neculoiu (PNL Braşov): Majorarea salariilor în sănătate nu e posibilă de la 1 octombrie pentru că nu există fonduri Senatorul liberal de Braşov dr. Marius Neculoiu a declarat joi, în conferinţa de presă a filialei PNL, că majorarea salariilor personalului medical nu este posibilă de la 1 octombrie pentru că nu există fonduri prevăzute în acest sens.
Medicii stomatologi solicită MS scoaterea din structura proprie a OTDM Colegiul Medicilor Dentişti din România (CMDR) solicită Ministerului Sănătăţii să scoată din structura proprie Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale (OTDM).
Arafat: Am dori să nu mai pierdem afară rezidenţii din unităţile de primire a urgenţelor Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat pentru AGERPRES, la Suceava, că în sistemul de urgenţă există un deficit important de personal, dar speră ca în anii următori acesta să scadă, în condiţiile modernizării unităţilor de primire a urgenţelor şi a facilităţilor...