Cele mai citite
 


OMS va trimite ţărilor sărace vaccinuri împotriva gripei pandemice
joi, 17 decembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Londra, 17 dec /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii intenţionează să înceapă expedierea de vaccinuri împotriva gripei porcine către Azerbaidjan, Afganistan şi Mongolia, a declarat miercuri consilierul special al directorului general al OMS, dr. Keiji Fukuda, citat de AP.
Alte 35 de state în curs de dezvoltare sunt pe lista de aşteptare pentru a primi doze de vaccin. OMS va trimite cu prioritate vaccinuri în emisfera nordică, lovită mai puternic de gripă A decât statele din emisfera sudică.

Agenţia a sperat să trimită vaccinul mai devreme, a precizat sursa citată, dar efortul a fost întârziat de problemele de fabricaţie şi de birocraţie.

Când OMS a declarat pandemie de gripă porcină în iunie, a avertizat că virusul ar putea avea un impact devastator asupra statelor din Africa cu un număr mare de persoane care suferă de probleme de sănătate precum malnutriţie, SIDA sau malarie. S-a dovedit însă că majoritatea persoanelor care au contractat noul virus gripal au prezentat simptome uşoare, precum febră şi tuse, şi s-au vindecat fără a avea nevoie de tratament medical.

OMS are o rezervă de 180 de milioane de doze de vaccin, donate de şase fabricanţi de medicamente şi o duzină de ţări.

Ţările care speră să primească vaccinuri de la OMS trebuie să îndeplinească trei condiţii. În primul rând trebuie să depună o solicitare, apoi să fie de acord cu termenii şi condiţiile de folosire, şi în al treilea rând să prezinte un plan naţional pentru a se asigura că persoanele care au nevoie mai mare de vaccin îl vor primi cu prioritate.

OMS speră să trimită destule doze de vaccin pentru 10% din populaţia ţărilor sărace.

Cel mai probabil, ţările nu vor începe vaccinarea populaţiilor decât la câteva săptămâni după primirea vaccinului, dar dr. Fukuda consideră că acesta nu va ajunge prea târziu.

'Este un virus care nu ne aşteptăm să dispară brusc', a spus dr. Keiji Fukuda, adăugând că OMS estimează că virusul va continua să circule în următorii ani.

Dr. Fukuda a spus că este 'prematur' să se considere că gripa pandemică este în declin şi că OMS nu poate emite un asemenea verdict înainte de a consulta experţii în domeniu. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
OMS va cerceta dacă virusul noii gripe 'a scăpat' din laborator Madrid, 21 mai /Agerpres/ - Cercetătorul australian Adrian Gibbs a asigurat că noul virus gripal A/H1N1 ar fi fost dezvoltat în laborator şi că ar fi scăpat de aici dintr-o ”eroare umană”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că oamenii săi de ştiinţă vor investiga teza expertului australian...
MAE: OMS recomandă vaccinarea celor care călătoresc în anumite state din Africa şi Asia Organizaţia mondială a Sănătăţii (OMS) a emis o recomandare de vaccinare cu o doză de vaccin polio inactiv (VPI) a tuturor persoanelor care călătoresc pe termen scurt sau lung în Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Irak, Israel, Nigeria, Pakistan, Somalia şi Siria, informează un comunicat...
Gripa A, OMS şi transparenţa Madrid, 18 ian /Agerpres/ - Odată intrată în remisie pandemia gripei A se pune sub semnul îndoielii rolul OMS, chiar dacă ameninţarea s-a dovedit reală. Pe măsură ce pandemia bate în retragere încep să reapară criticile privind modul în care a gestionat apariţia acestui virus Organizaţia Mondială a Sănătăţii...
OMS trimite un milion de doze de vaccin împotriva holerei în Haiti Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) trimite un milion de doze de vaccin împotriva holerei în Haiti, pentru a opri răspândirea acestei boli, în urma uraganului Matthew, a indicat marţi această agenţie a ONU, citată de DPA.
OMS admite existenţa unor carenţe în felul în care a gestionat pandemia de gripă porcină Geneva, 12 apr /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ a admis luni existenţa unor carenţe în ceea ce priveşte modul în care a gestionat pandemia de gripă porcină, relatează agenţia Reuters.
Virusul gripei A a cunoscut mutaţii, dar sporadice în opinia experţilor Se pare că noul virus gripal A/H1N1 a suferit mutaţii, în Norvegia, Italia şi în alte ţări ale lumii. Experţii nu au căzut însă de acord: în unele articole scriu că mutaţia este nesemnificativă, în altele că ea ar face virusul mai periculos. În Norvegia oamenii de ştiinţă au cules eşantioane de sânge...