Cele mai citite
 


Maternităţi certificate ca Spital prieten al copilului
joi, 17 decembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie, Diabetul, Depresia
 

Bucureşti, 17 dec /Agerpres/ - Reprezentanţa UNICEF în România şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au anunţat joi certificarea a 23 de maternităţi ca 'Spital prieten al Copilului'.

Lansat în 1991 de UNICEF şi OMS, proiectul reprezintă un efort de a transforma toate maternităţile în centre de sprijinire şi promovare a alăptării.
Cercetările arată că alăptarea aduce beneficii atât mamelor cât şi copiilor. În acelaşi timp, reprezintă o importantă sursă de economii pentru sistemul de sănătate şi pentru angajatori.
Studiile au demonstrat că un copil alăptat are riscuri mai scăzute de a face o infecţie acută, sindrom de moarte subită sau boli cronice, cum ar fi astm, diabet sau obezitate.
Copilul alăptat se va dezvolta mai bine psihic şi intelectual, va fi mai stabil emoţional, iar coeficientul de inteligenţă poate fi mai mare chiar cu 8 puncte.
Femeile care alăptează au riscuri mai reduse de diabet, cancer ovarian sau de sân sau depresie neonatală.
Deşi durează câteva zile, ceea ce se întâmplă în maternitate are un rol esenţial în consolidarea alăptării şi sprijinirea mamei să continue alăptarea şi după ce iese din spital.
În prezent, în România, din 204 de maternităţi, 35 sunt active în acest proiect, 23 dintre acestea fiind certificate ca Spital Prieten al Copilului, 3 au primit Certificat de angajament, 2 sunt în proces de evaluare şi 7 au Certificat de Înscriere.
În toate aceste maternităţi se nasc peste o treime din copiii din România.
'Copiii născuţi în aceste maternităţi vor avea cel mai bun start în viaţă. Ei vor fi mai sănătoşi, mai inteligenţi şi mai echilibraţi emoţional. Acesta este un proiect destinat realizării integrale a potenţialului tuturor copiilor din România să adopte practici prietene ale copilului şi pentru asta vom continua să sprijinim Ministerul Sănătăţii în susţinerea şi continuarea acestei iniţiative', a declarat Edmond McLoughney, reprezentantul UNICEF în România.
Studiile şi cercetările din ultimii 7 ani au arătat că în România numărul de copii abandonaţi în maternităţi este încă peste media europeană, că mulţi copii, care nu sunt alăptaţi, cresc mai încet, sunt anemici, au un nivel scăzut de imunitate şi o speranţă de viaţă mai scăzută, după cum a subliniat reprezentantul UNICEF.
Potrivit prof. dr. Anca Ciortoloman, în România, sistemul rooming-in a existat înainte de 1989 la Maternitatea Spitalului 'Sfântul Pantelimon'. AGERPRES

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Numărul Spitalelor Prieten al Copilului a ajuns în România la 31 Reprezentanţa UNICEF în România împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii au anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că numărul maternităţilor certificate ca Spital Prieten al Copilului (SPC) a crescut cu nouă, ajungând la un total de 31 de unităţi certificate dintr-un total de 40 active...
Caraş-Severin: Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa îşi extinde statutul de 'Spital prieten al copilului' Reprezentanţa UNICEF în România a comunicat extinderea statutului de 'Spital prieten al copilului' pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, în urma recertificării maternităţii acestei unităţi spitaliceşti.
Alaptarea - beneficiile laptelui matern Alaptarea presupune hranirea unui copil cu laptele provenit din sanul matern. Laptele matern este un lichid “viu” ce protejeaza copiii de boli si contribuie in mod activ la dezvoltarea fiecarui sistem din organismul copilului. Alaptarea stimuleaza sistemul imunitar al bebelusilor si protejeaza impotriva...
Galaţi: Maternitatea Spitalului Judeţean a primit clasificarea 'Spital Prieten al Copilului' Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă ''Sfântul Andrei'' a fost desemnată, cu sprijinul ArcelorMittal Galaţi şi UNICEF România, 'Spital Prieten al Copilului', în conformitate cu standardele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi UNICEF, a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul de imagine al...
Cluj: Reprezentantul UNICEF în România vizitează maternitatea din Câmpia Turzii Reprezentantul UNICEF în România, Edmond McLoughney, vizitează, joi, Maternitatea din Câmpia Turzii, desemnată, în ianuarie 2010, drept ''Spital Prieten al Copilului'' de Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF).
Cluj: În România, sunt 35 de 'Spitale prietene ale copilului' Cluj-Napoca, 22 feb /Agerpres/ - Un număr de 35 din cele 204 maternităţi din România sunt active în reţeaua UNICEF 'Spital prieten al copilului', iar o treime din naşteri au loc în aceste unităţi sanitare.