Cele mai citite
 


Clinica de chirurgie maxilo-faciala - unitate medicală de elită
duminică, 8 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Cluj-Napoca, 8 feb /Agerpres/ - Clinica de chirurgie maxilo-facială din Cluj-Napoca, cunoscută de localnici drept "Clinica de pe strada Pavlov", a devenit o unitate medicală de elită, cu dotări de ultimă generaţie în blocurile operatorii şi în cabinete, cu saloane elegante, o curăţenie desăvârşită şi un personal supra-calificat şi foarte amabil.

În clinică există şi cabinete pentru urgenţe stomatologice, care asigură servicii non-stop pentru pacienţii cu complicaţii dentare veniţi pentru o intervenţie fără amânare.

"Cea mai importată parte a acestei clinici - secţia de chirurgie maxilo-facială - acoperă toată patologia cranio-maxilo-facială. În clinică se execută nu doar extirpări de tumori, dar se face şi reconstrucţia regiunilor feţei, cu o grijă deosebită, pentru că întotdeauna privim mai întâi chipul unui om", declară pentru AGERPRES şeful clinicii, prof. univ. dr. Grigore Băciuţ.
Potrivit reprezentantului clinicii, medicii au la îndemână o serie de tehnici de reconstrucţie folosind ţesuturi din apropierea zonei operate, până la tehnici mai complexe, de reconstrucţie prin microchirurgie, adică prin transplanturi de ţesuturi de la nivelul membrelor inferioare sau superioare, ori al spatelui, cu care se reuşeşte să se acopere defectele, pentru a da o anumită speranţă de viaţă şi a se asigura o integrare socială cât mai favorabilă pentru aceşti bolnavi.
Profesorul Grigore Băciuţ evidenţiază că o altă patologie deschisă la Cluj-Napoca, în premieră în România, este cea a deformaţiilor maxilo-faciale, malformaţii simple şi complexe, care cuprind nu numai structurile faciale ci şi pe cele craniene. Operaţiile pe care le fac medicii specialişti pot să asigure bolnavilor o altă înfăţişare, pentru că se intervine asupra oaselor maxilare, care se poziţionează, astfel, corect unul faţă de celălalt. "Noi facem în aşa fel încât să le aducem la o armonie, să le reaşezăm în armonia facială şi să asigurăm, deopotrivă, funcţionalitatea masticaţiei sau a tuturor funcţiilor aparatului dento-maxilar", a precizat profesorul Băciuţ.
"Alături de aceste două grupe mari de cazuri, care ocupă, practic, cea mai mare parte din patologia din clinică, este şi patologia traumatismelor, a fracturilor de maxilar, de mandibulă, de os frontal, care impun tehnici speciale şi investiţii serioase în material, aparatură, instrumentar de bună calitate, pentru că noi facem intervenţii la standarde europene. Patologia pe care noi o rezolvăm în clinică este mult mai variată, comparativ cu alte clinici din Vest. Noi colaborăm foarte strâns cu clinici de acelaşi profil din Stuttgart şi Frankfurt (Germania), din Basel (Elveţia) şi din Linz şi Viena (Austria). Echipe din clinica clujeană lucrează în unităţi medicale din oraşele menţionate, dar şi specialişti străini vin să lucreze la Cluj-Napoca", a afirmat şeful clinicii.
Totodată, clinica acoperă şi patologia infecţioasă, supurativă, care reprezintă o mare parte a urgenţelor rezolvate de specialişti, atât în cabinetul de urgenţe, ambulatorul clinicii, cât şi în cabinetul pentru urgenţele de stomatologie. În acest cabinet lucrează, de fapt, echipe complexe, formate din stomatolog şi chirurg. Se asigură, astfel, un serviciu de urgenţă complet şi de bună calitate.
"Inerente greutăţi există, mai ales în privinţa dotării cu materiale consumabile. O mare parte din aparatură şi instrumentar le-am cumpărat din venituri proprii, realizate de noi, şi cu ajutorul Universităţii şi a proiectelor pe care le-am câştigat la nivel naţional, inclusiv a proiectelor de cercetare europene, care ne-au permis să dezvoltăm un Centru de Imagistică în clinică. Acest centru oferă servicii de investigaţii complexe, fiind dotat cu aparat de radiografii dentare, computer tomograf, ecograf, etc. În perspectivă dorim să cumpărăm un aparat RMN (rezonanţă magnetică nucleară) care să asigure o evaluare completă a bolnavilor cu tumori şi a celor cu patologie traumatică şi malformativă. Din păcate nu există programe ale Ministerului Sănătăţii prin care să se asigure materiale de osterosinteză - plăci şi şuruburi de osteosinteză. O parte din aceste materiale le aducem din străinătate, cu sprijinul colegilor din Germania sau din Elveţia, care susţin, practic, o mare parte din dotarea cu materiale consumabile, în special cu cele de osteosinteză", susţine profesorul Grigore Băciuţ. În clinică este şi un amfiteatru în care se susţin cursuri universitare pentru studenţii de la stomatologie. AGERPRES/(Carmen Fărcaşiu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Curs teoretic și practic de CBCT “Aplicaţiile CBCT în Implantologie, Ortodonţie, Endodonţie şi Conceptul de Medicină Dentară Digitală” În perioada 13 – 14 noiembrie 2015 se va desfăşura la Cluj-Napoca Cursul teoretic și practic de CBCT: Aplicaţ­iile CBCT în Implantologie, Ortodonţ­ie, Endodon­ţie şi Conceptul de Medicină Dentară Digitală. Cursul se adresează medicilor dentişti, medicilor rezidenţi sau specialişti în chirurgie...
Comunicat de presă - UVVG Arad Universitatea de Vest "Vasile Goldiş" din Arad, Universitatea "Carol Davila" din Bucureşti şi Colegiul Medicilor Dentişti din România şi Arad, au organizat la finalul acestei săptămâni, simpozionul ştiinţific "Aspecte importante ale medicinei dentare moderne".
Alba: Lipsă de medici la UPU Alba Iulia Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia se confruntă cu un deficit de medici, în condiţiile în care normativul aprobat este de 24 de astfel de cadre, iar numărul existent este de 14, potrivit unei situaţii remise, marţi, la solicitarea AGERPRES, de către Consiliul...
Cluj: Congresul Societăţii Române de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială Specialişti de renume din ţară şi din străinătate prezintă, începând de joi, timp de două zile, la lucrările celui de al X-lea Congres al Societăţii Române de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială, teme de interes privind noile tehnici şi tratamentele moderne folosite în acest domeniu al medicinii.
Galaţi: După decesul femeii operate de liposucţie, clinica riscă să fie închisă Clinica Hyperion din Galaţi în care a fost operată de liposucţie femeia decedată în urma unei infecţii post-operatorii riscă să fie închisă, a anunţat, joi, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, Valentin Boldea.
Medicina dentară şi inovaţii tehnologice în domeniu Medicina dentară actuală este dominată de unele inovaţii tehnologice ce au determinat o modificare esenţială a abordării medicilor specialişti, atât pentru diagnostic, cât şi pentru planificare şi tratamentul propriu-zis, a explicat dr. Alecsandru Ionescu, de la Societatea de Stomatologie Estetică, la...