Cele mai citite
 


Menopauză: risc dublu de cancer mamar după 5 ani de tratament hormonal
luni, 9 februarie 2009   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Obstetrica - Ginecologie
 

Femeile aflate la menopauză şi care au urmat o terapie hormonală bazată pe combinarea de hormoni estrogeni cu progestative (substanţe naturale sau sintetice ce produc asupra organismului efecte comparabile cu cele ale progesteronului) timp de 5 ani, întâmpină un risc dublu de îmbolnivire de cancer mamar, conform unui studiu publicat miercuri, transmite AFP.

La un an după încetarea acestui tip de tratament, riscul de îmbolnăvire de cancer la sân scade cu 28%, conform aceluiaşi studiu.

"Avem o dovadă foarte solidă că estrogenul, combinat cu progestative poate provoca cancer la sân", susţine Dr Marcia Stefanick, profesor de medicină la Universitatea Stanford (California), co-autoare a acestui studiu publicat în ultimul număr al revistei New England Journal of Medicine (NEJM).
Rezultatele acestui studiu nu se referă şi la femeile care urmează doar tratamente hormonale pe bază de estrogen.
Pentru realizarea acestui studiu oamenii de ştiinţă au analizat datele provenite de la un grup de 15.000 de femei, dintre care jumătate au urmat tratamentul pe bază de estrogen şi de progestative, iar cealaltă jumătate a primit un produs placebo. Testul clinic a fost susţinut de către Institutul Naţional pentru Sănătate (NIH) însă medicii au oprit derularea acestuia în 2002, cu trei ani mai devreme, după ce riscurile privind îmbolnăvirea de cancer mamar au devenit clare.
Înainte de acest experiment, în 2001, 60 de milioane de femei urmau tratamente hormonale împotriva menopauzei, comparativ cu doar 20 de milioane de femei care mai urmau încă acest tip de tratamente în 2005. Numărul cazurilor de îmbolnăvire de cancer la sân a scăzut de asemenea, demonstrând încă o dată legătura cauză-efect dintre tratamentul cu estrogen şi progestative şi acest tip de cancer, conform autorilor studiului.AGERPRES/(Bălu Codruţ)
Notare
Comentarii
de lili
medicul genicolog mia prescris climara plasture de 2 ani din cauza bufeurilor ciclu nu mai am cat credeti ca e bine sa le pun daca bufeuri tot am sunt perculoase sa le intrerup pot afecta organismul

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Menopauza şi tratamentul de substituţie hormonală Ce este menopauza? Menopauza reprezintă momentul care marchează tranziţia de la viaţa activă sexual către perioada de senescenţă şi semnifică acea perioadă care urmează la 1 an de zile după oprirea completă a menstruaţiilor (sau absenţa menstruaţiilor timp de trei luni de zile în condiţiile utilizării...
Menopauza prematura - un pericol neasteptat pentru fertilitate Un proces biologic firesc, menopauza este considerata o etapa de referinta a varstei de mijloc a femeii, care aduce cu sine nu doar schimbari fizice si anatomice drastice, ci si de natura emotionala, comportamentala sau sociala.
FIBROADENOMUL MAMAR Fibroadenomul mamar este o tumora benigna frecvent intalnita in randul femeilor sub 40 de ani, in 15% din cazuri fiind multiplu sau bilateral. Poate aparea si la adolescenta, imbracand uneori forma de fibroadenom juvenil gigant, cu dimensiuni de peste 5 cm si crestere rapida.
Care este cel mai bun tratament în cazul menopauzei? Trebuie tratată sau nu menopauza cu hormoni de substituţie? Confuzia domneşte în acest domeniu de la întreruperea, în iulie 2002, a unui vast studiu american asupra efectelor tratamentelor hormonale de substituţie, intitulat Women's Health Initiative (WHI). Rezultatele au indicat o creştere a riscului...
Femeile active intră la menopauză mai devreme decât cele sedentare (studiu) Femeile care fac exerciţii fizice şi se hrănesc sănătos intră de obicei mai devreme la menopauză. Un studiu japonez publicat în revista 'Menopause' arată că femeile cu activitate fizică şi care ţin un regim bun pentru inimă au în general o menopauză mai timpurie, scrie canoe.com.
Exerciţiile fizice regulate protejează femeile aflate la menopauză împotriva cancerului mamar (studiu) Practicarea unei activităţi fizice regulate protejează femeile aflate la menopauză împotriva riscurilor de cancer mamar. Patru ore de mers cu bicicleta pe săptămână, în ritm moderat, sunt suficiente în acest sens, potrivit echipei de cercetători de la Institutul "Gustave Roussy", centru francez pentru...