Cele mai citite
 


Frunzele unui copac vietnamez ar putea marca o cotitură în tratarea tumorilor
luni, 9 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Leacuri din batrani, Altfel de medicina
 

 

O plantă folosită de secole drept medicament natural de către minorităţile etnice din nordul Vietnamului, ar putea marca o cotitură decisivă în cercetarea privind imunosupresoarele.

Aceasta este o descoperire importantă la care a ajuns o echipă de cercetători italieni şi vietnamezi ce cooperează de mai mulţi ani în cadrul unui proiect de cercetare comun, condus de profesorul Domenico Delfino de la Universitatea din Perugia /secţia de Farmacologie, toxicologie şi chimioterapie din cadrul departamentului de medicină clinică şi experimentală/ în coordonare cu Institute of Chemistry de la Universitatea din Hanoi, condus de profesorul Tran Van Sung. Proiectul este prevăzut în cadrul unui acord de cooperare ştiinţifică şi tehnologică stipulat de Ministerul italian de Externe cu guvernul vietnamez.

Actualele terapii alopate care privesc tulburările imunologice, mai ales legat de terapia tumorală, se caracterizează în multe cazuri de administrarea de medicamente glucocorticoide care, dacă pe de o parte au puterea de a inhiba funcţiile dăunătoare ale sistemului imunitar, pe de altă parte, desfăşoară o acţiune şi faţă de funcţiile protectoare. De aici riscul manifestării unui larg spectru de efecte colaterale nedorite, care riscă în multe cazuri să facă zadarnică şi adesea toxică administrarea de medicamente imunosupresoare.
 
Cercetările efectuate de Universitatea din Perugia şi Vietnam Academy of Science and Technology /VAST/ din Hanoi au drept obiectiv identificarea unor substanţe specifice imunosupresoare capabile să acţioneze de o manieră ţintită şi selectivă, astfel încât să se împiedice seria de efecte colaterale ce riscă să prejudicieze eficienţa terapiei şi să dăuneze organismului. Atenţia cercetătorilor s-a îndreptat de câţiva ani asupra studierii principiilor active existente în frunzele arborelui vietnamez Artocarpus Tonkinensis. Această plantă care creşte spontan în vaste regiuni din Vietnamul de Nord este folosită de secole de medicina tradiţională a minorităţilor etnice din această regiune - mai ales de tribul Hmong care locuieşte în zonele de deal din apropierea capitalei Hanoi - drept remediu în tratarea patologiilor autoimunitare precum artrita reumatoidală.
 
Descoperirea constă în faptul că această plantă /din care au fost izolate deja unele glucoside auronolice cu proprietăţi imunosupresoare/ odată administrată nu are niciun efect colateral specific. Pentru a înţelege mai bine efectele terapeutice ale lui Artocarpus Tonkinensis, studiile efectuate local de cercetători vietnamezi şi italieni au fost integrate de o serie de cercetări riguroase de laborator, efectuate la Universitatea din Perugia, în scopul studierii căilor biochimice ale principiilor conţinute în frunzele plantei şi experimentării unor noi posibilităţi de aplicare terapeutică, mai ales privind tumori ca limfoamele şi leucemiile.
 
În această etapă, proiectul prevede o extindere a cercetărilor în cadrul antropologic şi etnobotanic, pentru a înţelege mai bine efectele Artocarpus Tonkinensis în practicile terapeutice tradiţionale ale etniilor din nordul Vietnamului.
Descoperirea făcută de echipa profesorului Delfino şi a profesorului Tran Van Sung, pe lângă faptul că deschide noi frontiere în cercetarea privind maladiile imunologice şi cancerul, iniţiază şi dezvoltarea de cercetări coordonate între medicina alopată şi cea tradiţională indigenă, bazată pe folosirea de substanţe de origine vegetală.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Expoziţia Internaţională Sănătate 2012 Expoziţia Internaţională Sănătate 2012, primul eveniment medical complet din România care reunește toate palierele sistemului de sănătate,se va desfăşura în perioada 20-23 septembrie în Bucureşti, în cadrul EXPOROM, cel mai modern complex expoziţional din ţara noastră.
Oncologie ortopedica la Centrul Medical Shemere din Israel In cadrul Centrului Medical Shemere se trateaza: tumorile si afectiunile similare tumorilor sistemului osos (oase si articulatii), tesuturilor moi ale bazinului, umerilor, coloanei vertebrale, peretilor toracici si abdominali, si, in unele cazuri, ale capului si gatului.
Departamentele de Oncologie pediatrică de zi şi de Anatomie Patologică, inaugurate la Spitalul "Marie S. Curie" Departamentul de oncologie pediatrică de zi şi Departamentul de Anatomie patologică ale spitalului "Marie S. Curie" au fost inaugurate miercuri în prezenţa ministrului sănătăţii Nicolae Bănicioiu şi a fostului mare fotbalist Gheorghe Hagi.
Progresele din oncologie contribuie la diagnosticarea precoce prin identificarea unor mutaţii genetice specifice,afirmă specialiştii Diagnosticul molecular, testările genetice, imunoterapia, terapiile ţintite, individualizate pe baza profilului genetic al tumorii, sunt noile 'arme' în lupta împotriva cancerului, care pot face diferenţa între viaţă şi moarte, afirmă specialiştii participanţi la conferinţa "Inovaţie pentru viaţă", ...
Modernizarea Secţiei Oncologie de la SCJU, proiectul strategic al Aradului în cadrul Programului România - Ungaria Proiectul strategic al judeţului Arad în cadrul programului european de finanţare transfrontalieră Interreg 2014 - 2020 se referă la extinderea şi modernizarea Secţiei Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, a declarat, vineri, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Nicolae Ioţcu...
Secţia de oncologie a SUUB va fi extinsă, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern Secţia de ONCOLOGIE a SPITALULUI Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) va fi extinsă prin completarea structurii acesteia cu un compartiment de Radioterapie, pe baza unui proiect de hotărâre de guvern publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.