Cele mai citite
 


Bihor: Descentralizarea spitalelor, deoacamdată, un eşec, spune primarul Bolojan
marţi, 22 decembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan a declarat, luni, că faza-pilot prin care se urmărea descentralizarea spitalelor şi trecerea lor în subordinea administraţiei locale nu s-a putut realiza, în 2009, din cauza formalităţilor de predare/primire şi a schimbărilor succesive de manageri făcute de Ministerul Sănătăţii fără consultarea primăriei.
Primarul Bolojan a prezentat, în conferinţă de presă, motivele pentru care faza-pilot a descentralizării s-a dovedit un eşec.
''În primul rând, din cauză că a fost întârziată cu câteva luni partea de formalităţi privind predarea/primirea între Direcţia de Sănătate Publică (reprezentant al ministerului) şi primărie, şi apoi au fost manageri de spitale schimbaţi din funcţie fără consultarea primăriei sau a Consiliul Local, ba, chiar împotriva unor hotărâri de consiliu. Ultima schimbare a fost recenta înlocuire din funcţie a managerului Spitalului de Pneumoftizilologie şi numirea unei persoane fără experienţă de către Ministerul Sănătăţii, la care primăria orădeană a răspuns printr-o adresă către minister'', a spus Bolojan.
Un al doilea fenomen a fost, în opinia sa, înlocuirea politică a unui mare număr de oameni de decizie din sistemul sanitar: directorii de la CAS Bihor, manageri de spitale, directori adjuncţi, directori financiari.
Caracteristica generală a acestor numiri, a spus Bolojan, este că au fost înlocuiţi oameni profesionişti, cum a fost directoarea Simona Ardelean de la CAS şi directorul Foncea de la Spitalul TBC, şi alţi directori financiar-contabili cu experienţă, de la Spitalul municipal şi de la cel de neurologie şi psihiatrie, cu oameni care au avut ca singură calitate susţinerea de către PDL.
''Eu nu contest posibilitatea ca oamenii să fie numiţi politic, contest însă numirea unor oameni fără experienţă în posturi foarte importante, a căror menire este să facă eventual campanie, să pună autorităţile de stat la dispoziţia unui partid. Cred că acest lucru s-a încheiat şi nu mai avem nevoie de politruci, ci de oameni competenţi'', a subliniat Bolojan.
Primarul a dat ca exemple Spitalul Clinic municipal, unde directorii financiar contabil numiţi un fost angajat al Casei de sănătate, angajat pe perioadă determinată; la Spitalul de neurologie şi psihiatrie, a fost adus un om din sistemul bancar fără experienţă în domeniul sanitar, la fel şi la Spitalul Judeţean.
'Cei care şi-au asumat răspunderea pentru aceste numiri trebuie să fie conştienţi de riscurile şi starea sistemului sanitar, subfinanţat şi cu proiecte în derulare, motiv pentru care trebuie să aibă la comandă oameni foarte competenţi pentru a înţelege miza situaţiilor', a spus edilul.
Spitalul Clinic Municipal 'Dr.Gavril Curteanu', Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie, Spitalul de Neuro-Psihiatre şi Spitalul de Pneumoftiziologie, toate din Oradea, ar fi trebuit să intre, oficial, în 2009, sub tutela primăriei municipale. Transferul atribuţiilor şi competenţelor, exercitate anterior de Ministerul Sănătăţii, către autorităţile administraţiei publice locale au avut la bază o ordonanţă de urgenţă, emisă anul trecut, dar fără a avea ''un temei imperativ'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Primăria Oradea doreşte organizarea unui sistem sanitar modern Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a prezentat miercuri, în conferinţă de presă, strategia municipalităţii pentru crearea unui sistem modern de sănătate, capabil să atingă în 5-10 ani standardele medii de performanţă ale ţărilor din Uniunea Europeană.
Bihor: Dr. Raed Arafat, premiat pentru excelenţă în activitate, la Oradea Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a primit sâmbătă Premiul 'Dr. Marta Buteanu' din partea Fundaţiei pentru Sănătate, în cadrul conferinţei internaţionale 'Medicul şi societatea', organizată în 5 şi 6 aprilie împreună cu Asociaţia SARTISS şi Colegiul Medicilor Bihor.
Bihor: Finanţare de la Ministerul Sănătăţii pentru primul aparat RMN din sistemul public de sănătate al judeţului Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea va achiziţiona, cu finanţare de peste patru milioane de lei de la Ministerul Sănătăţii, primul aparat de rezonanţă magnetică nucleară (RMN) care va funcţiona în sistemul public de sănătate bihorean, a anunţat miercuri Primăria Oradea.
Bihor: Investiţii ale MS la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, inaugurate de ministrul Ritli Ministrul Sănătăţii, dr. Ritli Ladislau şi fostul ministru Cseke Attila, au participat sâmbătă, la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, la darea în folosinţă a bazinelor interioare de hidrokinetoterapie adulţi, care au fost reparate capital în urma unei investiţii realizate în anul 2011...
Bihor: Primele spitale din ţară transferate la autorităţi locale, în prezenţa ministrului Sănătăţii Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a participat joi, la Oradea, la primul transfer din ţară al spitalelor către autorităţile locale, realizat prin semnarea protocoalelor de predare-primire a cinci unităţi sanitare cu paturi din municipiul Oradea şi oraşul Aleşd, de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor...
Ambulatoriul Integrat din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, inaugurat după reabilitare Ambulatoriul Integrat Staţionar III din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, complet reabilitat, modernizat şi dotat cu aparatură şi echipamente de înaltă performanţă, a fost inaugurat sâmbătă, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Ladislau Ritli.