Cele mai citite
 


Controverse etice cu privire la octupleţii americani
miercuri, 4 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Washington, 4 feb /Agerpres/ - Naşterea octupleţilor americani a ridicat o serie de controverse de ordin etic şi medical în Statele Unite ale Americii, multe voci insistând că o tânără femeie necăsătorită, care mai are deja şase copii realizaţi în urma unor tratamente de fertilitate, nu ar fi trebuit să beneficieze de încă o fecundare in vitro, informează AFP.

Cei opt gemeni născuţi la 26 ianuarie într-o suburbie a Los Angeles-ului, reprezintă al doilea caz de octupleţi semnalat în lume şi în SUA. Prima naştere de octupleţi s-a produs în SUA în 1998, însă unul dintre copii a murit la o săptămână după naştere.

Spaţiile largi pe care presa americană le-a acordat acestui subiect au lăsat loc la interpretări şi la întrebări adresate în special Societăţii Americane pentru Medicină Reproductivă (ASRM), o organizaţie care trebuie să răspundă problemelor de ordin etic legate de tratamentele de fertilitate.
"Presa a interpretat naşterea octupleţilor ca pe un eveniment fericit, însă un număr atât de mare de copii proveniţi dintr-o singură naştere nu poate fi considerat un succes din punct de vedere medical", comentează Sean Tipton, purtător de cuvânt al ASRM.
"Din contră, este vorba despre un eşec total, care reflectă într-o manieră foarte negativă munca noastră în clinicile de fertilitate" a comentat şi Dr Suleena Kansal Kalra, specialist în endocrinologie reproductivă la Universitatea din Pennsylvania. "Medicii nu doresc să provoace naşteri multiple. Implantarea atâtor embrioni la o femeie care deja mai are şase copii, este un act total iresponsabil", a mai adăugat ea.
Conform presei americane, mama octupleţilor, Nadya Suleman, are doar 33 de ani. Înainte de a naşte octupleţi, ea a mai adus pe lume şase copii, tot în urma unor proceduri de fecundare in vitro, doi dintre aceştia şase fiind gemeni. Aceşti şase copii au vârste cuprinse între 2 şi 7 ani.
Conform directivelor publicate în urmă cu aproximativ 10 ani de către ASRM, o femeie la această vârstă nu ar trebui să primească mai mult de doi embrioni.
"Mai multe voci susţin că o femeie care are deja şase copii nu ar trebui să mai beneficieze de tratament pentru a face şi alţii, şi cred că aceste voci au dreptate", a mai susţinut purtătorul de cuvânt al ASRM. "Însă acest lucru ar presupune ca cineva să decidă care femei au dreptul de a avea copii, când să aibă aceşti copii şi cât de mulţi să poată naşte", a adăugat el.
Pentru obstreticianul Harish Sehdev, de la Pennsylvania Hospital, decizia medicilor de a-i implanta opt embrioni umani lui Nadya Suleman denotă "o lipsă gravă de sensibilitate".
Naşterile multiple sunt de cele mai multe ori premature. În cazul octupleţilor californieni, care au avut la naştere între 820 şi 1.540 de grame fiecare, naşterea a survenit cu aproape 10 săptămâni înainte de termen. Această precocitate poate duce la apariţia unor probleme de sănătate grave la nivel pulmonar, al sistemului digestiv, dar şi de ordin neurologic.
"Atunci când se produce o naştere multiplă prematură noi ne rugăm pentru soarta mamei şi a copiilor, în timp ce presa transformă totul într-o naştere eveniment, alimentând tentaţia şi pentru alte femei de a avea atât de mulţi copii", a mai adăugat el.
Detaliile cu privire la concepţia şi naşterea octupleţilor nu sunt cunoscute, însă ASRM a anunţat că a lansat o anchetă şi îşi rezervă drepturile de a "lua măsurile care se impun" în cazul în care va descoperi vreo încălcare deliberată a regulilor privind practicarea fertilizării in vitro. Însă, dacă mama octupleţilor alege să se refugieze în spatele caracterului secret al actului medical şi îi solicită medicului său să nu coopereze cu anchetatorii, nimeni nu va şti cu adevărat care au fost circumstanţele care au dus la naşterea acestor opt copii, conform reprezentantului ASRM.AGERPRES/(Bălu Codruţ)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Liban: o revistă ("Jasad") ridică vălul de pe subiecte privind sexualitatea, tabu în cultura arabă Beirut, 8 aprilie /Agerpres/ - O revistă lansată recent, în Liban, a decis să ridice vălul ce acoperă subiecte tabu în cultura arabă precum masturbarea ori homosexualitatea, în pofida reacţiilor de protest ale unor oficiali, informează luni AFP.
Chirurgia "luminată" - un nou tip de chirurgie împotriva cancerului Londra, 27 aprilie /Agerpres/ - O echipă de oameni de ştiinţă de la University of California din San Diego, a anunţat că a reuşit să eficientizeze procesul chirurgical în cazul bolnavilor de cancer prin crearea unei hărţi luminoase a ţesutului tumoral, astfel încât acesta să poată fi extras în totalitate...
Numărul persoanelor vindecate de cancer, în creştere Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Un studiu european - Eurocare-4 - recent dat publicităţii arată o creştere constantă a numărului persoanelor considerate vindecate dintre cele diagnosticate cu cancer.
Tot mai multe spitale americane îşi reduc serviciile şi concediază personal Washington, 27 aprilie /Agerpres/ - Multe din spitalele din Statele Unite ale Americii sunt nevoite, din cauza dificultăţilor financiare cauzate de recesiunea economică, să reducă din serviciile oferite pacienţilor şi să concedieze personal medical, după ce deja au efectuat restructurări bugetare în...
Gripa porcină, suspectată că s-ar fi extins în Europa Paris, 27 aprilie /Agerpres/ - Gripa porcină, suspectată că a ucis 81 de persoane în Mexic, pare să se extindă în diferite ţări, temerile autorităţilor sanitare mondiale de o pandemie umană fiind în creştere, informează AFP.
Stare de urgenţă în SUA din cauza gripei porcine Washington, 27 aprilie /Agerpres/ - Statele Unite ale Americii au declarat duminică ”stare de urgenţă sanitară” din cauza gripei porcine şi au anunţat măsuri de verificare ce vor viza persoanele care se vor prezenta la frontiere provenind din ţări atinse de virus, potrivit ministrului pentru securitatea...