Cele mai citite
 


Insulina ar putea avea un rol important în lupta împotriva maladiei Alzheimer
luni, 9 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

Insulina, hormonul care reglează nivelul zahărului din sânge, ar putea încetini sau chiar preveni pierderile de memorie provocate de maladia Alzheimer, conform unui nou studiu,.informează cotidianul britanic The Times.

Cercetătorii care examinau efectele pe care medicamentele destinate diabeticilor le au asupra creierului, au observat că insulina protejează celulele nervoase responsabile cu formarea memoriei. Rezultatele acestui studiu susţin ipoteza că maladia Alzheimer ar fi provocată de o formă de diabet şi este legată de incapacitatea organismului de a produce şi de a procesa efectiv insulina.

Acest studiu publicat în ultimul număr al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences ajunge la concluzia că insulina poate încetini sau preveni pierderile de memorie cauzate de proteinele toxice ce atacă creierul în cazul bolnavilor de Alzheimer.
Echipa de cercetători de la Northwestern University din Illinois (SUA) şi de la Federal University din Rio de Janeiro (Brazilia) a realizat acest experiment care a implicat tratarea neuronilor prelevaţi din unul dintre centrele memoriei - hipocampus - atât cu insulină, cât şi cu medicamentul pentru diabetici rosiglitazone.
Celulele nervoase din hipocampus sunt susceptibil de a fi afectate de proteinele toxice derivate din categoria beta-amiloizilor (ADDL), specifice maladiei Alzheimer. Beta-amiloizii atacă sinapsele - conexiunile dintre celulele nervoase ce au rolul de a transmite în reţea influxul nervos - care contribuie la formarea memoriei. După ce aceste proteine toxice se ataşează pe neuronii respectivi, formând plăci, transferul de influxuri nervoase prin sinapse se face din ce în ce mai greu, manifestându-se pierderi de memorie.
Oamenii de ştiinţă americani şi brazilieni au descoperit că insulina poate bloca beta-amiloizii să se ataşeze de neuroni, deschizând calea astfel spre noi tratamente împotriva maladiei Alzheimer, maladie ce până în prezent este incurabilă.AGERPRES/(Bălu Codruţ)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Oxitocina, un hormon cu un rol important în formarea şi păstrarea amintirilor sociale Conform unui nou studiu, oxitocina este un hormon cu un rol important în formarea şi păstrarea amintirilor sociale, contribuind la păstrarea legăturilor dintre partenerii de viaţă şi consolidând dragostea pe linie maternă, conform cotidianului Los Angeles Times. (Sursa: Agerpres)
Institutul de Endocrinologie 'C. I. Parhon' marchează 65 de ani de la înfiinţare Institutul de Endocrinologie 'C. I. Parhon' , care va marca pe 8 noiembrie 65 de ani de la înfiinţare, este o instituţie de interes public naţional a cărei misiune este de a continua tradiţia înaintaşilor, de a oferi servicii de sănătate de calitate şi, totodată, de a promova dezvoltarea cercetării ...
Endocrinologie pe intelesul tuturor Endocrinologia este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul afectiunilor sistemului endocrin. In cadrul endocrinologiei sunt investigate afectiunile tiroidiene, hipofizare, adrenale (glanda suprarenala), gonadale (testicule si ovare) si tulburarile metabolismului...
Asociaţia de Endocrinologie Clinică din România - şapte ani de la înfiinţare Asociaţia de Endocrinologie Clinică din România (AECR) sărbătoreşte anul acesta şapte ani de la înfiinţare, a declarat pentru AGERPRES prof. dr. Constantin Dumitrache.
Cluj: Congresul Asociaţiei de Endocrinologie Clinică din România reuneşte, la Cluj, specialiştii în domeniu Congresul Asociaţiei de Endocrinologie Clinică din România reuneşte, la Cluj-Napoca, la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", timp de patru zile, până sâmbătă, specialişti de renume din ţară.
Policlinica Institutului Naţional de Endocrinologie 'C.I. Parhon' va fi redeschisă luni Policlinica de la sediul Institutului Naţional de Endocrinologie 'C.I. Parhon' va fi redeschisă luni, în urma finalizării lucrărilor de consolidare, modernizare, recompartimentare, mansardare şi reconfigurare ale spaţiilor acestui corp de clădire, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu...