Cele mai citite
 


Institutul Fundeni - 200 de transplanturi
luni, 28 decembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 28 dec /Agerpres/ - Institutul Fundeni a marcat, pe finalul acestui an, realizarea celui de-al 200-lea transplant de celule stem hematopoietice auto şi alogrefe, dintre care 169 de proceduri la adulţi şi 31 la copii.
La această clinică au fost realizate, în ultimii ani, atât autotransplanturi, cât şi transplanturi allogenice (cu grefe recoltate de la donatori familiali genoidentici).
Prima sută de transplanturi a fost efectuată în perioada iunie 2001 - mai 2008, iar a doua sută în ultimul an şi jumătate. Cel mai mare număr de transplanturi au fost efectuate în 2009 - 60 de proceduri.
România rămâne în continuare departe de cifra medie de transplanturi de celule stem hematopoietice din Europa, care este între 200 şi 400 de proceduri la 10 milioane de locuitori.
Prof. dr. Dan Coliţă a precizat că cele 60 de transplanturi efectuate în 2009 se apropie de capacitatea maximă anuală de proceduri, în condiţiile actuale de organizare şi funcţionare a Centrului de Hematologie şi Transplant Medular.
Din totalul celor 60 de transplanturi medulare, 14 au fost proceduri de allotransplant. Acest lucru este foarte important, a explicat prof. dr. Constantin Arion, şeful Centrului, pentru că este primul an când se depăşeşte numărul de 10 proceduri anual, element necesar obţinerii acreditării europene de allotransplant de la donatori neînrudiţi, din cadrul registrelor internaţionale de donatori.
Ministerul Sănătăţii a înfiinţat Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice din România, care va da posibilitatea ca din 2010 să se poată efectua transplanturi allogene cu celule stem de la donatori voluntari români.
În acest an au putut fi efectuate, în premieră, proceduri duble, autotransplanturi urmate de allotransplanturi, la pacienţii cu indicaţie terapeutică de acest fel.
Ratele de supravieţuire la un an sunt de 85%, iar mortalitatea legată de transplant sub 10%. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice - funcţional Patru vieţi au fost salvate până în prezent în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donatori neînrudiţi realizate în unităţile sanitare româneşti, a declarat dr. Aurora Dragomirişteanu, directorul general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
PREMIERĂ la Institutul Clinic Fundeni: Prima bancă de celule stem hematopoietice într-un spital de stat - Sistemul de sănătate din România se aliniază la standardele internaționale în domeniul transplantului medular Joi, 3 mai în cadrul Institutul Clinic Fundeni – cea mai mare instituție medicală din țara noastră – va fi lansată prima bancă de celule stem hematopoietice înființată într-un spital de stat din România.
Dr. Istvan Benedek consideră necesară înfiinţarea Registrului Naţional de Transplant Pacienţii români care necesită un transplant de celule stem plătesc între 200.000 şi 250.000 euro în străinătate, în condiţiile în care în ţară un astfel de transplant costă între 30.000 şi 60.00 de euro, din cauza lipsei unui Registru Naţional de Transplant, în care să figureze potenţialii donatori...
Registrul naţional al donatorilor voluntari de celule stem va începe să funcţioneze Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o hotărâre pentru modificarea HG nr. 760/2009 privind înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, precum şi pentru aprobarea înfiinţării unei activităţi finanţate integral din venituri proprii, informează într-un...
Centru de transplant de celule stem, inaugurat la Spitalul Universitar Un nou centru de transplant de celule stem, cel de-al cincilea din România, a fost inaugurat luni la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB).
Transplant de celule pancreatice, în premieră în România, miercuri la Fundeni Medicii vor testa miercuri un dispozitiv cu insule pancreatice ce va fi implantat unei femei de 34 ani care suferă de zece ani de diabet insulino-dependent, a anunţat marţi profesorul Irinel Popescu, directorul Centrului de chirurgie generală şi transplant hepatic Fundeni.