Cele mai citite
 


Legătură între riscul de cancer şi expunerea la lumină artificială (studiu)
luni, 9 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Expunerea îndelungată la lumină artificială duce la o creştere a riscului de îmbolnăvire de cancer la prostată, unul dintre principalii factori ai mortalităţii la bărbaţi, conform unui studiu realizat de cercetători israelieni şi americani şi publicat miercuri în revista Chronobiology International, informează AFP.

Acest studiu susţine că în ţările în care se înregistrează cele mai ridicate niveluri de iluminat artificial pe timp de noapte, se înregistrează şi cele mai numeroase cazuri de cancer de prostată, conform cercetătorilor de la Universitatea din Haifa (nordul Israelului).

În timp ce în ţările cu o expunere mică la lumina artificială, rata de îmbolnăvire de cancer la prostată este de 66,77 de cazuri la 100.000 de locuitori, această rată ajunge să fie cu 30% mai ridicată în cazul ţărilor cu o expunere medie la lumina artificială, iar la cele cu o expunere mare la lumina artificială rata de îmbolnăvire de cancer la prostată este cu 80% mai mare.
Cercetătorii israelieni şi americani au formulat ipoteza că expunerea prelungită la lumină artificială reduce melatonina din organism (un hormon ce reglează ritmul somn - stare de veghe), slăbeşte sistemul imunitar şi afectează ceasul biologic.
Alţi cercetători au identificat şi o legătură între cancerul mamar şi expunerea la lumina artificială.AGERPRES/(Bălu Codruţ)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Consumul de marijuana măreşte cu 70% riscul de îmbolnăvire de cancer testicular Fumătorii de marijuana se expun la un risc cu 70% mai mare de îmbolnăvire de cancer testicular într-o formă foarte agresivă, conform unui studiu publicat luni în SUA, informează AFP.
MS: O treime dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, prevenite printr-un stil de viaţă sănătos Ministerul Sănătăţii a atras atenţia marţi, cu prilejul marcării Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, asupra faptului că o treime dintre cele mai frecvente tipuri de cancer pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi eliminarea factorilor de risc, cum ar fi consumul nociv de...
Noi strategii de control al cancerului în România pentru perioada 2016-2020 Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri primul Plan Naţional Multianual Integrat de Control al Cancerului pentru perioada 2016-2020 (PNCC), care înglobează strategii noi de control al cancerului în România, conform direcţiilor comune de la nivel european în ceea ce înseamnă lupta împotriva cancerului...
Majoritatea cazurilor de cancer, produse de stilul de viaţă greşit (studiu) Cea mai mare parte a cazurilor de cancer ar putea fi evitate, se arată într-un nou studiu asupra cauzelor acestei boli, publicat în revista Nature. Factorii de mediu şi stilul de viaţă al pacienţilor constituie principala origine a maladiei, printre celelalte cauze numărându-se toxinele, expunerea la...
Cancerul mamar – un pericol tacut ce poate fi depistat la timp „Un control la timp inseamna mai mult timp!”, acesta este principalul sfat al specialistilor oncologi atunci cand adreseaza o boala tot mai frecventa in cazul femeilor: cancerul la san.
700.000 de calatori cu metroul au primit in luna Martie informatii legate de cancerul intestinului gros Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer a marcat in luna martie "Luna Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Intestinului Gros. Cu aceasta ocazie, FABC a organizat o serie de actiuni menite sa sensibilizeze atentia opiniei publice cu privire la cancerul intestinului gros, precum si la metodele...