Cele mai citite
 


Fumatul pasiv provoacă 600.000 de decese pe an în lumea întreagă
miercuri, 30 decembrie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Fumatul pasiv este la originea unui deces din opt cauzate în general de fumat, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat luni de ziarul 20minutes. Fumatul pasiv provoacă 600.000 de decese pe an în lumea întreagă, conform acestui raport.
Raportul OMS arată că fumatul ucide peste cinci milioane de persoane în fiecare an, mai mult decât sida, tuberculoza şi malaria la un loc. Dacă se menţin actualele tendinţe, consumul de tutun ar putea provoca moartea a peste opt milioane de persoane pe an în 2030.

Astfel, 10% din costurile economice asociate consumului de tutun sunt atribuite fumatului pasiv. Potrivit raportului OMS, aceste costuri sunt directe, precum cele legate de tratarea bolilor proprii fumatului, şi indirecte, precum cele asociate scăderii productivităţii sau pierderii salariului din cauză de deces sau boală. Raportul aminteşte că fumatul pasif are un impact puternic asupra sănătăţii, provocând la adulţi grave boli cardiovasculare şi respiratorii, precum bolile coronariene şi cancerul la plămâni.

Fumatul pasiv poate provoca moartea subită a bebeluşilor şi poate duce la o insuficienţă ponderală a fătului. Raportul arată că aproape 40% din copii sunt expuşi în mod regulat fumatului pasiv în familiile lor, în pofida efectelor nocive. Cel puţin 31% dintre cei care mor din cauza fumatului pasiv sunt copii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
OMS: Apel lansat Chinei pentru adoptarea unei legi antitutun în faţa creşterii numărului de decese Peste un milion de persoane mor în fiecare an în China din cauza bolilor legate de consumul de tutun, iar dacă va continua această tendinţă numărul deceselor se va tripla în 2050; este motivul pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat luni un apel Beijingului pentru a adopta o lege...
ANA: Românii sunt cei mai mari fumători pasivi dintre cetăţenii europeni Românii sunt cei mai mari fumători pasivi dintre cetăţenii europeni, potrivit statisticilor prezentate de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), cu ocazia marcării Zilei Mondiale fără Tutun.
OMS: Ţările încă nu fac suficient pentru a combate fumatul În 19 ţări, cu o populaţie totală de peste 1 miliard de oameni, sunt în vigoare legi care cer ilustrarea mai elocventă pe pachetele de ţigări a riscurilor pe care le presupune fumatul, dar un număr prea mare de ţări tot nu fac destul pentru scăderea proporţiei de fumători, constată un raport al Organizaţiei...
OMS doreşte noi taxe la tutun, pentru a salva milioane de vieţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut marţi, tuturor ţărilor să crească accizele la tutun pentru a salva milioane de vieţi, efectele fumatului ucigând 10 persoane pe minut în întreaga lume.
Institutul 'Marius Nasta': În România, 15% dintre decese sunt cauzate de fumat Tutunul cauzează anual moartea a peste 6 milioane de oameni, dintre care peste 5 milioane sunt fumători şi foşti fumători.
Bolile de plămâni provoacă 10% din decese în Europa (studiu) Londra, 10 sep /Agerpres/- Afecţiunile pulmonare provoacă 10% din decesele înregistrate în Europa, iar fumatul este cauza majoră a acestor boli, relevă un raport elaborat de Societatea europeană pentru boli respiratorii, publicat în European Lung White Book şi preluat marţi de BBC.