Cele mai citite
 


Cseke Attila a prezentat priorităţile Ministerului Sănătăţii
miercuri, 6 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat marţi, când a prezentat priorităţile ministerului, că descentralizarea va reprezenta unul din obiectivele principale ale MS în 2010.
El a spus că se are în vedere transferul unităţilor sanitare publice la administraţia locală până la 1 iulie 2010. Cseke Attila a accentuat că institutele de cercetare, spitalele mari regionale care primesc pacienţi din mai multe regiuni vor rămâne în subordinea MS.
În opinia sa, descentralizarea este importantă întrucât autorităţile locale se vor implica mai bine în creşterea calităţii actului medical şi rezolvarea problemelor sistemului sanitar local.
'Este greu ca de la Bucureşti să analizezi situaţia unui management din altă zonă a ţării. Din Bucureşti nu se poate face un control eficient al acestuia', a opinat Cseke Attila.
El s-a referit şi la faptul că sistemul de sănătate are nevoie de o reformă reală pentru că altfel va intra într-un blocaj total.
Ministrul a precizat că punctul de plecare în reformarea structurală a sistemului va fi medicul de familie.
'Doresc să-i redăm medicului de familie demnitatea şi să îi dăm posibilitatea de a-şi exercita meseria, nu de a fi un funcţionar care completează reţete şi borderouri, cum se întâmplă acum. Medicii de familie stau în prezent câte două-trei zile la coadă pentru a depune dosare la Casa de Asigurări Judeţeană, iar pacienţii lor nu au posibilitatea să-şi facă programarea pentru consultaţie', a afirmat ministrul Sănătăţii.
El a spus că, în 2010, se va regândi plata medicilor de familie per capita, adică în funcţie de numărul pacienţilor înscrişi pe liste. Medicul de familie va fi retribuit în funcţie de serviciul medical prestat pacientului.
'Nu este normal ca un medic de familie să fie plătit în funcţie de numărul persoanelor înscrise pe lista sa în condiţiile în care mulţi nici nu ajung să fie consultaţi şi atunci nu este normal să fie plătiţi astfel', a opinat Cseke Attila.
Ministrul a explicat că reformarea sistemului de medicină primară va fi regândită asemănător cu sistemul de urgenţă 112.
În fiecare judeţ va fi înfiinţat câte un Call Center (de tip sistem de urgenţă 112), la care cetăţeanul poate apela când are nevoie de o consultaţie de la medicul de familie, ambulatoriu de specialitate sau la spital.
'Pacientul va fi îndrumat pentru un consult de personalul de la Call Center către un cabinet de medicină de familie în funcţie de distanţa la care se află şi disponibilitatea medicului, de exemplu lista de aşteptare', a explicat Cseke Attila.
El a adăugat că medicul de familie va fi conectat la Call Center pentru sistemul informatizat, va avea o cartelă pe care o va introduce în sistem în momentul prezentării la cabinet.
'În acest sistem se va putea organiza serviciul de tură, la fel ca în spitale, astfel încât în perioada sărbătorilor şi nu numai atunci să se scadă presiunea pe unităţile sanitare cu paturi, respectiv camerele de gardă ale spitalelor. Medicul de familie va avea acces la sistemul de telemedicină în cazurile în care va avea nevoie de specialişti', a mai spus ministrul.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Ministrul sănătăţii susţine că noile norme privind medicii de familie aduc suplimentarea veniturilor acestora Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, susţine că prin noile reguli pentru desfăşurarea activităţii medicilor de familie în centrele de permanenţă, intrate în vigoare în această lună, se doreşte extinderea reţelei centrelor de permanenţă, în special în zonele rurale şi că va creşte venitul cadrelor medicale...
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Cseke Attila: 2010 a fost un an greu pentru sistemul sanitar Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a apreciat că anul 2010 a fost un an greu pentru sistemul de sănătate.
Discuţiile de la MS cu medicii de familie s-au încheiat marţi fără un rezultat concret Discuţiile avut marţi de ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, cu reprezentanţii medicilor de familie şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate s-au încheiat, după şase ore, fără a se ajunge însă la un rezultat concret.