Cele mai citite
 


Situaţia drepturilor copilului în România, prezentată Comitetului Naţiunilor Unite
luni, 9 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 9 feb /Agerpres/ - Salvaţi Copiii România a prezentat, pe 5 februarie, membrilor Comitetului Naţiunilor Unite, situaţia respectării drepturilor copilului în România, aşa cum a fost ea evidenţiată de peste 40 de organizaţii neguvernamentale active partenere, 50.000 de copii şi peste 220 de profesionişti din domeniu, în Raportul Alternativ trimis la Geneva

Conform unui comunicat al Salvaţi Copiii România, cu toate progresele înregistrate în domeniul legislativ şi al înfiinţării de instituţii/agenţii guvernamentale specializate, cu atribuţii în domeniu, din punctul de vedere al organizaţiei, există subiecte de îngrijorare, printre care lipsa instituţiilor de monitorizare independente la nivel local şi central, precum şi a unui sistem de colectare a datelor coerent şi eficient, la nivel naţional, care să ofere o imagine completă a situaţiei copiilor, a nevoilor şi resurselor alocate.

Existenţa unui monopol al statului asupra serviciilor sociale este un alt aspect îngrijorător, în opinia Salvaţi Copiii România. Finanţările acordate de la autorităţile centrale către ONG-uri se fac pe baze neprofesionale, cu caracter subiectiv, susţine Salvaţi Copiii România.
Un alt lucru îngrijorător este inexistenţa unui sistem de pregătire permanentă a cadrelor didactice, asistenţilor sociali, juriştilor, poliţiştilor, medicilor etc. în domeniul drepturilor copilului, consideră Salvaţi Copiii România.
Organizaţia a semnalat şi lipsa posibilităţii reale a copiilor de a participa la deciziile luate în privinţa lor, existenţa, în continuare, a problemelor în ceea ce priveşte accesul la educaţie al copiilor din familii modeste sau al copiilor cu nevoi speciale, precum şi lipsa unui număr suficient de instituţii de învăţământ (inclusiv grădiniţe), ceea ce face ca elevii să înveţe în două sau chiar trei schimburi, în unele şcoli.
Existenţa, în continuare, a discriminării faţă de copiii romi, a unor categorii de copii care nu beneficiază de drepturile lor, scăderea de la an la an a nivelului calităţii sistemului educaţional, lipsa educaţiei parentale şi a specialiştilor în domeniul educaţiei copiilor fără violenţă, absenţa măsurilor eficiente de protecţie a copiilor în faţa exploatării economice, constituie alte probleme, în viziunea Salvaţi Copiii România.

“Comitetul Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului va avea întâlnirea cu delegaţia Guvernului României pe data de 5 iunie a.c. Până atunci, guvernul va trebui să răspundă la întrebările suplimentare pe care Comitetul i le va transmite în cursul acestor zile”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Salvaţi Copiii România. AGERPRES/ (Iulia Petre)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.