Cele mai citite
 


Cardul naţional de sănătate
miercuri, 6 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă, de la 1 ianuarie 2011, cardul naţional de sănătate, a anunţat, marţi, ministrul sănătăţii, Cseke Attila, într-o conferinţă de presă. El a spus că România este singura ţară din UE care nu are acest card.
Cardul reprezintă un mijloc de reducere a birocraţiei în sistem. Cetăţenii nu vor mai avea nevoie de adeverinţe care să ateste că sunt plătitori de asigurări, pe acest document urmând să se găsească toate datele privind dovada calităţii de asigurat, dar şi istoricul bolilor şi al tratamentelor, a explicat ministrul sănătăţii. În plus, cardul va permite asiguratului să verifice dacă angajatorul a plătit contribuţia la asigurările de sănătate.
Ministrul sănătăţii a adus în discuţie necesitatea de a identifica un procedeu, un sistem de măsuri pentru ca acţiunea de colectare la fondul asigurărilor să fie mai bună, în condiţiile în care, în prezent, există multe categorii derogate de la plata acestora.
''Este o inadvertenţă în sistem, în condiţiile în care există cinci milioane de plătitori la fondul de asigurări de sănătate şi peste 10 milioane de neasiguraţi care primesc servicii. Există multe categorii de la plata acesteia, trebuie revizuită lista lor şi nu mă refer la elevi sau studenţi care nu au venituri, la pensionari pentru care plăteşte Ministerul Muncii sau la categoriile pentru care plăteşte Autoritatea pentru persoane cu handicap. Este necesar să se analizeze posibilitatea de a se aloca la Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate sumele aferente celor 10 milioane de persoane care se găsesc în categoriile speciale şi nu plătesc asigurări de sănătate, dar care beneficiază de serviciile de sănătate'', a declarat Attila Cseke.
El a adăugat că se are în vedere realizarea unui sistem de asigurări în care Casa de asigurări de sănătate să poată contracta cu fiecare asigurat în parte plata serviciilor gratuite de care beneficiază, astfel încât cetăţeanul să ştie ce servicii sunt acoperite din asigurările de sănătate. Potrivit ministrului, se are în vedere încheierea unui contract între fiecare asigurat şi Casa de asigurări de sănătate, pentru că este nevoie de un pachet minim de servicii medicale.
În cadrul conferinţei de presă, Cseke Attila a făcut referire la sistemul clawback, subliniind că pentru deblocarea situaţiei financiare din sistemul sanitar, Ministerul Sănătăţii va implementa mecanismul financiar de acest tip.
Clawback este un sistem prin intermediul căruia toţi producătorii de medicamente care desfac produse pe piaţa românească vor contribui la finanţarea sistemului public de sănătate cu 5% până la 11% din veniturile realizate în urma vânzării produselor. Grila de contribuţie va fi progresivă şi va duce la scăderea efortului financiar public pe măsura creşterii volumelor de medicamente achiziţionate.
Prin implementarea sistemului de clawback, resursele financiare aflate la dispoziţia sistemului public de sănătate vor creşte, iar numărul pacienţilor care vor beneficia de serviciile publice de asigurare a sănătăţii va spori. În plus, mecanismul va permite realizarea unui flux de lichidităţi necesar plăţii facturilor, de care vor beneficia inclusiv producătorii a spus ministrul sănătăţii.
În acelaşi timp, existenţa unor fonduri suplimentare cumulat cu eficientizarea consumului de medicamente va conduce la îmbunătăţirea actului medical. Este estimată o colectă de aproximativ 600 milioane de lei anual din sistemul de clawback.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministrul Sănătăţii doreşte ca fondul naţional unic pentru asigurări de sănătate să fie administrat separat Ministerul Sănătăţii intenţionează aducerea Casei Naţionale de Asigurări pentru Sănătate (CNAS) în subordinea instituţiei şi scoaterea fondului unic de asigurări de sănătate de la Ministerul Finanţelor Publice şi trecerea acestuia în administrarea CNAS, de la 1 ianuarie 2011, a anunţat, marţi, într-o...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Ministerul Sănătăţii va continua reducerea numărului de paturi din spitale Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că România are un număr ridicat de paturi de spital (şase pe mia de locuitori) faţă de alte ţări şi că se va continua reducerea până se va ajunge la o medie de 5,2 la mia de locuitori, aceasta însemnând câteva mii la nivel...