Cele mai citite
 


Sarcinile timpurii nedorite îl preocupă pe ministrul francez al educaţiei
joi, 7 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul educaţiei doreşte elaborarea unui sistem care să permită tinerelor fete să-şi procure de la medic un contraceptiv gratuit şi anonim. Crearea de către S?golene Royal a 'cecurilor pentru contracepţie' în vederea limitării sarcinilor precoce în regiunea Poitou-Charentes continuă să provoace reacţii. Declarându-se ferm contra propunerii lansate în noiembrie de către fosta candidată la alegerile prezidenţiale, Luc Chatel consideră totuşi că acest subiect al contracepţiei în rândul tinerelor fete minore este preocupant, potrivit ziarului Le Figaro.
Apropiaţii ministrului educaţiei naţionale dezmint totuşi faptul că ar lucra la un decret care să permită adolescentelor să consulte un medic, ales de ele, în mod gratuit şi anonim, în baza unei compensări efectuate discret de la asigurările sociale, aşa cum anunţa luni canalul RTL. Această măsură ar fi permis să se suplinească absenţa centrelor de planning familial în zonele rurale, singurele care pot în prezent să prescrie minorilor contraceptive, în mod gratuit şi anonim.

'Este o problemă importantă care trebuie tratată cu seriozitate şi nu poate fi rezolvată printr-un simplu decret. Ne consultăm cu Ministerul Sănătăţii şi Familiei, deoarece depăşeşte cu mult cadrul şcolii', precizează cabinetul ministrului, care aminteşte că sarcinile nedorite apar şi la adolescentele care nu frecventează şcoala.

În Franţa, în pofida celui mai ridicat consum de contraceptive din Europa, se înregistrează peste 200.000 de întreruperi voluntare de sarcină pe an. De la începutul acestui deceniu, avorturile sunt în uşoară creştere în capitală, având mai ales o tendinţă de creştere la fetele sub 20 de ani. Potrivit ultimului studiu efectuat de Direcţia de cercetări şi evaluări statistice, această creştere pare că s-a stabilizat în 2007. Minorele reprezentau 5% din femeile care au făcut un avort în 2001 şi 6% în 2005, 2006 şi 2007. În 2007, 12.560 de tinere cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani şi 850 care aveau sub 15 ani au suferit o întrerupere de sarcină. Aceste cifre sunt considerate îngrijorătoare de către asociaţii precum Alianţa pentru drepturile vieţi i şi Uniunea familiilor laice (Ufal). Ufal a lansat luni un apel pentru elaborarea 'unui plan ambiţios de informare sexuală în şcolile generale şi dezvoltarea de centre de planning familial pe întreg teritoriul ţării'.

'Cecul pentru contracepţie' propus de S?golene Royal conţine de fapt patru tichete: unul pentru o consultaţie medicală gratuită, unul pentru cumpărarea de contraceptive pe o durată de 6 luni, unul pentru analize medicale şi ultimul pentru control medical. În total, aceste tichete valorează 82 de euro. Ele trebuie să fie distribuite de infirmierele şcolare. 'Rolul Ministerului Educaţiei Naţionale nu este de a se substitui planningului familial, singurul serviciu care poate să propună minorilor un contraceptiv fără acordul părinţilor', precizase Luc Chatel în noiembrie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
IPP: Fondurile alocate de stat pentru contracepţie sunt insuficiente Fondurile alocate de statul român pentru programele de achiziţie de mijloace contraceptive sunt insuficiente şi neadecvat stabilite, relevă studiul naţional "Fenomenul întreruperilor sarcinilor nedorite în România - Radiografie şi soluţii" realizat de Institutul pentru Politici Publice cu ocazia Zilei...
Cum a schimbat pilula contraceptivă viaţa femeilor /Les Echos, The New York Times/ Paris, 28 iul /Agerpres/ - Devenit principalul mijloc de contracepţie în plan mondial, pilula se înscrie în mişcarea de emancipare a femeii, care a caracterizat, în ţările dezvoltate, prima jumătate a secolului al XX-lea. Conform unui sondaj realizat în Franţa în anii 1990, 6 femei din 10 considerau...
Pharmatex® – capsule şi Pharmatex® – cremă, beneficiile contracepției locale Pharmatex® capsule este o metodă contraceptivă locală fără limite legate de vârstă, de condiţiile fiziologice sau de o patologie medicală, fiind recomandată de Organizația Mondială a Sănătății ca metodă contraceptivă ce poate fi utilizată fără nicio restricţie medicală.
SUA: contraceptivele gratuite contribuie la scăderea numărului de avorturi /studiu/ Furnizarea de contraceptive gratuite tinerelor care riscă să aibă sarcini nedorite a permis reducerea într-o manieră drastică a numărului de avorturi şi a cazurilor de sarcină la adolescente, potrivit unui studiu efectuat în statul Missouri (centrul SUA) şi dat publicităţii joi, informează AFP.
Două din trei adolescente britanice însărcinate avortează Cifrele arată că două treimi din adolescentele britanice însărcinate avortează, iar rata celor care preferă să renunţe la sarcină, în loc s-o păstreze, a crescut cu o cincime în ultimii zece ani, informează Biroul Naţional de Statistică din Marea Britanie, citat de Daily Mail.
Sondaj SECS: Rata raporturilor sexuale neprotejate este în creştere printre tinerii de pe întreg globul Bucureşti, 23 sep /Agerpres/ - Conferinţa Mondială de Contracepţie din acest an care se va încheia la 26 septembrie îşi propune să promoveze în lume ca fiecare sarcină să fie o sarcină dorită, a declarat joi, în conferinţă de presă, dr. Borbala Koo, directorul executiv al Societăţii de Educaţie Contraceptivă...