Cele mai citite
 


Evaluarea riscului cardiovascular
luni, 9 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 9 feb /Agerpres/ - Românii îşi pot evalua, începând din această lună, riscul total cardiovascular

Societatea Română de Cardiologie a lansat, sâmbătă, programul de prevenţie primară care permite evaluarea stării de sănătate şi a riscului de a face o boală cardiovasculară fatală în următorii zece ani. Programul este aplicat în toate ţările Uniunii Europene.

Dr. Iulia Kulcer, medic primar cardiolog la Institutul de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" din Bucureşti, a declarat că programul se adresează atât medicului de familie, cât şi medicilor specialişti cardiologi, diabetologi, neurologi, nefrologi ce vin în contact cu un pacient care, în viitor, ar putea dezvolta o boală cardiovasculară.
"Medicul reuşeşte să facă evaluarea riscului şi, în funcţie de procentul exprimat, se aplică măsurile de prevenţie tipice fiecărei persoane. Soluţia nu constă în medicamentele luate. Poţi să-ţi îmbunătăţeşti singur starea de sănătate", a subliniat Iulia Kulcer.
Ea a adăugat că România se află în categoria ţărilor cu risc crescut de boală cardiovasculară.
"Este îngrijorătoare tendinţa de apariţie a evenimentelor cardiovasculare acute, de tip accident vascular cerebral sau infarct miocardic acut, la vârste din ce în ce mai tinere", a spus dr. Kulcer.
Prin acest program se urmăreşte ajutarea celor cu risc scăzut de boli cardiovasculare să menţină acest nivel toată viaţa, iar cei cu risc total crescut să-l reducă.
Starea bună de sănătate se poate menţine prin evitarea fumatului, alimentaţie sănătoasă, activitate fizică zilnică moderată de 30 de minute, menţinerea indicelui de masă corporală (IMC) mai mic de 25Kg/mp şi evitarea obezităţii de tip central, menţinerea unei tensiuni arteriale mai mici de 140/90 mmHg, un colesterol total de aproximativ 190 mg/dL, LDL colesterol aproximativ 115mg/dL, glicemie de aproximativ 110 mg/dL.
Bolile cardiovasculare constituie principala cauză de deces, internare în spital şi handicap fizic la nivelul populaţiei adulte şi vârstnice din Europa, reprezentând 42% dintre decesele înregistrate în rândul populaţiei masculine şi 55% în rândul femeilor.

Principalii factori de risc sunt fumatul, tensiunea arterială crescută şi nivelul ridicat al colesterolului sanguin, factori în directă relaţie cu stilul de viaţă individual şi obiceiurile alimentare, dar şi cu nivelul de activitate fizică. Alţi factori de risc - obezitatea, diabetul zaharat, consumul excesiv de alcool şi stresul psiho-social. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.